Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Bhangarh: Η «στοιχειωμένη» πόλη της Ινδίας!

Η πόλη Bhangarh βρίσκεται μεταξύ Δελχί και Τζαϊπούρ στην πολιτεία Rajasthan, ενώ οι πραγματικοί λόγοι για την εγκατάλειψή της εδώ και 400 περίπου χρόνια χάνονται στην ιστορία, αν και υπάρχουν αρκετοί μύθοι γύρω από την τύχη της.

Ακόμα και σήμερα κανείς δεν επιτρέπεται να μπει σε αυτή την «πόλη-φάντασμα» μετά τη δύση του ηλίου, αφού λέγεται πως όσοι το κάνουν, δεν θα επιστρέψουν ποτέ ξανά!
Η πόλη χτίστηκε για πρώτη φορά κατά τη βασιλεία του Bhagwant Das, ενός ισχυρού μαχαραγιά, το 1573, και αριθμούσε περίπου 10.000 και πλέον κατοίκους. Σε όλη την έκτασή της χτίστηκαν θρησκευτικά κτίρια, ναοί και εντυπωσιακές κατοικίες, ενώ για πολλά χρόνια απολάμβανε οικονομική και πολιτιστική ευημερία.
Σύντομα, όμως, η πόλη Bhangarh απέκτησε κακή φήμη για την επιδεικτική επίδειξη πλούτου τόσο στην αρχιτεκτονική όσο και στους ανθρώπους, που κυκλοφορούσαν με αμύθητης αξίας στολίδια και χρυσαφικά. Ο αλόγιστος πλούτος και οι σπατάλες σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής υπήρξαν οι βασικοί λόγοι που οδήγησαν στην παρακμή της.
Μεγάλη πείνα, κατακτήσεις και εγκατάλειψη ακολούθησαν για πολλά χρόνια μέχρι που η πόλη ερήμωσε και μόνο τα πέτρινα κτίρια έμειναν όρθια στη θέση τους, δημιουργώντας τη φήμη ενός τόπου τρομακτικού και στοιχειωμένου.
Σήμερα η πόλη είναι ένα δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο, ενώ ένα μικρό χωριό 1.000 περίπου κατοίκων υπάρχει κοντά για να εξυπηρετεί τους επισκέπτες. Τα βράδια γέλια, φωνές, μουσικές και τραγούδια ακούγονται μέσα από την πόλη, αποτέλεσμα γιορτών των χωρικών, όμως κανείς δεν τολμά να εισέλθει…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου