Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Πάνω από €30 εκατ. το χρόνο δίνει το κράτος σε ενοίκια

Λευκωσία: Περίπου 157,5 εκατομμύρια ευρώ δαπάνησε το κράτος από το 2007 μέχρι το 2012 για ενοίκια κτηρίων στα οποία στεγάζονται δημόσιες υπηρεσίες συμπεριλαμβανομένων και των κτηρίων των διπλωματικών αποστολών στο εξωτερικό. Μόνο για το 2012 το συνολικό ποσό ανήλθε περίπου στα 30,5 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 750.000 ευρώ σε σχέση με το 2011.


Πάνω από €30 εκατ. το χρόνο δίνει το κράτος σε ενοίκια
 
Το θέμα της ενδεχόμενης διασπάθισης δημοσίου χρήματος από τη διαχρονική πολιτική που ακολουθεί το κράτος αναφορικά με τη στέγαση δημοσίων υπηρεσιών σε ενοικιαζόμενους ιδιωτικούς χώρους, τα κριτήρια επιλογής των χώρων αυτών και το ύψος του ανερχόμενου κόστους των καταβαλλόμενων ενοικίων απασχόλησε σήμερα την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου.
 
Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γιώργος Γεωργίου ανέφερε πως ο πρώτος στόχος της Επιτροπής Ελέγχου μετά και την εξέταση του θέματος είναι η ενεργοποίηση και παρακολούθηση της συσταθείσας Επιτροπής για επαναδιαπραγμάτευση των συμβολαίων ενοικίασης κτηρίων με στόχο τη μείωση του κόστους ενοικίασης. «Η παρακολούθηση θα είναι συνεχής, επίμονη και επίμοχθη» ανέφερε, υποδεικνύοντας ότι από τον Δεκέμβριο του 2011 μέχρι και σήμερα έχουν εξοικονομηθεί από την διαπραγμάτευση των συμβολαίων 1,6 εκατ. ευρώ.
 
Δήλωσε ακόμη ότι η Επιτροπή ζήτησε από την προϊστάμενης της εν λόγω υπηρεσίας προκειμένου κάθε τρεις μήνες να ενημερώνει την Επιτροπή Ελέγχου για τα αποτελέσματα των αποφάσεων της Επιτροπής.
 
Ανέφερε ακολούθως ότι ο δεύτερος στόχος που έχει θέσει η Επιτροπή είναι η παρακολούθηση της πολιτικής της κυβέρνησης όπως την εξήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών για στέγαση των δημοσίων υπηρεσιών με σύγχρονες μεθόδους ανέγερσης κτηρίων σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.

Υπ.Οικονομικών: Ενδεχομένως να τίθεται θέμα διασπάθισης δημοσίου χρήματος

Η κυβέρνηση δεν είναι βέβαιη ότι δικαιολογούνται όλα τα ποσά που καταβάλλονται για ενοίκια για τη στέγαση δημόσιων υπηρεσιών, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής.

Είπε ότι το υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζει ότι τίθεται ζήτημα διαχείρισης και ενδεχομένως διασπάθισης δημοσίου χρήματος.

Επιβάλλεται, πρόσθεσε, να διασφαλιστεί το κάθε σεντ που δαπανάται από τα δημόσια ταμεία.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε επίσης ότι το υπουργικό συμβούλιο έχει ήδη δώσει εντολή στον υπουργό Συγκοινωνιών να ετοιμάσει έκθεση για το γενικότερο ζήτημα της ενοικίασης δημοσίων κτηρίων.

Τόνισε ότι η κυβέρνηση υιοθετεί τη θέση του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους ότι η διαχείριση της υφιστάμενης κρατικής περιουσίας και η ανάγκη ενοικίασης επιπρόσθετων υποστατικών πρέπει να επαναξιολογηθεί.
 
Συμβόλαια που «βγάζουν μάτι»
 
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Σωτήρης Σαμψών, σημείωσε ότι «από το 2007 μέχρι το 2012 έχουν δαπανηθεί ενοίκια της τάξης των 155 εκατομμυρίων ευρώ για ενοικιάσεις χώρων για τις ανάγκες του κρατικού τομέα. Σ’ αυτό το ποσό, εάν είναι δυνατόν, δεν συμπεριλαμβάνονται ενοίκια του ημιδημόσιου τομέα και των άλλων ανεξάρτητων υπηρεσιών». 
 
Είπε ότι η Επιτροπή ζήτησε να πληροφορηθεί και για το ποσό που δαπανάται για ενοίκια για τις ανάγκες του ημιδιμόσιου τομέα.
 
Ο κ. Σαμψών ανέφερε ότι «το ποσό για τις ενοικιάσεις πρεσβευτικών κατοικιών στο εξωτερικό και γραφείων ανέρχεται για το 2011 σχεδόν στα 7 εκατ. ευρώ και άλλα τόσα για το 2012».
 
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, είπε ότι «υπάρχουν ενοικιάσεις  κτηρίων που ξεπερνούν τις ανάγκες της δημόσιας υπηρεσίας. υπάρχουν ενοικιάσεις καλλιμάρμαρων κτηρίων που σε τέτοιες δύσκολες στιγμές πρέπει να θεωρούνται πολυτέλεια. Υπάρχουν ενοικιάσεις που είναι αμφιβόλου νομικής ποιότητας και έχουν λεχθεί κάποια πράγματα: Το να κάνεις ένα συμβόλαιο αορίστου χρόνου είναι λανθασμένο».
 
Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Γιώργος Προκοπίου, δήλωσε ότι κάποια σημαντικά στοιχεία τα οποία έχει εντοπίσει η Επιτροπή έχουν να κάνουν με τη χρονική διάρκεια κάποιων ενοικίων. «Κάποια είναι απαράδεκτα είναι η σύναψη συμβολαίου ενοικίου με χρονική διάρκεια αορίστου χρόνου με μεγάλα και τρομακτικά ποσά. Άλλα για 50 χρόνια, άλλα για 10 χρόνια κ.ο.κ» είπε.
 
Αναφέρθηκε ακόμα στα μεγάλα ποσά που καταβάλλει το κράτος για ενοίκια πρεσβευτικών κατοικιών στο εξωτερικό. «Υπάρχουν 5 κατοικίες πρέσβεων που το κράτος πληρώνει από 112.000 ευρώ μέχρι και 170.000 ευρώ το χρόνο και άλλες κατοικίες από 60.000 ευρώ μέχρι και 100.000 ευρώ το χρόνο» είπε.
 
Επικριτικός εμφανίστηκε και ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Φειδίας Σαρίκας, που σημείωσε ότι σε κάποιες περιπτώσεις τα ποσά που περιλαμβάνονται στη λίστα με τα ενοίκια «είναι εξωφρενικά» και έφερε ως παράδειγμα τα ποσά που πληρώνονται για ενοίκια των κατοικιών των πρέσβεων στο εξωτερικό.
 
Ο κ. Σαρίκας είπε ότι «το ενοίκιο για την κατοικία του πρέσβη στη Μόσχα ανέρχεται στις 239.000 ευρώ το χρόνο,  για την κατοικία του πρέσβη στο Παρίσι 112.000 ευρώ το χρόνο, για τα γραφεία της Επαρχιακής Διοίκησης Λευκωσίας το ενοίκιο ανέρχεται στις 300.000 ευρώ το χρόνο,  του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών στις 242.000 ευρώ, του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων στις 862.000 ευρώ, της Επιτροπή Ανταγωνισμού στις 305.000, της Επιτρόπου Διοικήσεως στις 242.000 ευρώ».
 
Τέλος, ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, Γιώργος Περδίκης, είπε ότι πρόκειται για ένα σκάνδαλο, ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεται η κυβέρνηση το δημόσιο χρήμα σε σχέση με τα ενοίκια αλλά και ειδικά σε σχέση με το θέμα της Λέσχης Αξιωματικών και εξέφρασε την ελπίδα ότι με τη νέα κυβέρνηση και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε θα γίνει κατορθωτή η εξοικονόμηση εκατ. ευρώ στον τομέα της διαχείρισης των δημοσίων κτηρίων.
 
Πηγή: philenews 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου