Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Κύπρος: Συμπεράσματα κόλαφος για το δημόσιο-Μη βιώσιμο το μισθολόγιο!

Στο κατ’ αρχήν συμπέρασμα ότι το κρατικό μισθολόγιο με τον τρόπο που είναι δομημένο δεν είναι βιώσιμο, κατέληξαν οι εμπειρογνώμονες, οι οποίοι διενήργησαν ελέγχους σε θέματα οριζόντιας διαχείρισης προσωπικού, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του ευρύτερου δημόσιου τομέα, σύμφωνα με την Επίτροπο Μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας Εμανουέλλα Λαμπριανίδου Μουσιούτα. 


Σε δηλώσεις αναφορικά με τα αποτελέσματα της πρώτης αξιολόγησης, η Επίτροπος Μεταρρύθμισης είπε ότι αυτό που καθιστά μη βιώσιμο το μισθολόγιο είναι ο τρόπος που είναι δομημένο, ο οποίος δεν προάγει την παραγωγικότητα.
Η κ. Λαμπριανίδου υπενθύμισε ότι βάσει προνοιών του Μνημονίου προωθείται μείωση των υπαλλήλων κατά 4,500 μέχρι το 2016.
Διευκρίνισε όμως ότι στο στάδιο αυτό οι εμπειρογνώμονες δεν υπέβαλαν ακόμα εισηγήσεις, αλλά τα προκαταρτικά συμπεράσματα από τους πρώτους ελέγχους που διενήργησαν στα μέσα Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου.
Παράλληλα, η δεύτερη φάση αποστολών αρχίζει από αρχές Νοεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι την τρίτη εβδομάδα Νοεμβρίου, με εξαίρεση το Υπουργείο Παιδείας, για το οποίο η επόμενη επίσκεψη θα γίνει γύρω στις αρχές Δεκεμβρίου.
Υπενθυμίζεται ότι αντιπροσωπεία της Παγκόσμιας Τράπεζας ανέλαβε την αξιολόγηση των Υπουργείων Υγείας, Παιδείας και Γεωργίας, αντιπροσωπεία του Ηνωμένου Βασιλείου ανέλαβε τον έλεγχο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Εφόρου Εταιρειών, ενώ μικτή ομάδα της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης του ΗΒ και της Παγκόσμιας Τράπεζας ανέλαβε τον έλεγχο στα οριζόντια θέματα διαχείρισης προσωπικού, δηλαδή το κρατικό μισθολόγιο, το σύστημα αξιολόγησης και για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων.
Θέματα οριζόντιας διαχείρισης προσωπικού
Στα θέματα οριζόντιας διαχείρισης προσωπικού, οι εμπειρογνώμονες κατέληξαν στο κατ’ αρχήν συμπέρασμα ότι το κρατικό μισθολόγιο δεν είναι βιώσιμο.
"Ο τρόπος που είναι δομημένο (το μισθολόγιο) με το σύστημα αυτόματων αυξήσεων και προσαυξήσεων δεν προάγει την ανταγωνιστικότητα και την αποδοτικότητα", ανέφερε η κ. Λαμπριανίδου, προσθέτοντας πως το μισθολόγιο πρέπει να εξεταστεί σε συνάρτηση της σχέσης μεταξύ απόδοσης και αμοιβής, δηλαδή της διασύνδεσης των μισθών με την παραγωγικότητα.
Σύμφωνα με την κ. Λαμπριανίδου, μέσα στο σύστημα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού όλες οι προαγωγές πρέπει να είναι ανταγωνιστικές και να εγκαταλειφθεί το μοντέλο των αυτόματων προαγωγών και κλιμάκων.
«Πρέπει να καταστήσουμε όσο πιο ανταγωνιστική τη διαδικασία προαγωγής στη δημόσια υπηρεσία, έτσι ώστε να διασφαλίζουμε ότι οι κατάλληλοι, τόσο σε διοικητικές ικανότητες όσο και ικανότητες στρατηγικού σχεδιασμού, να καταλήγουν στις θέσεις κορυφής», πρόσθεσε.
Όπως είπε, μεταξύ άλλων, οι εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι πρέπει να υπάρχουν ξεκάθαρα και διαφανή κριτήρια αξιολόγησης του προσωπικού και οι αξιολογητές να τηρούν στοιχεία που να τεκμηριώνουν τις αξιολογήσεις που κάνουν.
Απαντώντας σε ερώτηση, η κ. Λαμπριανίδου είπε πως όταν ληφθούν από την Κυβέρνηση οι σχετικές αποφάσεις, οι αλλαγές θα εφαρμοστούν ύστερα από εκπαίδευση, πολλά σεμινάρια, εξομοιώσεις και, όπου κριθεί αναγκαίο, με εφαρμογή των αλλαγών σε φάσεις .
Διευκρίνισε  επίσης ότι "οι αλλαγές δεν θα εφαρμοστούν από τη μια μέρα στην άλλη", εξηγώντας ότι οι εμπειρογνώμονες θα προτείνουν σειρά επιλογών για μέτρα που θα βελτιώσουν  την απόδοση της δημόσιας υπηρεσίας".
"Απ’ εκεί και πέρα η Κυβέρνηση θα αποφασίσει, αφού διαβουλευτεί με όλους τους εμπλεκόμενους  ποια μέτρα και σε πιο χρονικό διάστημα θα εφαρμοστούν", είπε.
Υπ. Παιδείας - Κενό μεταξύ διάθεσης πόρων και αποτελεσμάτων
Μετά την πρώτη επίσκεψη οι εμπειρογνώμονες διαμόρφωσαν μια σαφή αντίληψη της οργανωτικής δομής του Υπουργείου και έχουν εντοπίσει κενό μεταξύ της διάθεσης πόρων από την Πολιτεία και των αποτελεσμάτων.
"Εν ολίγοις πληρώνουμε πολλά ενώ τα χρήματα δεν έχουν το ανάλογο αποτέλεσμα από πλευράς εκπαιδευτικών αποτελεσμάτων", είπε η κ. Λαμπριανίδου, προσθέτοντας ότι το θέμα αυτό είναι πολύ σοβαρό.
Εντόπισαν επικαλύψεις μεταξύ των διαφόρων τμημάτων οι οποίες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν, καθώς και μια υπεξάρτηση σε άτομα που τοποθετούνται στη διοίκηση του Υπουργείου μέσω αποσπάσεων, ενώ τα διοικητικά καθήκοντα αυτά θα έπρεπε να ασκούσαν στελέχη του Υπουργείου χωρίς να υπάρχει αυτή η ανάγκη για αποσπάσεις.
Υπ. Γεωργίας -Εξοικονομήσεις μέσω οριζοντιοποίησης υπηρεσιών
Οι εμπειρογνώμονες της Παγκόσμιας Τράπεζας εντόπισαν κάποιες οριζόντιες υπηρεσίες όπου θα μπορούσε να γίνει εξορθολογισμός της λειτουργίας τους (streamlining), όπως πιθανή συγχώνευση εργαστηρίων, ή η ανάθεση αριθμού ελέγχων σε ένα κοινό επιθεωρητή, έτσι ώστε να υπάρξει οριζοντιοποίηση υπηρεσιών για σκοπούς εξοικονομήσεων. Η εισήγηση αυτή αφορά τα εργαστήρια, τις επιθεωρήσεις και τα Συστήματα Γεωγραφικής Πληροφόρησης GIS (Geographical Information Systems).
Η κ. Λαμπριανίδου επεσήμανε εξάλλου ότι σύμφωνα με τους όρους εντολής, οι εμπειρογνώμονες επέλεξαν πέντε τμήματα στα οποία θα γίνει πιο επισταμένη μελέτη (όπως στελέχωση, αναγκαίες ειδικότητες), με κριτήρια τη σχετική θέση των τμημάτων στον Προϋπολογισμό, και τις προοπτικές των τμημάτων στο μελλοντικό ρόλο που θα παίξει η γεωργία στην οικονομία και στην κοινωνία.
Υπ. Υγείας - Σταδιακή αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων
Σε σχέση με τον τομέα της Υγείας, οι εμπειρογνώμονες στα πρώτα τους ευρήματα καταλήγουν στην ανάγκη αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων σε φάσεις, διότι το θέμα αυτό συναρτάται άμεσα με την υιοθέτηση του Γενικού Σχεδίου Σύστημα Υγείας.
Παράλληλα, οι εμπειρογνώμονες συνδέουν την αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων με την αύξηση της διοικητικής ικανότητάς τους, προκειμένου να είναι σε θέση να αναλάβουν τη διαχείριση των οικονομικών τους, καθώς και τη διαχείριση του προσωπικού. Αυτό, σύμφωνα με την κ. Λαμπριανίδου, συνδέεται με τη συζήτηση που υπάρχει παγκοσμίως του κατά πόσον οι ιατροί  έχουν τα κατάλληλες δεξιότητες και την προσέγγιση για να εξασκούν και διοικητικά καθήκοντα.
Τοπική Αυτοδιοίκηση – βιωσιμότητα – εγγύτητα στον πολίτη
Η κ. Λαμπριανίδου ανέφερε ότι στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι εμπειρογνώμονες επισημαίνουν το θέμα της βιωσιμότητας και την εγγύτητα στον πολίτη σε συνάρτηση με την ποιότητα των αποφάσεων της τοπ. αυτοδιοίκησης όπως την αντιλαμβάνεται ο πολίτης.
Σημειώνουν δε ότι το θέμα της ποιότητας των αποφάσεων δεν κατέχει τη θέση που θα έπρεπε στη δημόσια συζήτηση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία αφορά κυρίως οικονομικά θέματα και θέματα αρμοδιοτήτων των Δήμων.
Έφορος Εταιρειών – Ασφαλιστικές δικλείδες για αποτροπή κλοπής εταιρειών
Αναφορικά με τον Έφορο Εταιρειών, οι βρετανοί εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι υπάρχει ο απαιτούμενος εξοπλισμός πληροφορικής, ενώ επισημαίνουν ότι οι κατηγορίες για κλοπή εταιρειών υπάρχουν σε πολλές χώρες στον κόσμο.
Για τη επίλυση του προβλήματος, εισηγούνται την εισαγωγή ασφαλιστικών δικλείδων για αποτροπή του φαινομένου και φέρουν ως παράδειγμα τη λύση που δόθηκε στη Βρετανία όπου υπάρχει η επιλογή για όποιον εγγράψει μια εταιρεία να ζητήσει όπως αποστέλλεται ηλεκτρονική ειδοποίηση στον ίδιο μόλις γίνει μια αλλαγή στα έγγραφα της εταιρείας.
Αυτό, όπως είπε η κ. Λαμπριανίδου, μπορεί να γίνει υποχρεωτικό μέσω νομοθετικής ρύθμισης, έτσι ώστε οι υπεύθυνοι για κάθε εταιρεία να ενημερώνονται όταν γίνονται αλλαγές στο μητρώο εταιρειών στην εταιρεία τους.
Σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα της προσπάθειας, η κ. Λαμπριανίδου είπε πως το μνημόνιο καθορίζει ότι οι μελέτες πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το Μάρτιο του 2014 με την υποβολή των τελικών εκθέσεων, ενώ μέχρι τον Ιούνιο του ιδίου έτους πρέπει να συμφωνηθούν οι αλλαγές και να υπάρξουν οι απαιτούμενες αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου και η υλοποίηση των νομοθετικών ρυθμίσεων εκεί και όπου απαιτείται.
"Τώρα όμως ερχόμαστε στο διά ταύτα. Τώρα είναι πάρα πολύ σημαντική η διαβούλευση, η συνεννόηση και η ανταλλαγή απόψεων και η λήψη τελικών αποφάσεων", τόνισε.
Επεσήμανε ότι στα εμπλεκόμενα Υπουργεία έχουν δημιουργηθεί ομάδες διαχείρισης της αλλαγής που υπάγονται στον Γενικό Διευθυντή, ομάδες οι οποίες πέραν της παροχής στήριξης στους εμπειρογνώμονες, θα συνεργαστούν με ομάδα που έχει δημιουργηθεί στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών για να ξεκινήσουν εκστρατείες ενημέρωσης στα Υπουργεία.
Είπε τέλος ότι ζητήθηκε και η συμβολή της Ακαδημίας Δημόσιας Διοίκησης στην εκστρατεία ενημέρωσης, η οποία δεν θα είναι απλά μια διαδικασία από πάνω προς τα κάτω, αλλά μια διαδικασία διαβούλευσης που θα επιφέρει την εμπλοκή και συμμετοχή των ιδίων των δημοσίων λειτουργών.
Διαφωνεί με όλα η ΠΑΣΥΔΥ
Την πλήρη διαφωνία του ότι το κρατικό μισθολόγιο δεν είναι καλά δομημένο, εξέφρασε ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκος Χατζηπέτρου, δηλώνοντας πως ο καταρτισμός του υφιστάμενου κρατικού μισθολογίου δεν ήρθε από το πουθενά, αλλά είναι έργο εμπειρογνωμόνων.
Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις που έγιναν από την Επίτροπο Μεταρρύθμισης Εμμανουέλλα Λαμπριανίδου Μουσιούτα, ο κ. Χατζηπέτρου είπε πως το θέμα του μισθολογίου αποτελεί ένα πολύ μεγάλο ζήτημα και πως η άποψη ότι δεν είναι καλά δομημένο είναι αυθαίρετη.
«Το πώς έγινε το μισθολόγιο ξέρουν αυτοί που ξέρουν. Εκείνοι που δεν ξέρουν, δεν ξέρουν. Το μισθολόγιο έχει καθοριστεί από εμπειρογνώμονες, δεν είπαμε μια καλή ημέρα το εφαρμόζουμε», είπε ο κ. Χατζηπέτρου.
Ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ παραδέχθηκε ότι υπάρχουν οικονομικά προβλήματα στη δημόσια υπηρεσία, αλλά επανέλαβε την πλήρη διαφωνία του με την εκτίμηση ότι το κρατικό μισθολόγιο, με τον τρόπο που είναι δομημένο, δεν είναι βιώσιμο.
sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου