Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Πλανήτης αλλάζει έτος κάθε 8,5 ώρες!

Perierga.gr - Πλανήτης αλλάζει έτος κάθε 8,5 ώρες!Ερευνητές από το ΜΙΤ ανακάλυψαν πρόσφατα τον εξωπλανήτη Kepler 78b ο οποίος πραγματοποιεί μία πλήρη περιστροφή γύρω από το μητρικό του άστρο κάθε 8,5 ώρες.



Οπως επισημαίνουν οι ειδικοί, πρόκειται για την ταχύτερη περιστροφή πλανήτη γύρω από άστρο που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα.
Ο Kepler 78b βρίσκεται σχετικά κοντά στη Γη σε απόσταση «μόλις» 700 ετών φωτός και οι επιστήμονες τον αποκαλούν «μπάλα φωτιάς», αφού η απόσταση του από το μητρικό του άστρο είναι μόλις τριπλάσια από την διάμετρο του, δηλαδή 40 φορές μικρότερη από την απόσταση μεταξύ Ερμή και Ηλιου, με θερμοκρασία επιφάνειας που αγγίζει τους 2726.8ºC. Ζέστη, ε;
Εντυπωσιακό είναι ωστόσο το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος πλανήτης, που ουσιαστικά είναι μία τεράστια μάζα καυτής λάβας στο μέγεθος της Γης, αποτελεί τον πρώτο αυτόφωτο εξωπλανήτη που έχουν εντοπίσει οι επιστήμονες μέχρι σήμερα.
Το αστέρι γύρω από το οποίο περιστρέφεται ο Kepler 78b είναι σχετικά νεαρό σε ηλικία, καθώς περιστρέφεται με ταχύτητα διπλάσια απ’ ότι ο Ηλιος μας, σημάδι ότι δεν έχει «γεράσει» αρκετά ώστε να επιβραδύνει.
πηγή: defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου