Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Ιρλανδός στο τιμόνι της Τράπεζας Κύπρου

Ιρλανδός στο τιμόνι της Τράπεζας Κύπρου
Λευκωσία: Διευθύνoντα σύμβουλο τον Ιρλανδό John Patrick Hourican απέκτησε η Τράπεζα Κύπρου, με την ομόφωνη χθεσινή απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου. 




Μετά τη γενική συνέλευση στις 10 Σεπτεμβρίου και την ανάδειξη του νέου Συμβουλίου, μεγάλο θέμα ήταν ποιος θα αναλάβει τη διευθυντική ηγεσία της Τράπεζας Κύπρου. 

Η επιθυμία της πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου ήταν ο νέος διευθύνων να είναι ξένος για να μπορεί να διαχειριστεί πιο αποτελεσματικά τις πιέσεις για τον χειρισμό προβληματικών δανείων. Τις τελευταίες μέρες ο κατάλογος επιλογής είχε περιοριστεί σε δυο άτομα, τον Mike Aynsley και τον  J.P. Hourican. Χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, ομάδα του Διοικητικού Συμβουλίου επισκέφθηκε την Κεντρική Τράπεζα και ενημέρωσε τον διοικητή Πανίκο Δημητριάδη και τους δυο εκτελεστικούς συμβούλους Στέλιο Κοιλιάρη και Γιώργο Συρίχα για την επιλογή του κ. Hourican αλλά και για το πλάνο αναδιάρθρωσης (restructuring plan). 

Προς το παρόν παραμένει η τυπική έγκριση από την Κεντρική για να αναλάβει καθήκοντα. Χθες ο 43χρονος Hourican πήρε μια γεύση από Τράπεζα Κύπρου έχοντας μια άτυπη συνάντηση με διευθυντικές ομάδες του οργανισμού και την αρμόδια επιτροπή του Δ.Σ για το πλάνο αναδιάρθρωσης. 

 Ο νέος εκτελεστικός διευθυντής θα πρέπει να υλοποιήσει το πλάνο αναδιάρθρωσης, να διαχειρισθεί την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στο συγκρότημα. Από το 2008 και μέχρι πρόσφατα εργάσθηκε στον τραπεζικό όμιλο της Royal Bank of Scotland ως ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής Αγορών και Διεθνούς Τραπεζικής, αναλαμβάνοντας καθήκοντα στον όμιλο μετά την ανακεφαλαιοποίησή του από το κράτος. Συνέβαλε στον επιτυχή επανακαθορισμό της στρατηγικής του ομίλου, που παρέμεινε ανταγωνιστικός στις διεθνείς αγορές με σημαντική κερδοφορία.  

Από το 1997 και μέχρι το 2008 ανέλαβε σημαντικές διευθυντικές θέσεις στην ολλανδική ABN Amro Group NV και στην RBS, αποκτώντας σημαντικές εμπειρίες. Αποχώρησε από τη τράπεζα όταν ξέσπασε ένα μεγάλο σκάνδαλο που αφορούσε τη χειραγώγηση του επιτοκίου Libor, χωρίς ωστόσο να εμπλέκεται στην όλη υπόθεση, όπως ανακοίνωσε η Royal Bank of Scotland. 

Ο πρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου, Κρίστης Χασάπης, ανέφερε ότι «πρόκειται για δυναμικό, έμπειρο και αναγνωρισμένο επαγγελματία από το διεθνή τραπεζικό τομέα που είναι σε θέση να αντεπεξέλθει αποτελεσματικά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το συγκρότημα». 

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες μέρες θα οριστικοποιηθούν οι όροι του συμβολαίου, η χρονική διάρκεια και η αμοιβή του. Ο διορισμός του κ. Hourican συμπίπτει  με την ολοκλήρωση του σχεδίου αναδιάρθρωσης της Τράπεζας Κύπρου 2013-2017 που ετοιμάζουν οι McKinsey. Χθες μπήκαν οι τελευταίες πινελιές μετά τις διευκρινίσεις και τη μεγαλύτερη ανάλυση στοιχείων που ήθελε ο οίκος Oliver Wyman τον οποίο έχει προσλάβει η Κεντρική Τράπεζα. Αναμένεται μέχρι τέλος του μήνα το πλάνο να δοθεί στην Τρόικα και να αποσταλεί στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DGCom). 

Η απομόχλευση, η πώληση του δικτύου στο εξωτερικό και η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι από τα θέματα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα προβληματικά δάνεια θα επιδεινωθούν το 2013 και το 2014, αλλά θα υπάρξει μικρή βελτίωση το 2015.  Δεν αναμένεται να ξεπεράσουν το 40% και στην χειρότερη περίπτωση το 50%. Το πλάνο αναδιάρθρωσης έχει ήδη υποστεί ένα stress test για να μετρηθούν οι αντοχές της Τράπεζας Κύπρου με τα νέα δεδομένα. 

Για να χρειαστεί η τράπεζα νέα κεφάλαια θα πρέπει να καταγραφεί στην οικονομία μεγαλύτερη ύφεση σε βάθος και διάρκεια, μεγαλύτερη καταστροφή στα στοιχεία ενεργητικού της τράπεζας και πελατών της, πίεση στο χαρτοφυλάκιο ώστε να μην παράγει κέρδη και αύξηση του λειτουργικού κόστους. Με βάση τις εκτιμήσεις των πιστωτών για την κατάσταση της οικονομίας, θα μπορέσει να διατηρήσει δείκτη κυρίων βασικών ιδίων κεφαλαίων 9% μέχρι το τέλος του προγράμματος. 

Το σχόλιο της κυβέρνησης Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος κληθείς να σχολιάσει το διορισμό Ιρλανδού τραπεζίτη ως νέου διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Κύπρου, είπε ότι «στην Κυβέρνηση δεν πέφτει λόγος, διότι πρόκειται για μια εταιρεία που έχει παραδοθεί, ήδη, στους μετόχους της, πλήρως ανακεφαλαιοποιημένη από ιδίους πόρους και οι μέτοχοι αποφάσισαν να διορίσουν τον συγκεκριμένο επαγγελματία. Εμείς νιώθουμε ικανοποιημένοι ότι και με αυτό το διορισμό λήγει αυτή η περίοδος αβεβαιότητας για την Τράπεζα Κύπρου και ευχόμαστε όπως η Τράπεζα από εδώ και μπρος βαδίσει το δρόμο που όλοι επιθυμούμε δηλαδή να είναι ο μπροστάρης της οικονομίας και να είναι η δύναμη – διότι είναι συστημική τράπεζα – που θα οδηγήσει στην ανάκαμψη και στην έξοδο από την κρίση». - 

philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου