Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Έντονο το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για το κυπριακό

Την πρόθεση των Αμερικανών να εμπλακούν πιο ενεργά στο κυπριακό αναδεικνύουν, σημερινά δημοσιεύματα στον Τύπο. Στόχος της Ουάσινγκτον φαίνεται να είναι η κατάληξη σε συμφωνία πριν από το 2015. Στο επίκεντρο, επίσης, το Φυσικό Αέριο.

Το έντονο ενδιαφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής για το Κυπριακό, αναδεικνύουν σημερινά δημοσιεύματα στον εγχώριο Τύπο. 


Συγκεκριμένα στην Εφημερίδα «Φιλελεύθερος» αναφέρεται ότι οι Αμερικανοί εξετάζουν την προώθηση μιας κατ’ αρχήν συμφωνίας Πλαισίου Λύσης για το Κυπριακό, που θα έχει τον χαρακτήρα ενδιάμεσης συμφωνίας. Επισημαίνεται, επίσης ότι, ως προς τη μορφή και τον χαρακτήρα, η συμφωνία θα παραπέμπει στα πρότυπα των Ιδεών Γκάλι.
Θα πρόκειται, δηλαδή, για λεπτομερέστατο κείμενο, όχι, όμως, για τελικό σχέδιο λύσης, όπως το Σχέδιο Ανάν του 2004, ενώ οι τελευταίες εκκρεμότητες αναμένεται ότι θα κλειδώσουν στην τράπεζα της διαπραγμάτευσης. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο πλαίσιο της συμφωνίας θα περιλαμβάνεται περιγραφικά η μορφή της λύσης και οι βασικές παράμετροι στο εδαφικό, την ασφάλεια και τα θέματα των εξουσιών.
Σημειώνεται δε, πως το έγγραφο Ντάουνερ θ’ αξιοποιηθεί και θ’ αποτελέσει τον βασικό κορμό αυτής της προσπάθειας. Στο δημοσίευμα σημειώνεται, μάλιστα, πως η Ουάσινγκτον φαίνεται να ευνοεί την επίτευξη της εν λόγω κατ’ αρχήν συμφωνίας, μέχρι τα μέσα του 2014.
«Η Κυβέρνηση δεν έχει καμία τέτοια πληροφορία υπόψη της και ούτε της έχει τεθεί οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση ή πρόταση σε οποιοδήποτε επίπεδο», δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
Στο μεταξύ, σε δημοσίευμα της Κυριακάτικης «Καθημερινής» γίνεται λόγος για πισώπλατα παιχνίδια των Αμερικανών για γκάζι και Κυπριακό. Επικαλείται πρόσφατη έκθεση του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πληροφοριών Ενέργειας, στην οποία σημειώνεται ότι η κατασκευή αγωγού μεταξύ Ισραήλ - Τουρκίας, αποτελεί την πιο συμφέρουσα λύση για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου.
Στο δημοσίευμα, αναφέρεται, μάλιστα ότι η Ουάσινγκτον θεωρεί, πως για να προχωρήσει η εν λόγω σκέψη, πρέπει να επιδιωχθεί λύση στο Κυπριακό, πριν από το 2015, γεγονός, που όπως εκτιμούν, θ’ αποτελέσει τη χρυσή τομή συνεργασίας Αθηνών, Τελ Αβίβ, Άγκυρας και Λευκωσίας στο θέμα της Ενέργειας. 
 
Πηγή: sigmalive.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου