Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Κύπρος: Περίεργα δάνεια εκατομμυρίων από ΣΠΕ σε επιχειρηματίες

Για περίεργα δάνεια εκατομμυρίων, που δόθηκαν από Συνεργατικές Πιστωτικές Εταιρείες, κάνουν λόγο νέες πληροφορίες της «Σ», από έγκυρες πηγές.

Τα δάνεια δόθηκαν από συγκεκριμένη ΣΠΕ σε επιχειρήσεις, χωρίς να εξυπηρετούνται.

Η ΣΠΕ αυτή παρουσιάζεται τώρα με υψηλό δείκτη μη εξυπηρετουμένων δανείων, προφανώς επειδή οι επιχειρήσεις, τις οποίες δανειοδότησε, έχουν καταρρεύσει ή βρίσκονται στα πρόθυρα κατάρρευσης. 

Σχετικές προειδοποιήσεις αναφέρονται στις εκθέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας του Συνεργατισμού, οι οποίες, όμως, δεν λήφθηκαν υπόψη από τους υπευθύνους. 
Στις εκθέσεις γίνεται λόγος και για οικογενειοκρατία και αναφέρεται σχετικά η περίπτωση γραμματέα σε ΣΠΕ, ο οποίος φρόντισε να εργοδοτήσει στη Συνεργατική, όπου εργαζόταν, όλη την οικογένειά του, ενώ τη θέση του, μετά την αφυπηρέτησή του, πήρε στενό συγγενικό του πρόσωπο.

Ακόμη, αξιόπιστες πηγές εντός του Συνεργατικού Κινήματος καταγγέλλουν χαριστικούς όρους σε σχέση με δάνεια που παραχωρήθηκαν στον Ερωτόκριτο Χλωρακιώτη. Οι χαριστικοί όροι έχουν σχέση με το επιτόκιο, με το οποίο επιβαρύνθηκαν τα δάνεια αυτά.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι άτομα, τα οποία κατείχαν θέσεις κλειδιά και θεωρούσαν ευθύνη τους να ενημερώσουν την Πολιτεία για όσα συνέβαιναν, φρόντισαν να έχουν συναντήσεις τόσο με τον τότε Υπουργό Εμπορίου όσο και με τον ίδιο τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, στους οποίους εξήγησαν με λεπτομέρεια ποια ήταν τα προβλήματα και πού εστιάζονταν η κακοδιαχείριση στον Συνεργατισμό.

Παρά την ενημέρωση, κανένα μέτρο δεν λήφθηκε, και η κατάσταση συνεχίστηκε.

Πηγές του Συνεργατισμού ανέφεραν στην εφημερίδα ότι οι προειδοποιήσεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια δεν αποτελούν τωρινή υπόθεση.

Από το 2004, τόνιζαν, υπήρχαν προειδοποιήσεις για τέτοια περίεργα δάνεια.

Ειδικότερα για εταιρείες, οι οποίες παρουσιάζουν σήμερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια πέραν του 40%, είχαν προειδοποιηθεί δεόντως οι προϊστάμενοι του Κινήματος. Φαίνεται, όμως, ότι οι προειδοποιήσεις έπεφταν στο κενό.
Sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου