Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Κύπρος: Εγκρίθηκε με βραχεία πλειοψηφία το μνημόνιο

Χωρίς εκπλήξεις η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε το Μνημόνιο και τη Δανειακή Σύμβαση, με 29 ψήφους υπέρ, 27 κατά και καμία αποχή.




Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ και ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δ. Συλλούρης. Εναντίον ψήφισαν οι βουλευτές του ΑΚΕΛ και της ΕΔΕΚ, ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, ο Νίκος Κουτσού (ΕΥΡΩΚΟ) και ο ανεξάρτητος Ζαχαρίας Κουλίας.

Ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης νωρίτερα απηύθυνε έκκληση στη Βουλή να εγκρίνει τη σύμβαση και το μνημόνιο, με αίσθημα ευθύνης για το καλό του τόπου.

Η απόφαση της Βουλής προκαλεί ανακούφιση στο οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης γιατί δρομολογούνται οι διαδικασίες για την εκταμίευση της πρώτης δόσης, που είναι αναγκαία για την κάλυψη τρεχουσών υποχρεώσεων του κράτους.

Οι δημοσιονομικοί στόχοι του μνημονίου

Το μνημόνιο προνοεί συνολικά μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής 7,1% του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια του προγράμματος 2012-2016.

Οι στόχοι του προγράμματος:

2013: Πρωτογενές έλλειμμα 2,40% του ΑΕΠ ή 395 εκατ.

2014: Πρωτογενές έλλειμμα 4,25% του ΑΕΠ ή 678 εκατ.

2015: Πρωτογενές έλλειμμα 2,10% του ΑΕΠ ή 344 εκατ.

2016: Πρωτογενές πλεόνασμα 1,2% του ΑΕΠ ή 204 εκατ.

Παράλληλα, προνοεί ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2016 οι κυπριακές Αρχές θα παρουσιάσουν στην Τρόικα προκαταρτικά μέτρα προκειμένου να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το 2017 και πλεόνασμα 4% του ΑΕΠ το 2018. Ωστόσο, η επίτευξη των στόχων για το δημοσιονομικό έλλειμμα θα εξαρτηθεί από το μέγεθος της συρρίκνωσης της οικονομίας, που επηρεάζει με τη σειρά του τη διαμόρφωση του ΑΕΠ της χώρας. Σύμφωνα τις προβλέψεις της Κομισιόν, το κυπριακό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 8,7% το 2013 και κατά 3,9% το 2014. Το 2015 θα αυξηθεί κατά 1,1% και το 2016 κατά 1,9%.

Συναφώς το μνημόνιο αναφέρει ότι στην περίπτωση που δεν αποδώσουν οι στόχοι για τα δημόσια έσοδα ή προκύψουν υψηλότερες ανάγκες για κοινωνικές παροχές, η Κυβέρνηση θα είναι έτοιμη να λάβει επιπρόσθετα μέτρα για να διατηρήσει τους στόχους του προγράμματος, περιλαμβανομένης της μείωσης των εξόδων, λαμβάνοντας υπόψη τις δυσμενείς μακροοικονομικές συνέπειες.

Η πρώτη δόση ύψους €2 δισ. θα εκταμιευθεί στα μέσα Μαΐου, ενώ η εκταμίευση της δεύτερης δόσης ύψους €1 δισ. αναμένεται να γίνει περί τα τέλη Ιουνίου. Σύμφωνα με έγγραφο της Κομισιόν, οι ανάγκες των €10 δις κατανέμονται ως εξής: €2,5 δισ. για κάλυψη κεφαλαιακών αναγκών του τραπεζικού τομέα (πλην Τράπεζας Κύπρου και Λαϊκής), €4,1 δισ. για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμου χρέους €3,4 δισ. για κάλυψη δημοσιονομικών αναγκών για την περίοδο του προγράμματος.

Η αποπληρωμή του δανείου θα ξεκινήσει μετά από 10 χρόνια, ενώ το επιτόκιο με βάση το σημερινό υπολογισμό θα κυμαίνεται πλησίον του 2%, υπογράμμιζαν οι ευρωπαϊκές πηγές.

Ομιλίες αρχηγών κομμάτων/ανεξάρτητων βουλευτών

Αβ. Νεοφύτου (18:25)
Ως την πιο κρίσιμη απόφαση από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ την ψήφιση του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης. Ανέφερε ότι η ψήφιση του μνημονίου σηματοδοτεί την αρχή ενός νέου Γολγοθά αλλά και ότι αποτελεί μονόδρομο για να αποτραπεί η άτακτη χρεοκοπία του κυπριακού κράτους.

Α. Κυπριανού (17:45)
Οι Ευρωπαίοι δεν ήθελαν να υπογραφεί μνημόνιο από την προηγούμενη κυβέρνηση, ανέφερε ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, ενώ χαρακτήρισε τους όρους του μνημονίου όρους διάλυσης και όχι διάσωσης της κυπριακής οικονομίας. Ανέφερε ότι η πρόταση του κόμματος για έξοδο από την κρίση θα δοθεί την ερχόμενη Πέμπτη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αργότερα στη δημοσιότητα. Ο κ. Κυπριανού επέκρινε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, αναφερόμενος στη «μνημειώδη», όπως την χαρακτήρισε, δέσμευσή του να μην υπογράψει μνημόνιο που θα περιλάμβανε κούρεμα καταθέσεων.

Μ. Καρογιάν (16:50)
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανέφερε ότι αποτελούσε αυταπάτη το ότι ζούσαμε σε μια Ευρώπη του δικαίου. «Κάποιοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τη δυσχερή οικονομική θέση της Κύπρου για να διασυνδέσουν τη λύση του Κυπριακού με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου» υποστήριξε. «Μια μόνο επιλογή υπάρχει για την Κύπρο: να διασωθεί, έστω πραγματοποιώντας τις θυσίες που συνεπάγεται η υπογραφή της δανειακής σύμβασης» τόνισε, ενώ κατηγόρησε το ΑΚΕΛ για έλλειψη σοβαρότητας.

Γ. Ομήρου (16:30)
Για «εγκληματική και ανήθικη απόφαση του Eurogroup» έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, ο οποίος ανέφερε ότι οι ταγοί της Ευρώπης χρησιμοποιούν την Κύπρο σαν πειραματόζωο. Τόνισε επίσης τη σημασία της συμμαχίας των χωρών του Νότου ως απάντηση στην κρίση.

Δ. Συλλούρης (16:03)
Ένταξη στην Τρόικα και υιοθέτηση μνημονίου δεν αποφασίζουμε σήμερα αλλά το πράξαμε ένα χρόνο πριν, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης.

«Όσοι πουν όχι σήμερα στο μνημόνιο πρέπει να σκεφτούν τι θα κάνουμε για τον επόμενο χρόνο», είπε ο κ. Συλλούρης.

Γ. Περδίκης (15:45)
Απορρίπτουν οι Οικολόγοι το νομοσχέδιο για το μνημόνιο. «Είμαστε τα πειραματόζωα της Τρόικας» και «τα οικονομικά καθάρματα που μας οδήγησαν στην οικονομική τραγωδία κυκλοφορούν ελεύθερα με παχουλούς μισθούς», είπε ο Βουλευτής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης. «Μας ετοιμάζουν ολοκληρωμένο σχέδιο που να συνδέει την οικονομία, το φυσικό αέριο και τη λύση του Κυπριακού και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Περδίκης.

Ζ. Κουλίας (15:05)
Εναλλακτική πρόταση για λύση εκτός Τρόικας εισηγείται ο ανεξάρτητος Βουλευτής, Ζαχαρίας Κουλίας.

Κούρεμα αυτοβούλως σε όλες τις καταθέσεις ύψους 15%, προτείνει, μεταξύ άλλων, ο κ. Κουλίας.

Πηγή: http://www.skai.gr/news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου