Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Χ. Γιωρκάτζη: Το Μαρί και η οικονομία ήταν προδιαγεγραμμένα

Λευκωσία: "Σε μια χώρα όπου η ανοχή, η αναξιοκρατία, η ευθυνοφοβία, η μετακύληση ευθύνης, η απέκδυση ευθυνών και η ενίοτε απαξίωση των νόμων και των θεσμών, θεωρώ πως μια ανθρώπινη τραγωδία όπως το Μαρί και μια οικονομική τραγωδία όπως η σημερινή, ήταν προδιαγεγραμμένη", δήλωσε η Γενική Ελέγκτρια Χρυστάλα Γιωργκάτζη, ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας.

Χ. Γιωρκάτζη: Το Μαρί και η οικονομία ήταν προδιαγεγραμμένα

Η Ερευνητική Επιτροπή συνεχίζει στις 12:00 με την κατάθεση του πρώην υπουργού Οικονομικών, Χαρίλαου Σταυράκη.

Όσα λέχθηκαν στην κατάθεση της κ. Γιωρκάτζη:

Αρχικά η κ. Γιωρκάτζη κλήθηκε να αναφέρει τα καθήκοντά της, όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο 116 του Συντάγματος, και συγκεκριμένα για τους διαχειριστικούς ελέγχους της Υπηρεσίας για το πως αξιοποιούνται οι πόροι του κράτους από τα Υπουργεία και τις Υπηρεσίες.

Αναφορά έγινε και για τα πορίσματα τα οποία εκδίδει η Υπηρεσία, τα οποία αναφέρονται σε νομους, κανονισμούς και καλές πρακτικές.

Σε επισήμανσή ο πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι ενώπιον της Επιτροπής βρίσκονται τα πορίσματα της κ. Γιωρκάτζη για τα έτη 2002 - 2011.

Σε ερώτηση αν μπορεί να αναφερθεί στην έκθεση για το 2012 που βρίσκεται σε εξέλιξη, η κ.Γιωρκάτζη αναφέρθηκε στο Σχέδιο Οδικών Μεταφορών, στο οποίο φαίνεται ενδεχομένως να υπάρχει πιθανότητα ποινικών αδικημάτων, γι'αυτό και στάλθηκε επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σε ότι αφορά τις εισηγήσεις της Γενικής Ελέγκτριας, η κ. Γιωρκάτζη ανέφερε ότι αυτές δεν τυγχάνουν της ανάλογης προσοχής.

Σε ότι αφορά στα εντάλματα, η κ. Γιωρκάτζη ανέφερε ότι 160 χιλιάδες εντάλματα παραμένουν ανεκτέλεστα, με αποτέλεσμα το κράτος να χάνει περίπου 135 εκατομμύρια ευρώ. Ανέφερε δε ότι τα περισσότερα από αυτά τα εντάλματα αφορούν μέλη της Αστυνομίας, δημοσίους υπαλλήλους και πρόσωπα τα οποία, κατά την έκφρασή της, παρελαύνουν στα τηλεοπτικά παράθυρα και στις κοσμικές εκδηλώσεις.

Για τη φορολογία η κ. Γιωρκάτζη ανέφερε ότι μέσα από δειγματοληπτικό έλεγχο της Υπηρεσίας διάπιστώθηκαν περιπτώσεις ατόμων τα οποία καταθέτουν δηλώσεις στο Φόρο Εισοδήματος δυσανάλογες με τα πραγματικά περιουσιακά τους στοιχεία.

Ανέφερε δε ότι το καθαρά ανείσπρακτο ποσό από τη φοροδιαφυγή στην Κύπρο ανέρχεται στα 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 950 εκατομμύρια προς την Υπηρεσία του Φόρου Εισοδήματος. Ξεκαθάρισε ότι από αυτά τα 350 εκατομμύρια δεν είναι εισπράξιμα.



Για την οικονομία

Η κ.Γιωρκάτζη ανέφερε ότι η Υπηρεσία ασχολείται με τη δημοσιονομική διαχείριση και το ποως υλοποιούνται οι πολιτικές της εκάστοτε κυβέρνησης. Διευκρίνισε ότι η Υπηρεσία δεν μπορεί να επέμβει στην απόφαση, αλλά προβαίνει σε υποδείξεις και σχόλια.

Σε ότι αφορά τους χειρισμούς που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση ανέφερε ότι προηγήθηκε η πρακτική βραχυχρόνιου δανεισμού με μακροχρόνιους όρους αποπληρωμής, με αποτέλεσμα να φθάσει στο σημείο το κράτος να μην μπορεί να αναχρηματοδοτήσει το χρέος. Αυτό, είπε οδήγησε και στο δανεισμό από τη Ρωσία.

Ανέφερε ότι  από την έρευνα της Γενικής Ελέγκτριας διαφάνηκε ότι τα τελευταία χρόνια διαπιστώνεται αύξηση δαπανών και μείωση εσόδων, με αποτέλεσμα το πλεόνασμα του κράτους να μετατραπεί σε έλλειμμα.

Σε ερώτηση του μέλους της Επιτροπής κ.Κραμβή αν η Ελέγκτρια διαπιστώνει μέσα από τις έρευνές της συστηματική διενέργεια υπερβολικών δαπανών και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος, η κ, Γιωρκάτζη ανέφερε ότι η μεγαλύτερη πιθανότητα διαφροράς συγκεντρώνεται στον τομέα των προσφορών.

Αναφέρθηκε επίσης στα ενοίκια που πληρώνει το κράτος, που ανέρχονται ετησίως στα 30 εκατομμύρια ευρώ.

Σε ότι αφορά έργα τα οποία διαπιστώνεται ότι αυτά θα επιβάρυναν την κατάσταση της οικονομίας στην παρούσα φάση, αναφέρθηκε παραδειγματικά στο Μέγαρο Πολιτισμού, το οποίο χαρακτήρισε μη βιώσιμο ω έργο, αλλά και στον δρόμο Πόλης - Πάφου, τον οποίο χαρακτήρισε εξαιρετικά δαπανηρό.

Σε ερώτηση για το ποιά κρατική Υπηρεσία συγκεντρώνει τα περισσότερα προβλήματα/παρατυπίες, η κ.Γιωρκάτζη ανέφερε ότι δεν μπορεί να κάνει λόγο για κάποια Υπηρεσία. Αναφέρθηκε ωστόσο, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην οποία διαπιστώνει πλεονάζων προσωπικό, αλλά και προσλήψεις στη βάση κομματικών και πολιτικών κριτηρίων.

Για το Σύστημα Μηχανογράφησης, η κ. Γιωρκάτζη ανέφερε ότι αυτο δεν λειτουργεί σωστά, με αποτέλεσμα το κράτος όχι μονο να μην εξοικονομεί χρήματα από σωστότερη διαχείριση, αλλα να πληρώνει επιπλέον τεράστια ποσά για λειτουργική υποστήριξη του συστήματος από ιδιωτικές εταιρείες.

Σε ερώτηση για τους έκτακτους και ωρομίσθιους υπάλληλους, η κ. Γιωρκάτζη ανέφερε ότι στην μεν περίπτωση των εκτάκτων, αυτή ορίζεται βάση νόμου, στη δε περίπτωση των ωρομισθίων όμως, διαπίστωσε χαλαρότητα στον τρόπο πρόσληψης, με την εμπλοκή πολιτικών και κομματικών κριτηρίων. αναφέρθηκε παραδειγματικά στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων το οποίο σε χρονική περίοδο όπου ήταν ολοκληρωμενα όλα τα μεγάλα έργα του, απασχολούσε 600 (!) ωρομίσθιους υπαλλήλους.

Για την δαπάνη των 1,8 δισεκατομμυρίων που διέθεσε το κράτος για τη Λαϊκή Τράπεζα, η κ. Γιωρκάτζη ανέφερε ότι το χρέος αυτό ισχύει, ωστόσο δεν έχει διαφανεί ξεκάθαρα σε ποιόν οφείλεται το ποσό αυτό. Η Γενική Ελέγκτρια ανέφερε ότι η όλη διαδικασία τέθηκε υπό το μικροσκόπιο της Υπηρεσίας. Ωστόσο με την ανάληψη καθηκόντων της Ερευνητικής Επιτροπής, η Γενική Ελέγκτρια διέκοψε την εν λόγω έρευνα, προκειμένου να συνεχιστεί από την Επιτροπή.


πηγή: http://www.philenews.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου