Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Aδελφοί Koch, οι ακροδεξιοί εκατομμυριούχοι πίσω από την παρολίγο κατάρρευση της Αμερικής [εικόνες+σκίτσα]

Aδελφοί Koch, οι ακροδεξιοί εκατομμυριούχοι πίσω από την παρολίγο κατάρρευση της Αμερικής [εικόνες+σκίτσα+βίντεο]
«Μην αφήσετε αυτή την κυβέρνηση να κάνει το γιατρό». Με αυτό το μήνυμα που κατήγγειλε τον νόμο Ομπάμα για την ασφάλιση υγείας έκλεινε ένα σποτάκι-σοκ που ξεκίνησε τον πόλεμο εναντίον του Προέδρου στην Αμερική και παρολίγο να οδηγήσει σε κατάρρευση την οικονομία.



Ενας Θείος Σαμ απειλητικός που θύμιζε την διείσδυση του Κράτους, ξεπηδούσε ξαφνικά ανάμεσα από τις γάμπες μιας γυναίκας που βρισκόταν σε γυναικολογική εξέταση. Την ίδια ώρα ένα τουίτ απειλητικό «Ο νόμος Obamacare είναι καταστροφή» διακινήθηκε στα social media ενώ υποψήφιοι βουλευτές ελάμβαναν μηνύματα με νόημα στις εκλογικές τους περιφέρειες για το τι να ψηφίσουν.

Γαλαξίας από Ιδρύματα με ακροδεξιές απόψεις

Οι εταιρείες "Freedom partners", "Generation opportunity", "Heritage" μέσω των οποίων διακινήθηκαν αυτά τα μηνύματα έχουν κάτι κοινό: Ανήκουν στους αδελφούς Charles και David Koch, 77 και 73 ετών οι οποίοι έχουν βάλει όλα τα πλούτη τους (26,4 εκατ. ευρώ) σε έναν και μοναδικό σκοπό: να αποσταθεροποιήσουν τον σοσιαλιστή Μπαράκ Ομπάμα. Εδώ και μήνες ένας ολόκληρος γαλαξίας από Ιδρύματα, κέντρα εκδηλώσεων κλπ, με ακροδεξιές απόψεις, συνέλαβαν και εκτέλεσαν το σχέδιο της κρίσης προϋπολογισμού που παρολίγον να παγώσει την Αμερική.

Στόχος η πτώση Ομπάμα

Αυτό το σχέδιο ευτυχώς δεν πέτυχε και την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου η στρατηγική κατέρρευσε μετά τον συμβιβασμό Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατών. Είναι καταπληκτικό ότι τα δύο αδέλφια είχαν ήδη φροντίσει να πάρουν αποστάσεις μόλις αντελήφθησαν ότι το σχέδιο δεν έβγαινε. Σε μια ανοιχτή επιστολή που απηύθυναν στη Γερουσία την Πέμτπη 10 Οκτωβρίου έδειχναν να μη συμφωνούν με τη στάση πληρωμών


Τα δύο βαθύπλουτα αδέλφια από το 1980 κάνουν προπαγάνδα με όποιο τρόπο μπορούν πάνω σε ένα φιλελεύθερο, υποτίθεται, ιδεολογικό καμβά: Κατάργηση της CIA και του FBI, κατάργηση του φόρου εισοδήματος και συντάξεων, νομιμοποίηση της πορνείας και των ναρκωτικών.

Από ακροδεξιό πατέρα 

Αυτές τις ιδέες της πήραν από τον πατέρα τους Fred Coch, έναν Ολλανδό μετανάστη που εξορίστηκε κάποια χρόνια στην πρώην Σοβιετική Ενωση και έγινε άγριος αντικομμουνιστής. Στη δεκαετία του '50 ο πατέρας πίστευε ότι οι κοινωνικές δαπάνες είναι ο καλύτερος τρόπος για να προσελκύσει η Αμερική όλους τους Μαύρους του πλανήτη. Με την εκλογή του Ομπάμα το 2008 οι αδελφοί Koch έκαναν λόγο για τη «μεγαλύτερη απώλεια ελευθερίας και ανάπτυξης από το 1930».


Τα δύο αδέλφια είναι μηχανικοί από το Πανεπιστήμιο του ΜΙΤ της Βοστόνης και κατέχουν εταιρεία πετρελαίου στην Γουιτσίτα του Κάνσας, Koch Industries, η οποία γνώρισε πολύ μεγάλη επιτυχία και ανάπτυξη τα τελευταία 30 χρόνια.


Μια αυτοκρατορία εκατομμυρίων

Τα αδέλφια κατέχουν 6.000 χιλιόμετρα δικτύου και μια δυνατότητα ραφιναρίσματος πετρελαίου που αντιστοιχεί στο 5% της καθημερινής αμερικανικής κατανάλωσης. Η επιχείρησή τους έχει 60.000 εργαζομένους και περιλαμβάνει μια πλειάδα άλλων δραστηριοτήτων, όπως την Lycra, τζάμια αυτοκινήτων, θέατρα, Μουσεία, κέντρα αντιμετώπισης του καρκίνου και του περιβάλλοντος κλπ.


Το Ιδρυμα Americans for Prosperity, είναι το νευραλγικό κέντρο του Kochtopus όπως το αποκαλούν οι αμερικανοί (Το χταπόδι Koch) και αυτό ανέδειξε το Tea party κατασκευάζοντας ψεύτικα κινήματα πολιτών, πλημμυρίζοντας τα ΜΜΕ με επιθετικά σποτ, μελέτες και κατευθυνόμενες δημοσκοπήσεις. Η αποτυχία του Μιτ Ρόμνι να εκλεγεί το 2012, παρά τα δεκάδες εκατομμύρια που ξόδεψαν για χάρη του τα δύο αδέλφια, απέδειξε ότι ο αντίκτυπός τους είναι τελικά περιορισμένος στην κοινή γνώμη. Ωστόσο η πρόσφατη επίθεσή τους εναντίον του Obamacare που παρολίγο να οδηγήσει την Αμερική στο χάος δείχνει ότι ο πόλεμος συνεχίζεται με πολλά εκατομμύρια δολάρια εναντίον του Μπαράκ Ομπάμα. 


Πηγή Le Monde








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου