Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Τσίπρας: Του χρόνου Ελλάδα και Πορτογαλία θα έχουν απαλλαγεί από την Τρόικα!

Σε μεγάλη πορεία που πραγματοποιήθηκε στη Λισαβόνα στην επέτειο της επανάστασης των Γαρυφάλλων συμμετείχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας έτσι μία συμβολική κίνηση, για το συντονισμό των λαών του ευρωπαϊκού νότου κατά της πολιτικής των μνημονίων. Μάλιστα σε ένα επαναστατικό οίστρο ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε την «μεσογειακή άνοιξη» των λαών αυτών. Μιλώντας σε ανοιχτή εκδήλωση που διοργάνωσε το Βloco de Εsquerda ο κ. Τσίπρας προέβλεψε ότι τον επόμενο χρόνο η Ελλάδα και η Πορτογαλία θα έχουν απαλλαγεί από την τρόικα.





Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησε υψηλούς τόνους για την κατάσταση στην Ευρώπη, την οποία παρομοίασε με δικτατορία. «η δικτατορία της εποχής μας δεν είναι εθνική - δεν είναι μια Ditadura Nacional - δεν είναι πολιτική, αλλά είναι ευρωπαϊκή και οικονομική και επιβάλλεται από τις πανίσχυρες αγορές», σημείωσε.

Η αποστροφή αυτή ήταν πλήρως εναρμονισμένη με το κλίμα των εκδηλώσεων στη Λισαβόνα, καθώς λίγο νωρίτερα ο συντονιστής του Βloco de Εsquerda (Μπλόκο της Αριστεράς) Φρανσίσκο Λούσα τόνιζε ότι «σήμερα προσπαθούμε να ανατρέψουμε μια νέα δικτατορία που μας αφαιρεί καθολικά δημοκρατικά, οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα. Θα πρέπει να ρίξουμε τη δικτατορία των τραπεζιτών».

Στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «ενωμένοι θα βάλουμε ένα τέλος στη συντηρητική, νεοφιλελεύθερη Νέα Τάξη της οικονομικής εξαθλίωσης, της καταστροφής και της φτώχειας  που μας επιβάλλεται στο όνομα της σωτηρίας των χωρών μας. Ενωμένοι θα πολεμήσουμε τη λιτότητα και έτσι θα νικήσουμε». Και τόνισε ότι «σύντομα οι χώρες μας θα γίνουν και πάλι παραδείγματα για τη μετάβαση από τη λιτότητα στη δημοκρατία».

Δίνοντας το στίγμα της στρατηγικής του ο κ. Τσίπρας είπε ότι ενωμένος ο ευρωπαϊκός Νότος είναι πιο δυνατός από την κυρία Μέρκελ και τους συμμάχους της στον αγώνα να φύγουν οι χώρες από τη λιτότητα, που έχει επιβληθεί. «Περάσαμε διαδοχικά την πόρτα της λιτότητας. Θα βγούμε όλοι μαζί. Ενωμένοι μπορούμε να ανοίξουμε το δρόμο για μια ρεαλιστική, δίκαιη και βιώσιμη συλλογική λύση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη. Τώρα, όλοι γνωρίζουμε ότι ήταν ένα ψέμα πως κάθε ένας από εμάς, αποτελεί ειδική περίπτωση οικονομικής κακοδιαχείρισης. Αντιθέτως, έχουμε αποτελέσει τα τρία διαδοχικά κεφάλαια του ίδιου case study: της επιβολής της γερμανικής οικονομικής ηγεμονίας στην Ευρώπη. Όλοι γνωρίζουμε πλέον ότι η δύναμή μας βρίσκεται στην ενότητά μας. Είναι η μόνη αποτελεσματική απάντηση στην επιμονή της κ. Μέρκελ στην πολιτική του ‘‘διαίρει και βασίλευε’’» κατέληξε καταχειροκροτούμενος ο κ. Τσίπρας.





Σήμερα Παρασκευή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα συναντηθεί με το προεδρείο του εργατικού συνδικάτου CGTP-IN και αμέσως μετά με τον σοσιαλιστή πρώην Πρόεδρο της Πορτογαλίας Jorge Sampaio και τον Πρόεδρο της χώρας Mario Soares.

protohema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου