Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Σε εφαρμογή από τον Ιούλιο το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Σε εφαρμογή από τον Ιούλιο το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα
Λευκωσία: Την 1η Ιουλίου του 2014 θα τεθεί σε εφαρμογή το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, δήλωσε η υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, η οποία παρουσίασε στη Βουλή τον προϋπολογισμό του Υπουργείου της για το 2014. 



Ο προϋπολογισμός του υπουργείου Εργασίας για το 2014 ανέρχεται σε €885,8 εκατ. σε σύγκριση με €759 εκατ. το 2013, παρουσιάζει δηλαδή αύξηση €126,8 εκατ. ή 17%. 

Η αύξηση αυτή οφείλεται στη συμπερίληψη από το έτος 2014 και μετά των πλείστων κονδυλίων που μέχρι σήμερα βρίσκονται στην Υπηρεσία Χορηγιών του υπουργείου Οικονομικών. Αν αφαιρεθούν τα κονδύλια αυτά, ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα €656,3 εκατ., παρουσιάζοντας μείωση €102,9 εκατ. ή 14%. 

Σημειώνεται ότι ο κύριος λόγος που τα περισσότερα κονδύλια μεταφέρονται στο υπουργείο Εργασίας είναι ο καλύτερος έλεγχος τους δεδομένου ότι από την 1η Ιουλίου 2014 θα ενσωματωθούν στο κονδύλι που χρηματοδοτεί το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, που αποτελεί ένα ύστατο δείκτη προστασίας όλων των συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη. Η υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου εξήγησε ότι αντικαθίστανται κάποια επιδόματα που δίνονταν από διάφορα υπουργεία χωρίς να υπάρχει ενιαία βάση μηχανογραφημένη και χωρίς να υπάρχει σε όλα τα επιδόματα η στόχευση. 

Ανέφερε ότι από την 1η Ιουλίου του 2014 στόχος είναι να γίνει η πλήρης κοινωνική μεταρρύθμιση του συστήματος πρόνοιας. «Βρισκόμαστε στο στάδιο της εκτίμησης του πραγματικού κόστους που θα έχει το εγγυημένο ελάχιστο εισόδημα, η διεργασία η οποία πρέπει να γίνει είναι να υπολογίσουμε το ελάχιστο καλάθι της νοικοκυράς, δηλαδή τι χρειάζεται από άποψη διατροφής, ένδυσης, υπόδησης, ηλεκτρισμού όλα τα έξοδα που έχει ένα νοικοκυριό ή ένα άτομο για να διαβιεί αξιοπρεπώς και όταν αυτό ολοκληρωθεί θα προχωρήσουμε σε εκτίμηση για να δούμε το πραγματικό κόστος και πόσο θα είναι αυτό το επίδομα», ανέφερε η Ζέτα Αιμιλιανίδου. 

Η Υπουργός εξήγησε πάντως ότι το επίδομα αυτό δεν θα είναι το ίδιο για όλους. Δικαιούχοι θα είναι όλοι εκείνοι που είναι κάτω από το όριο της αξιοπρεπούς διαβίωσης και θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αυτοεργοδοτούμενους, χαμηλοσυνταξιούχους, άνεργους κτλ. Απαντώντας σε ερώτηση, η Υπουργός ανέφερε ότι θα μπουν κριτήρια, τα οποία θα καθορίζουν ποιοι πραγματικά χρειάζονται βοήθεια και θα λαμβάνονται υπόψη τα περιουσιακά τους στοιχεία.

 Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι το Υπουργείο έχει να διαχειριστεί τις πιο σκληρές συνέπειες της κρίσης, με την ανεργία να φτάνει σε «τρομοκρατικά επίπεδα» και με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για 20% το 2014. Χαιρέτισε πάντως το γεγονός ότι η Υπουργός έχει καταφέρει να εξοικονομήσει σημαντικά κονδύλια για την παροχή δημοσίου βοηθήματος λόγω σωστής διαχείρισης. 

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ακόμη ότι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα αντικαταστήσει τα επιδόματα που έχουν να κάνουν με το δημόσιο βοήθημα και το επίδομα τέκνου και θα εντάσσονται πλέον κάτω από την ομπρέλα του εγγυημένου εισοδήματος. 

Διαφορετική ανάγνωση από τα κόμματα

 Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Φακοντής παρατήρησε ότι ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Εργασίας ακολουθεί τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της Κυβέρνησης και περιλαμβάνει «αιματηρές περικοπές» στις κοινωνικές παροχές που θα μειώσουν περαιτέρω το επίπεδο ζωή των συνταξιούχων και  των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. «Το εγγυημένο εισόδημα θα είναι μειωμένο, το δίχτυ κοινωνικής προστασίας θα είναι τρύπιο», είπε ο κ. Φακοντής, προσθέτοντας ότι από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας απουσιάζει ο στοιχειώδης σχεδιασμός για την ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της ανεργίας. 

Η ανεργία, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φακοντής, θα αυξηθεί και θα ξεπεράσει το 20%. Απηύθυνε επίσης έκκληση στην κυβέρνηση να αλλάξει πολιτική πλεύσης, τονίζοντας πως με τον προϋπολογισμό του 2014 γίνεται βαθύ κούρεμα στις κοινωνικές παροχές που σε συνάρτηση με τη μη αποτελεσματική αντιμετώπιση της ανεργίας θα οδηγηθεί ο τόπος σε ραγδαία αύξηση της φτώχειας.

 Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης αναφερόμενος στο νέο στοιχείο που εισαγάγει το Υπουργείο Εργασίας, «το εγγυημένο ελάχιστο εισόδημα», εξέφρασε την άποψη ότι θα αποτελέσει δίχτυ προστασία για τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και τους συνταξιούχους και εξήγησε ότι με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις με βάση το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα δίνεται στους δικαιούχους ανάλογα με την οικογενειακή του κατάσταση, επίδομα ενοικίου, επίδομα για τους καταβαλλόμενους φόρους, επίδομα τέκνου και επίδομα αναπηρίας. 

Η βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ, Ρούλα Μαυρονικόλα χαιρέτισε την προσπάθεια που καταβάλλει το αρμόδιο Υπουργείο για αντιμετώπιση της ανεργίας και είπε ακόμα ότι το υπουργείο Εργασίας είναι ένα υπουργείο ο προϋπολογισμός του οποίου δεν έπρεπε να υποστεί μειώσεις, αλλά «έπρεπε να ήταν αυξημένος». 

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης είπε ότι εκκρεμεί απάντηση της υπουργού Εργασίας στο ερώτημα που έθεσε τρεις φορές, δηλαδή εάν είναι δίκαιο να συζητείται στόχευση στη λεγόμενη σύνταξη των 400 ευρώ την ώρα που τα φιλοδωρήματα του δημοσίου πέρσι αυξήθηκαν κατά 17% και λόγω των πρόωρων αφυπηρετήσεων έφθασαν στα 414 εκατ. ευρώ. Ο κ. Περδίκης επανάλαβε τη θέση ότι πρέπει να τεθεί  πλαφόν στις ανώτερες συντάξεις, λέγοντας ότι συνεχίζουμε «να διυλίζουμε τον κώνωπα και καταπίνουμε την κάμηλον». 

Πηγή: philenews 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου