Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Πράσινο φως για την οικονομική στήριξη της Κύπρου από το ΕΜΣ


Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας αποφάσισε σήμερα επί της αρχής να χορηγήσει στήριξη υπό τη μορφή οικονομικής βοήθειας στην Κύπρο.

Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, σε συνέχεια των αποφάσεων του Eurogroup της 25ης Μαρτίου, η Κύπρος θα λάβει βοήθεια έως 10 δισ. ευρώ, ο ΕΜΣ θα χορηγήσει περίπου τα 9 δισ. ευρώ υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει οριστική έγκριση από το ΔΣ , ενώ το ΔΝΤ θα συμβάλει με 1 δισ. ευρώ.
«Με τη χορήγηση έως 9 δις ευρώ τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης επιδεικνύουν αλληλεγγύη προς την Κύπρο», δήλωσε ο Πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, ο οποίος τόνισε ότι «η εφαρμογή των προϋποθέσεων που συνδέονται με την βοήθεια θα διασφαλίσει ότι η Κύπρος θα οικοδομήσει την οικονομία της σε σταθερή βάση».
«Πρόκειται για το πρώτο πρόγραμμα που χρηματοδοτείται απευθείας από τον ΕΜΣ», δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του ΕΜΣ, Κλαους Ρεγκλινγκ, επισημαίνοντας ότι μέχρι τώρα ο ΕΜΣ έχει χρηματοδοτήσει πρόγραμμα για την μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα της Ισπανίας με 41 δισ. ευρώ. Ο κ. Ρεγκλινγκ ανέφερε ακόμη ότι και μετά από αυτή τη δεύτερη βοήθεια, ο ΕΜΣ θα συνεχίσει να εκπληρώνει το ρόλο ως αποτελεσματική ασπίδα, καθώς διατηρεί ακόμη το 90% της δανειοδοτικής του ικανότητας ύψους 500 δις ευρώ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι πόροι αυτοί θα χρησιμοποιηθούν από την Κύπρο για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες, να καλύψει τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις της σε ότι αφορά το χρέος, αλλά και την ανακεφαλαιοποίηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, εκτός από τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες δηλαδή την Τράπεζα Κύπρου και τη Λαϊκή. Η πρώτη δόση αναμένεται να δοθεί το Μάιο.
Η στήριξη στην Κύπρο δίνεται υπό τον όρο της εφαρμογής ενός εκτεταμένου προγράμματος μεταρρυθμίσεων, οι βασικοί στόχοι του οποίου είναι η εξυγίανση του κυπριακού τραπεζικού τομέα, η συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής και η εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με στόχο την τόνωση της ανταγωνιστικότητας και τη βιώσιμη ανάπτυξη, καταλήγει η ανακοίνωση.
sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου