Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Οι Άραβες πάνε στα κατεχόμενα - Μεγάλες επενδύσεις οδεύουν προς το ψευδοκράτος!


Παρά τις αρνητικές προβλέψεις για το επενδυτικό κλίμα που επικρατεί στην αγορά ακίνητης περιουσίας στην κατεχόμενη Κύπρο, κυρίως λόγω των νομικών κωλυμάτων που προκύπτουν από την έλλειψη τίτλων ιδιοκτησίας, παρατηρείται μια έντονα αυξητική τάση, ειδικά μεταξύ των κύκλων μεγαλοεπενδυτών που προέρχονται από την Μέση Ανατολή και οι οποίοι ολοένα και περισσότερο αγοράζουν επενδυτικά ακίνητα στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη. 





Μάλιστα μεταξύ των υποψήφιων επενδυτών-αγοραστών υπάρχουν και αρκετοί ενδιαφερόμενοι που κατακλύζουν με αιτήματα εκδήλωσης ενδιαφέροντος γραφεία Real Estate προκειμένου να χρησιμοποιήσουν τα προς αγορά ακίνητα είτε ως δεύτερη κατοικία, είτε ως εξοχικά, κυρίως από πλούσιους συνταξιούχους. Πολλοί από τους προαναφερθέντες κατάγονται από χώρες όπως το Ομάν, το Ντουμπάι και το Κατάρ. 


Εκτός όμως από τους αραβικής καταγωγής πελάτες που ψάχνουν ακίνητα για να περάσουν ένα πιο δροσερό καλοκαίρι, υπάρχουν και αρκετοί ευρωπαίοι οι οποίοι και αυτοί ψάχνουν κάποιο μέρος στο οποίο να περάσουν τις διακοπές τους ή να αποσυρθούν αφού βγουν στην σύνταξη, που να συνδυάζει το μεσογειακό κλίμα, με καλές υπηρεσίες, αλλά και προσιτές τιμές.

Με το ενδιαφέρον λοιπόν να κορυφώνεται στην Μέση Ανατολή για απόκτηση ακίνητης περιουσίας στα κατεχόμενα, ενδεικτικά αξίζει να αναφερθεί το παράδειγμα μιας εταιρείας Real Estate η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ κατέγραψε αύξηση της τάξεως του 350% στις πωλήσεις ακινήτων στα κατεχόμενα σε διάστημα μόλις ενός τριμήνου εντός του 2013.

Μάλιστα στελέχη εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον χώρο του Real estate στο ψευδοκράτος απορρίπτουν συνεχώς τους ισχυρισμούς ότι η περιοχή δεν είναι αρκετά ασφαλής για υποδοχή ξένων επενδύσεων, κυρίως λόγω της διένεξης που αφορά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των κατεχομένων, ζήτημα που προέκυψε μετά την παράνομη και καταδικασμένη από τον ΟΗΕ τουρκική εισβολή και κατοχή της βόρειας Κύπρου το 1974.  
 
Δεν είναι λίγες άλλωστε οι περιπτώσεις που Ε/κ έχουν προσφύγει στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια προκειμένου να διεκδικήσουν τα ιδιοκτησιακά δικαιώματά τους στα κατεχόμενα.

Σε άρθρο των Gulf News στις 15/04/2013 αναφέρεται μεταξύ άλλων πως διακεκριμένοι οικονομικοί αναλυτές έχουν επανειλημμένως προειδοποιήσει μεγαλοκαταθέτες Μεσανατολικών χωρών οι οποίοι προσπαθούν να διασώσουν τα κεφάλαιά τους από την Κυπριακή Δημοκρατία, λόγω της τραπεζικής κρίσης να μην προβούν σε τοποθετήσεις κεφαλαίων στα κατεχόμενα της Κύπρου και ειδικά στην αγορά ακινήτων του ψευδοκράτους. 

H περιοχή συνεχίζει να μην τυγχάνει καμιας αναγνώρισης από διεθνείς οργανισμούς και κράτη, με εξαίρεση την Τουρκία, η οποία και χρηματοδοτεί αυτή την επίπλαστη ανάπτυξη και ευμάρεια που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στο κατεχόμενο κομμάτι.

Πηγή: Gulf News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου