-Επιθετική μείωση της ανεργίας με στόχο την δημιουργία 8000 θέσεων εργασίας
-Το μεγαλύτερο κονδύλι θα διατεθεί στην ξενοδοχειακή βιομηχανία για εργοδότηση μέχρι και 12 μήνες
-Σχέδιο για ένταξη στην απασχόληση με ευέλικτο ωράριο
-Για τους νέους άνεργους επιστήμονες θα δίνεται πιστοποιητικό εκπαίδευσης μετά από εργασία 6 μηνών σε δημόσιο ημιδημόσιο και ιδιωτικό τομέα
Άμεσα εφαρμόσιμα και χωρίς να απαιτείται νομοθετική ρύθμιση θα είναι τα 3 σχέδια που επεξεργάζεται το Υπουργείο Εργασίας για πάταξης της ανεργίας.
Όπως εξήγησε στα πλαίσια της συνεδρίας της Επιτροπής Εργασίας, η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, για την εφαρμογή των σχεδίων, υπάρχουν ήδη διατεθειμένα κονδύλια στο υπουργείο, τα οποία έχουν απορροφηθεί από ευρωπαϊκά προγράμματα και ανέρχονται σε 30 εκατομμύρια ευρώ.
20 εκατομμύρια ευρώ για την τουριστική βιομηχανία
Το πρώτο σχέδιο το οποίο αποκάλυψε πρώτα το newsit.com.cy, αφορά ευρύτερα την τουριστική βιομηχανία, έχεις κόστος 20 εκατομμύρια ευρώ και στοχεύει στην απορρόφηση 6000 συνολικά ανέργων.
Με το σχέδιο αυτό χρηματοδοτείται από το κράτος το 40% του κόστους των εργαζομένων που θα απασχοληθούν σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και καφετέριες για διάστημα 8 μηνών, υπό την προϋπόθεση ότι θα εργοδοτηθούν για 12 μήνες, ενώ δεν θα πρέπει, η όποια επιχείρηση αιτηθεί για νέες προσλήψεις, να έχει προχωρήσει σε απολύσεις, η μειώσεις μισθών, από τις 19/4/2013.
Η διασφάλιση στην προτεραιότητα προσφοράς εργασίας σε κύπριους εργαζομένους, κατοχυρώνεται μέσα από την πρόνοια του σχεδίου, που υπαγορεύει ότι οι προσληφθέντες θα πρέπει να έχουν συνεχή και αδιάλειπτη παραμονή στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας για 5 συνεχόμενα έτη.
Το σχέδιο προνοεί και εναλλακτική εργοδότηση μέχρι 7 μήνες, με επιδότηση 30% του μισθού των εργαζομένων, μέχρι και 5 μήνες.
6 εκατομμύρια 800 χιλιάδες για το σχέδιο εργασίας με ευέλικτες ρυθμίσεις
Στο Υπουργείο Εργασίας, ήδη λειτουργεί ανάλογο σχέδιο, καλύπτοντας όμως την εργοδότηση για γυναίκες και ηλικιωμένους.
Με τις νέες ρυθμίσεις που έγιναν από πλευράς του Υπουργείο Εργασίας, το πρόγραμμα θα εντάσσει υπό την ομπρέλα του και τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας.
Η μορφή του προγράμματος, το οποίο θα έχει κόστος 6 εκατομμύρια 800 χιλιάδες ευρώ, θα αφορά την μερική απασχόληση εργασίας.
Πιο συγκεκριμένα ο εργαζόμενος σε συνδυασμό με τον εργοδότη, θα συμφωνούν για το ωράριο εργασίας, τις μέρες αλλά και το χώρο που θα απασχολείται ο εργαζόμενος, ο οποίος θα έχει την ευελιξία να εργάζεται ακόμη και από το σπίτι του.
Η εργοδότηση θα κυμαίνεται από 4 μέχρι 12 μήνες, ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης.
Σ’ αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση θα επιδοτεί το 65% του μισθού του εργαζόμενου.
4 εκατομμύρια ευρώ για νέους επιστήμονες
500 ευρώ μηνιαία θα καταβάλει το κράτος και ένα επιπλέον ποσόν για οδοιπορικά, για κάθε ένα από τους 1000 άνεργους επιστήμονες που θα απασχοληθούν σε θέσεις εργασίας σε ιδιωτικές εταιρείες, δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα, ενώ το συνολικό πρόγραμμα θα έχει κόστος 4 εκατομμύρια ευρώ.
Η Υπουργός Εργασίας εξήγησε ότι, η απασχόληση των νέων επιστημόνων που βρίσκονται αντιμέτωποι με το πρόσωπο της ανεργίας, επιστρέφοντας στην Κύπρο από τις σπουδές τους, θα γίνεται υπό μορφή εκπαίδευσης και όχι πρόσληψης.
Με την ολοκλήρωση της απασχόληση τους θα λαμβάνουν ένα πιστοποιητικό εκπαίδευσης, το οποίο θα θεωρείται ως προηγούμενη εμπειρία.
Χαιρετίζουν αλλά επιφυλάσσονται τα κόμματα…
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας, Αντρέας Φακοντής, χαρακτηρίζοντας ανησυχητικές τις εκτιμήσεις ότι η ανεργία στην Κύπρο θα ξεπεράσει το 25% για το 2013, χαιρέτησε κάποια από τα μέτρα που εξήγγειλε σήμερα η Υπουργός, εκφράζοντας ταυτόχρονα την απαρέσκεια του, καθώς, όπως επεσήμανε δεν αποτελούν προϊόν διαβούλευσης με τα υπόλοιπα κόμματα, κοινωνικούς φορείς και συνδικαλιστικές οργανώσεις.
Η κυβέρνηση, ανέφερε, ακολούθησε μοναχική πορεία και υπέδειξε, ότι κάποια μέτρα έχουν ήδη εφαρμοστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ ορισμένα άλλα, βρίσκονταν σε πορεία υλοποίησης.
Περαιτέρω ο κύριος Φακοντής έκρινε ότι είναι ανέφικτο να εργοδοτηθούν 6000 άτομα αυτή την περίοδο στην τουριστική βιομηχανία, καθώς οι ξενοδόχοι συνεχίζουν να εισάγουν φθηνό εργατικό προσωπικό.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Άγγελος Βότσης χαρακτήρισε ως πολύ σημαντικά τα μέτρα τα οποία επεξεργάστηκε το Υπουργείο Εργασίας, κρίνοντας ως πολύ εποικοδομητική,τη σημερινή συνάντηση με την Ζέτα Αιμιλιανίδου.
Παράλληλα χαρακτήρισε ως αξιοκρατικό το γεγονός ότι οι δικαιούχοι των προγραμμάτων, δεν θα πρέπει να είναι μέτοχοι, η συγγενείς, στον οργανισμό που θα εργοδοτηθούν.
Η Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ρούλα Μαυρονικόλα , αν και χαιρέτησε τη γενική φιλοσοφία των μέτρων που ανέλυσε η κυρία Αιμιλιανίδου, εξέφρασε την άποψη ότι κόμματα και συντεχνίες, θα έπρεπε να καταστούν κοινωνοί των προτάσεων της κυβέρνησης, υποδεικνύοντας ότι τα μέτρα αυτά δεν λήφθηκαν μετά από στρατηγική διαβούλευση, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Η κυρία Μαρυονικόλα, επιφυλάχθηκε στο να κρίνει περαιτέρω τα μέτρα για την εργοδότηση ανέργων, δηλώνοντας ότι θα αναμένει να δεί τον τρόπο με τον οποίο το Υπουργείο θα κατανέμει τις θέσεις εργασίας.
«Εμείς θα παρακολουθήσουμε, για να είμαστε σίγουροι ότι ο τρόπος που θα διεκδικήσουν για να πάρουν θέσεις απασχόλησης, θα είναι με διαφανείς διαδικασίες» κατέληξε η Ρούλα Μαυρονικόλα.
newsit.com.cy
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου