Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Πρόστιμο 20.000.000 ευρώ στο Facebook για χρήση δεδομένων χωρίς άδεια

Το Facebook θα πληρώσει 20 εκ. δολάρια, επειδή χρησιμοποίησε τα δεδομένα χρηστών....

για διαφημιστικούς λόγους χωρίς την άδειά τους

Αμερικανός δικαστής επικύρωσε μια συμφωνία βάσει της οποίας ο ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης Facebook οφείλει να καταβάλει το ποσό των 20 εκατομμυρίων δολαρίων επειδή χρησιμοποίησε τα δεδομένα από τις καταχωρίσεις «Μου αρέσει», τα ονόματα ή τις φωτογραφίες προφίλ χρηστών του για διαφημιστικούς λόγους, χωρίς την άδειά τους.
Τα χρήματα θα μοιραστούν οι ομάδες προάσπισης της προσωπικής ζωής στο Διαδίκτυο, οι δικηγόροι και οι χρήστες του Facebook που είχαν καταθέσει μήνυση από κοινού εναντίον του ιστότοπου.
Σύμφωνα με τον δικαστή του Σαν Φρανσίσκο Ρίτσαρντ Σίμπορντ, το Facebook χρησιμοποίησε τα δεδομένα από τις καταχωρίσεις «Μου αρέσει», τα ονόματα των χρηστών και τις φωτογραφίες προφίλ τους για να υποστηρίξει διαφημίσεις, χωρίς να ζητήσει την άδειά τους.
Τα θέμα αφορά περίπου 150 εκατομμύρια χρήστες, όμως μόνο λίγοι προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, σύμφωνα με τον Σίμπορντ, ο οποίος έκρινε επαρκές το ποσό των 20 εκ. δολαρίων για να υπάρξει φιλικός διακανονισμός της υπόθεσης.
Η συμφωνία προβλέπει επίσης ότι το Facebook θα τροποποιήσει τους κανονισμούς του και θα προσφέρει περισσότερο έλεγχο στους χρήστες του όσον αφορά την πιθανή εκμετάλλευση των δεδομένων τους από διαφημίσεις.
Η μήνυση κατατέθηκε στις αρχές του 2011 αφού το Facebook ξεκίνησε το πρόγραμμα «Sponsored Stories».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου