Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Πλειοψηφικά μεν οριακά δε αναμένεται να ψηφιστεί το Μνημόνιο


Με τις ψήφους ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, φαίνεται ότι θα εγκριθεί αύριο στη Βουλή η δανειακή σύμβαση. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος ξεκαθάρισε σήμερα πως το κόμμα του θα εγκρίνει το μνημόνιο γιατί δεν υπάρχει άλλη λύση. 


ΑΚΕΛ, Γιώργος Περδίκης και Ζαχαρίας Κουλίας, μετά την κοινή συνεδρία των Επιτροπών Οικονομικών και Εξωτερικών της Βουλής, ξεκαθάρισαν από την άλλη ότι η ψήφος τους θα είναι αρνητική. ΕΔΕΚ και ΕΥΡΩΚΟ δεν τοποθετήθηκαν, αλλά διαφαίνεται πως οι σοσιαλιστές θα καταψηφίσουν ή θα τηρήσουν αποχή. Ο δε Βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ, Νίκος Κουτσού θα δώσει αρνητική ψήφο, ενώ ο έτερος Βουλευτής και Πρόεδρος, Δημήτρης Συλλούρης μάλλον θα υπερψηφίσει.

Στις δηλώσεις Βουλευτών μετά την 5ωρη συνεδρία των Επιτροπών, παρουσία των ΥΠΟΙΚ και ΥΠΕΞ, φάνηκε πως απλά οι πλευρές διατηρούν τις θέσεις τους, κάνοντας διαπιστώσεις ανάλογα με τις τοποθετήσεις τους.

Το ΔΗΚΟ αποφάσισε ότι θα ταχθεί υπέρ της δανειακής σύμβασης και του μνημονίου γιατί ήδη έχουν εφαρμοστεί τα περισσότερα μέτρα και η λιτότητα, ο κόσμος έχει εφαρμοστεί τις περισσότερες θυσίες και κανένας άλλος, «μα κανένας άλλος δεν είναι διατεθειμένος να μας δανείσει ή να μας χαρίσει τόσα πολλά λεφτά», δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και Βουλευτής του κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος.

Όπως διαφάνηκε, είπε, η κυβέρνηση πιστεύει ότι δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να επικυρώσουμε την δανειακή σύμβαση καθώς η Κύπρος βρίσκεται εκτός αγοράς εδώ και πολύ καιρό, το δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά 40% λόγω των διαρθρωτικών προβλημάτων της οικονομίας και βρισκόμαστε σε σημείο που αν δεν αποδεχθούμε τη στήριξη των ευρωπαίων εταίρων, τα μέτρα που θα χρειαστεί να υιοθετήσουμε θα είναι πολύ χειρότερα από το μνημόνιο.

Από την άλλη, συνέχισε, ο ΥΠΕΞ διατύπωσε την άποψη ότι αν η Κύπρος επιλέξει να φύγει από το ευρώ ίσως τεθεί και θέμα εξόδου και από την ΕΕ, καθώς η συνθήκη προσχώρησης της Κύπρου στην Ένωση περιλάμβανε όρο επιδίωξης ένταξης και στην ευρωζώνη, όπως και για τις άλλες χώρες που εντάχθηκαν μαζί με την Κύπρο. Δεν υπάρχει προηγούμενο χώρας να έχει αποχωρήσει από την ευρωζώνη, πρόσθεσε, οπότε - είπε - δεν γνωρίζει κανείς κατά πόσο στις δική μας περίπτωση οι υπόλοιποι εταίροι απαιτήσουν να αποχωρήσουμε και από την ΕΕ.

Μας ξεκαθάρισαν, πρόσθεσε, ότι έχουμε δυνατότητα αποπληρωμής του χρέους της Κυπριακής Δημοκρατίας νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα του μνημονίου και δεν υπάρχει δυνατότητα εκχώρησης του χρέους μας σε τρίτα πρόσωπα ή τρίτες χώρες, χωρίς τη δική μας συγκατάθεση. Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι διάχυτη η ανησυχία των εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων ότι το μνημόνιο δυστυχώς θα εντείνει τις πιέσεις πάνω στην οικονομία και θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ύφεση.

Ακόμα και αν πετύχουμε τους πολύ φιλόδοξους στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πάρουμε και άλλα μέτρα γιατί μέχρι το 2020, εξήγησε, πέρα από τα 10 δις ευρώ που θα μας δώσουν, θα χρειαστούμε επιπλέον 4,5 δις σε επιπρόσθετες επιχειρηματικές ανάγκες. Εάν δεν επανέλθουμε στις αγορές μέχρι το 2016, θα πρέπει να δούμε πως θα βρούμε τα επιπλέον αυτά χρήματα, είτε με άλλα μέτρα είτε με πρόγραμμα. 

Αν τα πράγματα δεν πάνε καλά, συνέχισε, τότε οι χρηματοδοτικές ανάγκες θα είναι περισσότερα και θα μιλάμε για πρόσθετα μέτρα και περισσότερη λιτότητα. «Άρα κανένας δεν έχει την ψευδαίσθηση ότι το μνημόνιο είναι η λύση όλων των προβλημάτων μας. Το βασικό ερώτημα που έχουμε μπροστά μας και που θα κληθεί να απαντήσει αύριο η Βουλή είναι κατά πόσο έχουμε μπροστά μας οποιαδήποτε εναλλακτική επιλογή. Αυτό θα διαφανεί αύριο.»

Κληθείς να πει εάν, από τη στιγμή που το ΔΗΚΟ έχει πάρει απόφαση να υπερψηφίσει το μνημόνιο, σε περίπτωση που υπάρξει εναλλακτική πρόταση, θα τη συζητήσουν, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι εδώ και 5 χρόνια η κυβέρνηση Χριστόφια έλεγε ότι υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές και εδώ και 3 χρόνια πως θα έρθουν Ρώσοι, Κινέζοι και άλλοι να μας σώσουν. «Δεν ήρθαν. Αν έρθουν μέχρι αύριο τότε ίσως να το ξανασκεφτούμε».

Σε ερώτηση τι θα κάνουν αύριο γιατί μιλάμε για το αύριο, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε ότι «αν βρούμε αυτή τη μαγική λύση μέχρι αύριο τότε να την εξετάσουμε αύριο. Μέχρι στιγμής δεν έχω δει άλλη λύση ή προσέγγιση».

Καταψηφίζει το ΑΚΕΛ

Δυστυχώς ενώπιον του κυπριακού λαού τίθεται ένα ιδιαίτερα καταστροφικό και επαχθές για την οικονομία και την κοινωνία μνημόνιο, δήλωσε ο Αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Σταύρος Ευαγόρου, λέγοντας πως το κόμμα του θα καταψηφίσει τη δανειακή σύμβαση και παραπέμποντας στις σχετικές δηλώσεις του Εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ μετά τη συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής.

Η χώρα μας, είπε, τίθεται κάτω από έναν μνημονιακό ζυγό ενός καταστροφικού φαύλου κύκλου λιτότητας και ύφεσης. Μέσα από τις πρόνοιες του μνημονίου, ανέφερε, γίνεται ξεκάθαρο πως κάθε μήνα η Τρόικα θα αποφασίζει κατά πόσο χρειάζονται πρόσθετα μέτρα, ώστε να είμαστε εντός των πλαισίων που καθορίστηκε από τη συμφωνία Αναστασιάδη - Τρόικας. Από την απάντηση που έδωσε ο ΥΠΟΙΚ, συνέχισε, διαπίστωσαν ότι το ζητούμενο, που είναι η ανάπτυξη της οικονομίας για να μπορέσουμε να ξανασταθούμε στα πόδια μας, δεν υπάρχουν χρηματοδοτικοί πόροι, αφού στα 10 δις δεν περιλαμβάνεται ούτε ένα αναπτυξιακό έργο, αλλά αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την αναχρηματοδότηση του δημοσίου χρέους.

Πολλά από τα ερωτήματα που θέσαμε δεν έχουν απαντηθεί, ανέφερε ο κ. Ευαγόρου, φέροντας ως παράδειγμα στο θέμα του ELA και γιατί έγινε η βεβιασμένη - όπως είπε - συμφωνία πώλησης των τραπεζών μας στην Ελλάδα, φορτώνοντας τον ELA σε κυπριακή τράπεζα. Παράλληλα, πρόσθεσε, δεν έχουν απαντηθεί τα ερωτήματα για την δυνατότητα απεμπλοκής από τον μνημονιακό ζυγό, αλλά φάνηκε ότι η κυβέρνηση δεν συζητά κάτι τέτοιο.

Τέθηκαν επίσης, ανέφερε ο Σταύρος Ευαγόρου, για τις δεσμεύσεις του Προέδρου Αναστασιάδη, υπενθυμίζοντας ότι δύο μέρες πριν το κούρεμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεσμευόταν ότι δεν θα υπάρξει κάτι τέτοιο. Όλες οι δεσμεύσεις του, είπε, εξανεμίστηκαν την 15η και 24η προς 25η Μαρτίου, αφού δέχθηκε κούρεμα, ιδιωτικοποιήσεις, περαιτέρω αποκοπές, αύξηση του εταιρικού φόρου και όχι μόνο δεν πέτυχε βελτιώσεις στον κοινωνικό τομέα, αντίθετα τα όσα συμφώνησε είναι χειρότερα, όπως είπε. «Το μνημόνιο του Νιόμβρη ήταν επώδυνο, αυτό το μνημόνιο είναι επαχθέστατο».

Εναντίον του μνημονίου ο Περδίκης

Η ομολογία του ΥΠΕΞ ότι ήδη αναπτύσσονται πιέσεις προς την κατεύθυνση διασύνδεσης του Κυπριακού με το μνημόνιο και το φυσικό αέριο είναι το πιο σημαντικό στοιχείο της συνεδρίας, δήλωσε ο Βουλευτής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, χαρακτηρίζοντας το μνημόνιο συνταγή φτώχειας, πείνας και ανεργίας.

Το Κίνημα δεν θα επιτρέψει να γίνει αυτό το μεγάλο έγκλημα, ανέφερε ο κ. Περδίκης προδιαγράφοντας την αρνητική του ψήφο αύριο στη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής για την δανειακή σύμβαση. «Απέναντι μας δεν έχουμε απλούς δανειστές, δεν έχουμε καν τοκογλύφους. Έχουμε ένα πολιτικό όργανο το οποίο έχει από τώρα δείξει τις προθέσεις του, το οποίο συνδέει δηλαδή την οικονομική βοήθεια προς την Κύπρο με την διευθέτηση του Κυπριακού, σύμφωνα με τις τουρκικές προδιαγραφές και απαιτήσεις. Και αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος από το μνημόνιο». Δεν μπορώ να εφησυχάζω με οποιοδήποτε δεσμεύομαι, διάψευση ή διαβεβαίωση εκ μέρους της κυβέρνησης, σημείωσε.

Φάνηκε, είπε, ότι δεν έχουν μελετηθεί από την κυβέρνηση εναλλακτικοί δρόμοι, που δεν θα είναι μαγικές λύσεις, ενώ μίλησε για σειρά αδυναμιών στη δανειακή σύμβαση, που είναι «υποχρεωτικός δρόμος χωρίς παράθυρο διαφυγής». Η Τρόικα, είπε, θα μπορεί να επιβάλλει καινούργιους όρους πριν την όποια εκταμίευση δόσης, να στέλνει δικούς της εμπειρογνώμονες και να ανοίγει καινούργια θέματα, όπως αυτή θέλει.

Είναι μια εξαιρετικά μονομερής συμφωνία που μόνο τα συμφέροντα της Τρόικας εξασφαλίζει, όχι του κυπριακού λαού και της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέφερε ο κ. Περδίκης.

Επιστροφή στη λίρα υποστηρίζει ο Κουλίας

Ο ανεξάρτητος Βουλευτής Αμμοχώστου, Ζαχαρίας Κουλίας πρότεινε να επιστρέψουμε στη λίρα «και να μην περιμένουμε με το στόμα ανοικτό». Αφού, είπε, κατά τον ΥΠΟΙΚ τα 10 δις θα τα δώσουμε σε δάνεια, «να περιμένουν οι δανειστές» και αφού πάρουμε τα χρήματα από την εξόρυξη του φυσικού αερίου σε 5 χρόνια να τους τα δώσουμε. Κάποιοι, συνέχισε, φαίνεται ότι θέλουν να καρπωθούν άλλοι τους υδρογονάνθρακες και να μας επιβληθεί μια λύση στο Κυπριακό. «Έτσι θα τα χάσουμε όλα, ενώ με τη λίρα μπορεί να γλυτώσουμε έστω 30 σεντ».

Ότι έγινε με τη Λαϊκή Τράπεζα εν μία νυκτί και την βοήθεια των 1,8 δις, συνέχισε ο κ. Κουλίας, γίνεται και τώρα με την ίδια πίεση. «Είναι ασέβεια προς τον κυπριακό λαό και το κυπριακό κοινοβούλιο αγία εβδομάδα να επείγονται να περάσει ένα νομοθέτημα που δεν εδόθη η ευκαιρία σους συνάδελφους να το μελετήσουν».

Ο κ. Κουλίας έκανε λόγο για «λεόντειος συμφωνία» και λαβύρινθο, λέγοντας πως θα πληρώνουμε ακόμη και τα διαχειριστικά έξοδα «αυτών που πηγαινοέρχονται». Δύο άρθρα (16.2 και 16.4) μας αναγκάζουν να παραιτηθούμε από κάθε νομική διαδικασία εναντίον της σύμβασης, πρόσθεσε.

Εξέφρασε δε έκπληξη για την επεξήγηση του ΥΠΟΙΚ πως από τα 10 δις, 4,1 δις θα πάνε για παλιά χρέη, 3,4 για νέα χρέη και τα 2,5 για τον Συνεργατισμό και την Ελληνική Τράπεζα, «διότι και εκεί θα κατεβούν, αν δεν κατεβήκαν. Δηλαδή ο κυπριακός λαός δεν παίρνει μία». Παρατήρησε δε ότι σε καμιά από τις χώρες που δόθηκε μέχρι σήμερα οικονομική βοήθεια, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ελλάδα, «δεν εφάρμοσαν αυτή τη ληστεία», χρησιμοποιώντας τον όρο κούρεμα, λέγοντας πως ανάλογα έκαναν ο Χίτλερ στους Εβραίους το 1938, η τουρκική κυβέρνηση στους Έλληνες το 1943 και το 1956 ο Νάσερ στους Έλληνες της Αιγύπτου.

«Έχουμε χάσει το μέτρο και εμείς ως ρομπότ ακολουθούμε». Ο κ. Κουλίας διερωτήθηκε γιατί επί 9 μήνες η ΕΚΤ έδωσε 9,5 δις μέσω ELA στη Λαϊκή Τράπεζα, όταν υπάρχει οδηγία που απαγορεύει να δίδεται ρευστότητα μέσω αυτού του μηχανισμού σε επισφαλής τράπεζες.


newsit.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου