Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Mητσοτάκης στη Hürriyet: "Ο Ερντογάν μπορεί να λύσει το Κυπριακό"

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα Hürriyet που έχει τίτλο «ο Ερντογάν το λύνει» και η εφημερίδα γράει  πως "ο πρωην πρωθυπουργός της Ελλάδος πιστεύει πως το Κυπριακό μπορεί να το λύσει ο Ερντογάν και αναφέρει πως το Κυπριακό είναι πιο εύκολο θέμα προς επίλυση παρά το Κουρδικό».



« Με τις αποφάσεις που παίρνει όπως οι συνομιλίες με τον Οτζαλάν για του Κουρδικό, ο Ερντογάν δείχνει πως είναι ισχυρός πρωθυπουργός που παίρνει δύσκολες αποφάσεις. Γι’αυτό και πιστευω πως μπορούμε να ελπίζουμε πως ο Ερντογάν μπορεί να λύσει το Κυπριακό. Να είστε σίγουροι πως με λιγότερο κόπο που καταβάλλει ο Ερντογάν στο Κουρδικό μπορεί να επιλυθεί το Κυπριακό»δηλώνει ο Μητσοτάκης στην τουρκική εφημερίδα.

Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρει πως « η Τουρκία στο Κυπριακό μπορεί να παίξει αποφασιστικό ρόλο. Η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να το κάνει όμως η Τουρκία έχει τη δύναμη». Ο ίδιος προειδοποιεί πως η διχοτόμηση μπορεί να είναι μια τραγωδία για την Κύπρο .
Ο Κωνταντίνος Μητσοτάκης τονίζει πως όπως στο παρελθόν η Ελλάδα πραγματοποιήσε επενδύσεις στην Τουρκία τώρα θα πρέπει οι Τούρκοι να κάνουν επενδύσεις στην Ελλάδα «καθώς και θα μας βοηθήσουν να ζωντανέψουμε την οικονομία μας και θα κερδίσουν χρήματα».

Ο ίδιος αναφέρει «πως πολλοί βλέπουν τον Γιώργο Παπανδρέου ως τον άνθρωπο που έχτισε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αλλά εγω ξεκίνησα την προσέγγιση , όμως δυστυχώς δεν είχα πάρει τα δικαιώματα αυτής της ιδέας μου!»

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αναφέρει επίσης πως « τα προβλήματα μας στο Αιγαίο πιστεύω πως μπορούμε να τα λύσουμε μόνο με το διεθνές δίκαιο. … Η Ελλάδα ποτέ δεν έχει διακηρύξει πως το Αιγαίο είναι μόνο ελληνική θάλασσα.»

Ο ίδιος τονίζει πως «πριν από καιρό οι δυο χώρες συμφώνησαν να οδηγήσουν το θέμα της υφαλοκρηπίδας στη Χάγη όμως δεν γνωρίζω σε ποιο σημείο βρίσκονται οι συνομιλίες.Εύχομαι να επιλυθεί το ζήτημα σύντομα».

Σύμφωνα με την Hürriyet στη συζήτηση παρεμβαίνει η Ντόρα Μπακογιάνη η οποία τονίζει πως «η τουρκική πλευρά άλλαξε στάση πολλές φορές στο θέμα».

onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου