Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Μαυρογιάννης: Το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και σε αυτό θα κτίσουμε

Το Κυπριακό αυτή τη στιγμή είναι ένα "απόλυτα ευρωπαϊκό πρόβλημα" και απαιτούμε όπως αυτός ο παράγοντας ενσωματωθεί πλήρως στη νέα προσπάθεια που ξεκινούμε, ανέφερε ψες ο διαπραγματευτής στις συνομιλίες Ανδρέας Μαυρογιάννης, μιλώντας σε δημόσια συζήτηση που οργάνωσε το Europe Direct Λεμεσού, ο ΟΠΕΚ, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, με θέμα «Οι Ευρωτουρκικές Σχέσεις και το Κυπριακό: Στρατηγικές στο νέο ευρωπαϊκό περιβάλλον». 


Στην ομιλία του, ο κ. Μαυρογιάννης είπε πως το νέο στοιχείο στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, το οποίο όλοι πρέπει να αντιληφθούν, είναι ότι "το Κυπριακό αυτή τη στιγμή είναι ένα απόλυτα ευρωπαϊκό πρόβλημα και η επίλυση του είναι η επίλυση ενός προβλήματος μιας ευρωπαϊκής χώρας και δεν είναι νοητό να γίνει οτιδήποτε το οποίο να μη συνάδει με την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους - μέλους της ΕΕ". 

"Αυτό πρέπει να είναι απόλυτα ξεκάθαρο, γιατί χωρίς αυτό δεν μπορεί να υπάρχουν διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού", διαμήνυσε, υποδεικνύοντας ότι "η ΕΕ δεν είναι ένα κεφάλαιο στις διαπραγματεύσεις, δεν είναι ένας εξωγενής παράγοντας ή ένας οργανισμός μακρινός και απόκοσμος, είναι το παρόν και το μέλλον μας, είναι αυτό που σήμερα είμαστε, μια οριζόντια διάσταση που πρέπει να διατρέχει ό,τι λέμε, ό,τι κάνουμε και ό,τι συμφωνούμε". 
Ξεκινούμε, συνέχισε, μια νέα προσπάθεια και θέλουμε και απαιτούμε, γιατί είναι από τη φύση των πραγμάτων, αυτός ο παράγοντας να ενσωματωθεί πλήρως σε ό,τι κάνουμε για το Κυπριακό, προσθέτοντας ότι, "παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβλήθηκαν, μέχρι σήμερα οι διαπραγματεύσεις και οι διαδικασίες γίνονταν λίγο σε όρους του παρελθόντος" και παρέπεμπαν «σε ένα μεγάλο βαθμό σε λογικές προενταξιακές". 





Σχολιάζοντας την έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο κ. Μαυρογιάννης εξέφρασε την εκτίμηση πως "παρά το ότι καταγράφει σε επιμέρους θέματα κάποια πρόοδο, ουσιαστικά καταγράφει τη μη πρόοδο" και ότι αυτή η στασιμότητα στην ενταξιακή της πορεία παραμένει ως γεγονός και υπάρχει μεγάλη δυσπιστία στην ΕΕ για τη βούληση της να εφαρμόσει αυτά που πρέπει για να ενταχθεί. 
Υπενθυμίζοντας πως, Κύπρος και Ελλάδα επένδυσαν στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας για την επίλυση του Κυπριακού, δίνοντας τη συγκατάθεση τους για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της με την ΕΕ, σημείωσε πως χρειάζεται μεγάλη προσοχή ώστε αυτή η επένδυση μας αυτή να μην αντιστραφεί και να καταστήσει το Κυπριακό όμηρο της ένταξης της Τουρκίας. 

"Εμείς αφενός πρέπει να παρακολουθούμε την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, αφού θέλουμε να συμβάλει καταλυτικά για τη λύση, αλλά αφετέρου πρέπει να είμαστε προσεκτικοί", είπε και εξέφρασε την άποψη ότι, "η Τουρκία ενδιαφέρεται πάρα πολύ να προχωρήσει η ενταξιακή της πορείας γιατί όλες οι πολιτικές της στην περιοχή είναι αδιέξοδες, οπόταν έχει ανάγκη την ΕΕ, αλλά δεν θέλει να πιέζεται". 
Ο κ. Μαυρογιάννης αναφέρθηκε και στην πρόταση για την Αμμόχωστο, λέγοντας πως το πακέτο για την Αμμόχωστο προσωποποιεί ακριβώς αυτή τη διασύνδεση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, αφού τα ανταλλάγματα μιας καλής χειρονομίας θα έχουν να κάνουν αποκλειστικά με ευρωπαϊκά ζητήματα. 

Είπε επίσης πως, με αφορμή τα νέα δεδομένα από την ανακάλυψη φυσικού αερίου, για πρώτη φορά η ΕΕ και οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται πως υπάρχει ανάγκη, μέσα από όποια λύση του Κυπριακού, η Κύπρος να αναδειχθεί σε έναν αυτόνομο παίκτη και παράγοντα σταθερότητας που να μην είναι υποχείριο της Τουρκίας. "Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό το πράγμα και είναι πάνω σε αυτό στο οποίο πρέπει να κτίσουμε", συμπλήρωσε. 
Σε ομιλία του, εξάλλου, ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Τάσος Γιαννίτσης, εξέφρασε την άποψη πως έπειτα από δέκα χρόνια, διαγράφεται στον ορίζοντα η βούληση για μια νέα προσπάθεια λύσης του Κυπριακού και παρόλο που δεν είναι εύκολο να κάνει κανείς προβλέψεις, "σήμερα συντρέχουν ξανά οι προϋποθέσεις για να φτάσει κανείς σε μια στέρεη συμφωνία, που θα είναι σε θέση να βάλει τέλος σε συνθήκες που είναι πλέον αδιέξοδες και να κάνει την Κύπρο μια βάση σταθερότητας σε μια περιοχή στην οποία οι αβεβαιότητες, οι εντάσεις, οι συγκρούσεις διογκώθηκαν επικίνδυνα στο πρόσφατο διάστημα". 

"Υπάρχει στην Κύπρο σήμερα μια πολιτική ηγεσία και δυνάμεις που έχουν όλη την εμπειρία του παρελθόντος για μια νέα διαδικασία διαπραγμάτευσης και η τουρκοκυπριακή πλευρά πρέπει να δείξει έμπρακτα τη βούληση να ξεφύγει από τις σημερινές συνθήκες", συμπλήρωσε, υποδεικνύοντας ότι όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές έχουν σήμερα συμφέρον να προχωρήσουν με πραγματισμό και θετική διάθεση, καθώς αντιμετωπίζουν ένα μέλλον πιο θολό από το σημερινό. 
Ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιώργος Μαρκοπουλιώτης, ανέφερε στη δική του ομιλία ότι αποτελεί βαθιά πεποίθηση της ΕΕ πως το Κυπριακό ζήτημα μπορεί και πρέπει να λυθεί και ότι δημιουργείται σήμερα μια νέα δυναμική για μια βιώσιμη λύση, την οποία πρέπει ν’ αδράξουμε. 

"Είναι αυτονόητο πως η λύση του Κυπριακού σε καμία περίπτωση δεν είναι μια εύκολη διαδικασία, αλλά έχουμε μπροστά μας μια πραγματική ευκαιρία, με την επανέναρξη των συνομιλιών", είπε και πρόσθεσε ότι ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε αυτή τη διαδικασία είναι υποστηρικτικός. Σημείωσε, ωστόσο, ότι "είμαστε έτοιμοι να αναβαθμίσουμε το ρόλο μας, αν φυσικά μας ζητηθεί από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, με τη σύμφωνη γνώμη βεβαίως του ΟΗΕ", ενώ στη συνέχεια ανέλυσε τα οικονομικά οφέλη για το νησί από την επίλυση του Κυπριακού. 
Τέλος, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, στη δική του παρέμβαση ανέφερε πως η προσπάθεια της Τουρκίας που άρχισε με την άνοδο του Ταγίπ Ερντογάν στην εξουσία, για άνοιγμα στη Μέση Ανατολή και επικράτηση της χώρας ως "παίκτη" στην ευρύτερη περιοχή έχει τελειώσει "σχεδόν με φιάσκο", αφού σήμερα είναι μια χώρα εντελώς απομονωμένη, με σοβαρότατα προβλήματα με τους γείτονες της. 

"Αυτό δείχνει την αποτυχία της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, η οποία επαναφέρει το ενδιαφέρον της για ένταξη στην ΕΕ", είπε ο κ. Κιζίλγιουρεκ, σημειώνοντας ότι αυτό δίνει μια νέα δυναμική για την επίλυση του Κυπριακού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου