Κυριακή 9 Αυγούστου 2015

Ο γρίφος του σπαθιού της Βρετανικής Βιβλιοθήκης: Το άλυτο μυστήριο της αινιγματικής επιγραφής!

Ο γρίφος του σπαθιού της Βρετανικής Βιβλιοθήκης
Οι ιστορίες με αρχαία μυστήρια, αινιγματικές επιγραφές και ούτω καθεξής είναι παραδοσιακά εξαιρετικά δημοφιλείς: χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα αποτελούν τα βιβλία του Νταν Μπράουν, αλλά και άλλων συγγραφέων, που πολύ συχνά εμπλέκουν και θρησκειολογικά/ θεολογικά στοιχεία μέσα, ή παραπέμπουν σε μύθους και θρύλους που μπορεί να κρύβουν αλήθειες μέσα τους.

Ωστόσο, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, τέτοια μυστήρια δεν ανήκουν μόνο στη σφαίρα της φαντασίας: χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το χειρόγραφο Βόινιτς, ο χάρτης του Πίρι Ρέις, τα κρυστάλλινα κρανία που βρέθηκαν στην κεντρική Αμερική και άλλα πολλά.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το αινιγματικό ξίφος του 13ου αιώνα που εκτέθηκε στη Βρετανική Βιβλιοθήκη, το οποίο φέρει στη λεπίδα του μια επιγραφή που ουδείς είναι σε θέση να αποκρυπτογραφήσει: +NDXOXCHWDRGHDXORVI+.
r-SWORD
Το σπαθί βρέθηκε στον ποταμό Γουΐθαμ στο Λίνκολνσαϊρ και ελπίζεται ότι κάποιο μέλος του κοινού θα μπορούσε να βοηθήσει στη λύση του μυστηρίου. Τα πρώτα τρία γράμματα (NDX) θα μπορούσαν να είναι για το «Noster Dominus Christus», ωστόσο τα υπόλοιπα είναι αίνιγμα.
Πρόκειται για ένα αμφίστομο ξίφος, που είχε βρεθεί το 1825. Το βάρος του είναι 1,2 κιλά και έχει μήκος 964 χιλιοστά.
Σημειώνεται πως το ξίφος εκτίθεται μαζί με ένα χειρόγραφο του 14ου αιώνα (Grandes chroniques de France), όπου απεικονίζεται η γαλλική εισβολή στη Νορμανδία το 1203. Κάποιοι εκ των πολεμιστών φαίνονται να κρατούν παρόμοια σπαθιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου