Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

«Καταστροφικό σενάριο» για απορρόφηση


Πολύ δύσκολη αποδεικνύεται η εξίσωση που θα επιφέρει τη συγχώνευση της Λαϊκής με την Τράπεζα Κύπρου.



Ένα από τα βασικό προβλήματα είναι πως δεν καλύπτεται μία βασική προϋπόθεση που θέτει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και με την οποία προβλέπεται πως σε περιπτώσεις εξυγίανσης οι καταθέτες (ανασφάλιστοι) πρέπει να είναι σε καλύτερη θέση παρά αν η τράπεζα ακολουθούσε κανονική πορεία πτώχευσης.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην περίπτωση κανονικής πτώχευσης χρησιμοποιήθηκε ένα καταστροφικό σενάριο το οποίο περιλάμβανε πτώχευση του κράτους, είσπραξη δανείων μόνο κατά 20% και άλλες ακραίες παραδοχές.

Η προσπάθεια επικεντρώνεται στο να αυξηθεί ο αριθμός των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου που θα δοθούν στη Laiki Legacy Bank όπως βαφτίστηκε.
Και πρόβλημα κεφαλαίων

Ακόμα ένα σημαντικό πρόβλημα που δείχνουν οι υπολογισμοί είναι η κεφαλαιακή βάση της Τράπεζας Κύπρου η οποία μέχρι στιγμής δεν δείχνει τόσο ισχυρή όσο υπολόγιζε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης. Ο κ. Δημητριάδης, υπενθυμίζουμε, για δημιουργία μία τράπεζας με κεφαλαιακή επάρκεια 18%. Αντίθετα, και παρά τη μεταφορά όλων των δανείων και όλων των προϊόντων της Λαϊκής που ρευστοποιούνται, η κεφαλαιακή επάρκεια της BOCY μόλις που ξεπερνά το 9%, γεγονός που δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για μελλοντικές ζημιές.

Με αυτά τα δεδομένα, η προσπάθεια που γίνεται επικεντρώνεται στο να γίνει η μεταφορά των δανείων της Λαϊκής με βάση το «καταστροφικό σενάριο» αντί το ακραίο της Pimco.  Με αυτόν τον τρόπο θα χρειαστεί να δοθούν λιγότερα μετοχές στη Laiki Legacy Bank και θα πληγεί σε μικρότερο βαθμό η κεφαλαιακή επάρκεια της Τρ. Κύπρου.  Αυτό βέβαια, θα πλήξει ακόμα περισσότερους τους μη εξασφαλισμένους καταθέτες της Λαϊκής Τράπεζας οι οποίοι ουσιαστικά θα αποζημιωθούν από τη συγκεκριμένη μεταφορά.

Σύμφωνα με το ακραίο σενάριο της Pimco, οι απώλειες στα δάνεια της Λαϊκής φτάνουν το 27.5% ενώ στο καταστροφικό σενάριο οι πληροφορίες μιλούν για ποσοστό υπερδιπλάσιο.


sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου