Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Πρέπει να στείλουμε ένα «δυνατό μήνυμα» στον Άσαντ, λέει ο Μπαράκ Ομπάμα

Πρέπει να στείλουμε ένα «δυνατό μήνυμα» στον Άσαντ, λέει ο Μπαράκ Ομπάμα
Ουάσινγκτον: Σίγουρος πλέον ότι η συριακή κυβέρνηση έκανε χρήση χημικών όπλων κοντά στη Δαμασκό δηλώνει ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, σε τηλεοπτική συνέντευξη, τονίζοντας ότι ακόμη δεν έχει λάβει την τελική απόφαση για μια πιθανή στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Σε συνέντευξή του στο PBS ο Ομπάμα είπε ότι οι ΗΠΑ έχουν καταλήξει πλέον στο συμπέρασμα ότι η χρήση χημικών στις 21 Αυγούστου έγινε από το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ. 



Ωστόσο, δεν παρουσίασε συγκεκριμένα στοιχεία που να υποστηρίζουν τη θέση αυτή. «Πρέπει να υπάρξουν διεθνείς συνέπειες, έτσι είμαστε σε διαβουλεύσεις με τους συμμάχους μας» είπε και πρόσθεσε: «Υπήρχε προοπτική τα χημικά όπλα να κατευθύνονταν σε εμάς και θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί». «Αν πούμε με σαφή και αποφασιστικό, αλλά πολύ περιορισμένο τρόπο, ότι στέλνουμε μια βολή ώστε να σταματήσουν, αυτό θα μπορούσε να έχει θετικό αντίκτυπο μακροπρόθεσμα στην εθνική μας ασφάλεια» είπε. Και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να σταλεί στον Άσαντ «ένα δυνατό μήνυμα» προκειμένου να μη γίνει ξανά χρήση χημικών όπλων. 

Ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε, ωστόσο, ότι συνεχίζει να αξιολογεί τις επιλογές για μία πιθανή στρατιωτική επίθεση στη Συρία, αλλά δεν έχει λάβει μία τελική απόφαση. Στο μεταξύ, εντός της ημέρας ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ομπάμα θα ενημερώσουν τα ηγετική στελέχη του αμερικανικού Κογκρέσου σχετικά με την κατάσταση στη Συρία. 

Το πρακτορείο Ρόιτερς αναφέρει ότι το ερώτημα που παραμένει να απαντηθεί είναι εάν η κυβέρνηση σκοπεύει να αποκαλύψει στους βουλευτές λεπτομέρειες σχετικά με τις πληροφορίες που έχει λάβει για την επίθεση με χημικά όπλα. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπόενερ ζήτησε από τον Ομπάμα να παρουσιάσει προσωπικά τα επιχειρήματά του στο Κογκρέσο και τον αμερικανικό λαό για την πιθανότητα στρατιωτικής δράσης στη Συρία. Σε επιστολή που εστάλη στον Ομπάμα και η οποία δόθηκε και στα ΜΜΕ, ο Μπόενερ ανέφερε ότι ο αμερικανός πρόεδρος θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για τη νομική βάση σχετικά με οποιαδήποτε χρήση στρατιωτικής δύναμης στη Συρία καθώς και «το προβλεπόμενο αντίκτυπο που θα έχουν πιθανές στρατιωτικές επιθέσεις». 

Στο μεταξύ, οι επιθεωρητές του ΟΗΕ συνεχίζουν τις έρευνες μέσα στη Συρία, ενώ ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν τονίζει ότι θα χρειαστούν άλλες τέσσερις ημέρες για να ολοκληρωθεί η επιθεώρηση και ζήτησε να δοθεί στην ομάδα των εμπειρογνωμόνων «χρόνος για να κάνουν την δουλειά τους».

 Πηγή: news.in.gr, με πληροφορίες από Associated Press, ΑΠΕ/Reuters 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου