Συνωμοσίες, υπόνοιες, μυστικά και ίντριγκες είναι μερικά από τα αγαπημένα μας θέματα, καθώς αρκετές φορές κρύβουν δόσεις αλήθειας ή στοιχεία που μας βάζουν σε σκέψεις.
Έτσι λοιπόν, δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν από την βιομηχανία των βιντεοπαιχνιδιών η οποία διαθέτει ένα ευρύ φάσμα φανατικών οπαδών που διψούν για βαθύτερες γνώσεις σχετικά με τα αγαπημένα τους παιχνίδια. Η εκτεταμένη δίψα όμως, πολλές φορές φέρνει τους ίδιους τους οπαδούς να παρατηρούν και την παραμικρή λεπτομέρεια προσπαθώντας να βγάλουν κάποιο κρυφό νόημα ανάμεσα στους φανταστικούς κόσμους των παιχνιδιών, δημιουργώντας τις δικές τους θεωρίες συνωμοσίας.
Πολλές από αυτές δείχνουν ευφάνταστες και ουτοπικές, δίχως να συνδέονται με την πραγματικότητα. Κάποιες άλλες όμως έχουν καταφέρει να στρέψουν ακόμα και τα βλέμματα των ερευνητών πάνω τους, κάνοντας μελέτες σχετικά με τους ισχυρισμούς.
Πάμε να δούμε μερικές από τις πιο γνωστές και ενδιαφέρουσες θεωρίες συνωμοσίας.
Το Fallout 3 προβλέπει το μέλλον
Το Fallout είναι ένας τίτλος γεμάτος απρόσμενες εκπλήξεις, easter eggs, μυστικές αναφορές και...συνωμοσίες. Στο τρίτο μέρος της δημοφιλούς σειράς RPG λοιπόν, βρισκόμαστε περίπου 200 χρόνια μετά την Πυρηνική Αποκάλυψη. Ο κεντρικός χαρακτήρας πέρα από τους πιστούς συντρόφους που του κρατούν παρέα κατά καιρούς, διαθέτει και ένα ραδιόφωνο το οποίο συνοδεύει μελωδικά τα βήματα του μέσα από τις εκπομπές του γνωστού παραγωγού DJ Three Dog.
Μετά τον θάνατο του δημοφιλούς DJ, σύμφωνα με πολλούς παίκτες, το ραδιόφωνο μεταδίδει μια σειρά αριθμών η οποία αποδεικνύεται πως αποτελεί έναν κώδικα Morse. Μια από τις σειρές αριθμών που μετέδιδε είναι οι εξής "1-2-5-5-2-8-2-0-1-0". Οι συγκεκριμένοι αριθμοί θα μπορούσε κανείς να πει πως παραπέμπουν στην ημερομηνία 5/28/2010 ή αλλιώς 28 Μαίου 2010, που συμπίπτει με τον θάνατο του ηθοποιού Gary Coleman.
Ωστόσο, η μεγαλύτερη θεωρία συνωμοσίας κρύβεται στους αριθμούς "9-4-5-4-2-0-2-0-1-0", οι οποίοι παραπέμπουν στην ώρα και την ημερομηνία της έκρηξης που πραγματοποιήθηκε στον κόλπο του Μεξικού μετά από την μεγάλη διαρροή πετρελαίου της BP (9:45 20 Απριλίου 2010). Το πιο παράξενο όλων ωστόσο ήταν πως το παιχνίδι είχε κυκλοφορήσει περίπου 2 χρόνια πριν από το συμβάν.
Η Bethesda βέβαια αρνήθηκε την συγκεκριμένη θεωρία. Όμως οι θεωρίες για τους αριθμούς του ραδιοφώνου δεν σταματούν εδώ, αφού ακόμα μια ακολουθία παραπέμπει στον (λανθασμένα υποτιθέμενο) θάνατο της Βασίλισσας Ελίζαμπεθ ΙΙ και άλλα παρόμοια βαρυσήμαντα γεγονότα.
Το Legend of Zelda μυεί τους παίκτες στον Ναζισμό
Ποιος θα περίμενε πως το πιο δημοφιλές και αγαπημένο παιχνίδι των παιδικών μας χρόνων θα μπορούσε να συνδεθεί με κάποια ύποπτη συνωμοσία. Κι όμως οι περιπέτειες του μικροσκοπικού Link έχουν κατηγορηθεί στο παρελθόν, λόγω ενός "επίμαχου" χάρτη που βρισκόταν στο περιεχόμενο του τίτλου.
Οι περισσότεροι χάρτες του Legend of Zelda σχηματίζουν διάφορα πράγματα. Για παράδειγμα ένας από αυτούς θυμίζει το φεγγάρι, άλλος ένα πουλί, ενώ ένας άλλος (σύμφωνα με πολλούς παίκτες) μοιάζει εξαιρετικά με μια σβάστικα ή αλλιώς με το σύμβολο του Ναζισμού. Με αυτό τον συμβολισμό να βρίσκεται στο περιεχόμενο του Legend of Zelda, πολλοί ήταν εκείνοι οι οποίοι θεώρησαν πως πίσω από τον τίτλο κρύβονται πολλά μυστικά και συνωμοσίες, υπονοώντας πως η λογική του εν λόγω franchise προσπαθεί να παραπέμψει τους παίκτες στην ιδεολογία του φασισμού και άλλα παρόμοια.
Ωστόσο, στην αντίπερα όχθη βρίσκονται αρκετοί οι οποίοι υποστηρίζουν πως η συγκεκριμένη θεωρία δεν υφίσταται, καθώς το σύμβολο που παρουσιάζει ο χάρτης πρόκειται για το Manji, ένα σύμβολο το οποίο χρησιμοποιείται από τους Βουδιστές υποδηλώνοντας καλή τύχη. Με δεδομένο λοιπόν πως ο τίτλος αναπτύχθηκε στην Ιαπωνία, το συγκεκριμένο σύμβολο φαίνεται να μην συνδέεται με καμία προσβλητική ή κακόβουλη έννοια. Άλλωστε, στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε πως ο "αγκυλωτός σταυρός" είχε ξεκινήσει να χρησιμοποιείται ως ιερό και ευοίωνο σύμβολο πολλών θρησκειών πολύ πριν την επέλαση των Ναζί. Παρ' όλες τις προσπάθειες όμως να απενοχοποιηθεί η Nintendo από την συγκεκριμένη θεωρία, ο περισσότερος κόσμος συνέχιζε να πιστεύει πως το σύμβολο πρόκειται για μια ακόμα Γερμανική σβάστικα.
Απαγωγές και αιρέσεις στο Animal Crossing
Για όσους δεν έχουν ασχοληθεί ποτέ, το Animal Crossing πρόκειται για ένα διασκεδαστικό Ιαπωνικό παιχνίδι στο οποίο αναλαμβάνουμε τον ρόλο ενός παιδιού που έχει την ικανότητα να μιλάει με τα ζώα και τους πραγματοποιεί θελήματα. Είναι όμως τόσο αθώο και χαριτωμένο όσο ακούγεται;
Σύμφωνα με ισχυρισμούς, η ιστορία του τίτλου αφορά την απαγωγή ενός παιδιού και τον προσηλυτισμό του σε μια είδους αίρεση. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή: Το Animal Crossing ξεκινά με τον κεντρικό χαρακτήρα ο οποίος αναγκάζεται να ζήσει σε ένα μυστηριώδες χωριό που κατοικεί ένα παράξενο πλάσμα (κάτι μεταξύ πάπιας και χελώνας) ονόματι Kapp'n και μαζί του άλλα λιλιπούτεια ζώα. Όλα καλά μέχρι εδώ. Όμως, σύμφωνα με την Ιαπωνική μυθολογία ο Kappa πρόκειται για ένα πλάσμα το οποίο -πέρα των άλλων - απαγάγει μικρά παιδιά.
Σε μια σκηνή του παιχνιδιού ο χαρακτήρας ξυπνάει στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου του Kapp'n σαν να είναι ναρκωμένος, κάνοντας έναν από τους πιο αμφιλεγόμενους διαλόγους στην ιστορία του gaming, καθώς περιλαμβάνει αρκετά "παράξενα" υπονοούμενα. Έπειτα, όταν επιστρέφει ο ήρωας στο χωριό υπάρχει ήδη ένα σπίτι που τον περιμένει, ενώ τα ζώα που κατοικούν εκεί τον βάζουν αμέσως στην δουλειά για τα θελήματα και τα χατίρια τους. Τυχαίο; Ή μήπως όλοι γνώριζαν σχετικά με τον ερχομό του; Κάπως έτσι λοιπόν ο χαρακτήρας δείχνει παγιδευμένος σε έναν τόπο που δεν διάλεξε, κάνοντας πράγματα από ανάγκη, ενώ τα υπόλοιπα ζώα φαίνεται πως με τον τρόπο τους τον εμποδίζουν να φύγει.
Το PlayStation 2 δημιουργεί ισχυρά όπλα στο Ιράκ
Περίπου τον Δεκέμβρη του 2000 σύμφωνα με έναν μυστικό φάκελο του FBI και των Αμερικάνικων Τελωνειακών Αρχών υπήρχε μια αξιοσημείωτη έλλειψη της κονσόλας του PlayStation 2 η οποία φαίνεται να συνδέεται με την Ιρακινή κυβέρνηση και την εισαγωγή περίπου 4.000 κονσολών στο Ιράκ για την χρήση τους σε στρατιωτικά όπλα.
Το PS2 είχε κυκλοφορήσει το Φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς, ενώ ένας τεράστιος αριθμός κονσολών είχε όντως πάρει τον δρόμο του προς το Ιράκ. Αρχικά τα συστήματα της κονσόλας δεν έδειχναν να κρύβουν κάποια απειλή, όμως αργότερα εμφανίστηκε στην επιφάνεια πως ο Σαντάμ Χουσεΐν χρησιμοποιούσε τις κονσόλες για τα τσιπ CPU που διέθεταν. Σύμφωνα λοιπόν με τις διάφορες θεωρίες, τα τσιπάκια (περίπου 12 - 15) λειτουργούσαν μαζί ως σύστημα καθοδήγησης βλημάτων μεγάλου βεληνεκούς.
Ωστόσο, στην πραγματικότητα η παραπάνω θεωρία δεν μπορεί να στηριχθεί σθεναρά, καθώς το PS2 δεν φαίνεται να είναι τόσο ισχυρό για να υποστηρίξει όλες τις παραπάνω λειτουργίες, αφού υπήρχαν ήδη τσιπάκια πολύ πιο δυνατά από εκείνο της κονσόλας τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τον συγκεκριμένο λόγο. Έπειτα, με δεδομένο πως η διεργασία που πραγματοποίησε το Αμερικάνικο Εθνικό Κέντρο προκειμένου να δημιουργήσει εφαρμογές "υπερυπολογιστών" με βάση το PS2, χρειάστηκε πάνω από δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί, το παραπάνω σενάριο συνωμοσίας δείχνει αρκετά απίθανο. Παρ' όλα αυτά συνεχίζει να πλανάται στα μυαλά αρκετών ερευνητών.
Το Donkey Kong στην Αντιαμερικανική προπαγάνδα
Αρκετοί ήδη γνωρίζετε τον παραλληλισμό του Donkey Kong με τον γορίλα της ταινίας King Kong, όμως αυτό δεν είναι το μόνο στοιχείο που στιγματίζει τον εν λόγω τίτλο. Αρκετοί λοιπόν είναι εκείνοι οι οποίοι ισχυρίζονται πως το παιχνίδι αποτελεί ένα μεγάλο κομμάτι τις αντιαμερικανικής προπαγάνδας σχετικά με τους Πολέμους Μπανάνας που πραγματοποιήθηκαν στα τέλη του 18ου αιώνα. Σας ακούγεται αστείο, όμως υπάρχουν πράγματι στοιχεία που θα μπορούσαν να το αποδείξουν εν μέρει.
Για όσους δεν γνωρίζουν το συμβάν να πούμε εν συντομία πως έπειτα από τον πόλεμο μεταξύ Αμερικής και Ισπανίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες κέρδισαν τον έλεγχο της Κούβας και του Πουέρτο Ρίκο, δίνοντας στον στρατό των Η.Π.Α μια θέση στην Καραϊβική. Σε αυτό το σημείο λοιπόν, η Αμερική βοήθησε την United Fruit Company (την οποία σήμερα οι περισσότεροι γνωρίζουμε με το όνομα Chiquita) να εκτοπίσει όλες τις τοπικές επιχειρήσεις με μπανάνες στην Καραϊβική αποκτώντας το μονοπώλιο.
Έτσι, σύμφωνα με πολλούς ισχυρισμούς, ο κόσμος του Donkey Kong συμβολίζει τις χώρες τις Καραϊβικής, παρουσιάζοντας στο gameplay τις μπανάνες που έχουν κλαπεί από την εισβολή των στρατιωτικών δυνάμεων. Επίσης, απ' ότι φαίνεται ακόμα και το όνομα του εχθρικού κροκoδείλου από το παιχνίδι είναι King K. Rool, ενώ την ίδια εποχή το όνομα του προέδρου στον πόλεμο ήταν Teddy Roosvelt. Ταυτόχρονα θα παρατηρήσετε αρκετούς από τους εχθρικούς κροκόδειλους να φορούν στρατιωτικές στολές, συμβολίζοντας τις Αμερικάνικες στρατιωτικές δυνάμεις. Τυχαίο;!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου