Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Xάσικος: Διαφθορά και κυκλώματα στο Κτηματολόγιo


Για διαφθορά και κυκλώματα ιδιαίτερα στις τουρκοκυπριακές περιουσίες στο Κτηματολόγιο, έκανε λόγο σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, τονίζοντας ότι η Κυβέρνηση δεν θα μείνει απαθής ενώ στην όλη υπόθεση για διαλεύκανση θα εμπλακεί και η Αστυνομία. Ήδη δύο λειτουργοί του τμήματος έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα. 

Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της Ενωσης Κοινοτήτων Κύπρου, ο κ. Χάσικος ερωτηθείς σχετικά είπε πως «φαίνεται υπάρχει διαφθορά χωρίς να ισοπεδώνω όλους τους λειτουργούς του Τμήματος Κτηματολογίου».
Από την άλλη όμως, σημείωσε, υπάρχουν αυτές οι εξαιρέσεις των δημοσίων λειτουργών που φαίνεται ότι έβαλαν το χέρι στο μέλι και τσιμπούσαν κατά τρόπο διαρκή.
«Είμαστε σε θέση ως Υπουργείο να εντοπίσουμε αυτές τις κατ εξαίρεση περιπτώσεις και αντιλαμβάνεστε δεν θα μείνουμε απαθείς. Ηδη διεξάγεται πειθαρχική έρευνα εναντίον ενός αλλά σύμφωνα με τα νεώτερα στοιχεία που έχω, φαίνεται ότι η άμεση εμπλοκή της Αστυνομίας είναι αναπόφευκτη για την διερεύνηση πλέον της ύπαρξης ποινικών αδικημάτων», πρόσθεσε.
Ο κ. Χάσικος ανέφερε ότι «φαίνεται ότι λειτουργεί ένα κύκλωμα ιδιαίτερα δε ότι έχει σχέση με τα τουρκοκυπριακά. Εκεί έχουν αναπτυχθεί κυκλώματα ιδιαίτερα σε μια από τις επαρχίες μας - στην Λάρνακα - αυτή η παρανομία φαίνεται ότι ανθεί. Επαναλαμβάνω δεν είμαστε απαθείς και θα εμπλακεί άμεσα η Αστυνομία».
Οσον αφορά το θέμα των εικονικών αιτήσεων, ο κ. Χάσικος ανέφερε πως αυτό άπτεται ουσιαστικά κατά πόσο τηρείται η νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων.
«Υπάρχει θέμα απώλειας εισοδημάτων από πλευράς του κράτους κι άρα πρέπει να διερευνηθεί σε όλη του την έκταση μη αποκλειόμενης και της εμπλοκής της Αστυνομίας», σημείωσε.
Ο κ. Χάσικος απάντησε καταφατικά σε ερώτηση ότι ενώπιον του έχει τα ονόματα δύο λειτουργών του Κτηματολογίου.
«Αυτοί οι δύο λειτουργοί δεν έχουν να κάνουν με τις εικονικές αιτήσεις. Εδώ μιλούμε για διαφθορά, εδώ μιλούμε για χρηματισμό», συμπλήρωσε.
Μιλώντας στο Ράδιο Πρώτο, ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, Κλεάνθης Κλεάνθους, είπε ήδη δύο λειτουργοί του Τμήματος έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα κατόπιν απόφασης της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας. Οι δύο λειτουργοί, σύμφωνα με τον κ. Κλεάνθους, φέρονται να βοηθούσαν Ε/κ πολίτες να αποτίνονται στην παράνομη επιτροπή αποζημιώσεων των κατεχομένων.  Εναντίον τους διεξάγεται πειθαρχική έρευνα και η διαθεσιμότητα τους έχει ισχύ για ένα μήνα με δυνατότητα να ανανεωθεί μέχρι και την ολοκλήρωση της έρευνας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου