Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Αυξάνεται στο τετραπλάσιο η φορολογία για ακίνητα – Ακόμη και ο Αβέρωφ τα έβαλε με την κυβέρνηση

Όσο παράδοξο και εάν ακούγεται θα γίνει και αυτό στα πλαίσια της Μνημονιακής πολιτικής. Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο, όταν μία ιδιοκτησία, είναι γραμμένη στο όνομα δύο, η περισσότερων ατόμων, τότε ο φόρος που θα επιβάλλεται θα είναι ανά άτομο και όχι ανά κατοικία.




Δηλαδή, εάν για μία οικογένεια ο τίτλος ιδιοκτησίας, φέρει το όνομα του συζύγου και της συζύγου, τότε και οι δύο θα κληθούν να πληρώσουν φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας!

Για όσους δε καθυστερούν στην καταβολή της φορολογίας, θα επιβάλλεται ένα επιπλέον 20% ως επιβάρυνση. 

Οι αντιδράσεις των μελών της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, ήταν έντονες, ενώ μέχρι και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, του κατεξοχήν κυβερνητικού κόμματος, στράφηκε κατά της κυβέρνησης, διατυπώνοντας την έντονη διαφωνία του ιδίου και όλων των εμπλεκομένων φορέων, για το νομοσχέδιο φορολόγησης της ακίνητης ιδιοκτησίας. 

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου, εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του γιατί τα αρχικά έσοδα της κυβέρνησης από τη φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας αυξάνονται από €69 εκ. στα €75 εκ. 

Υποστήριξε ότι η αύξηση των εσόδων θα είναι θεωρητική, εκφράζοντας την απορία, πώς η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην ανάπτυξη όταν επιβαρύνεται περισσότερο ο πυλώνας της ανάπτυξης.

Ο κύριος Νεοφύτου, επέκρινε την κυβέρνηση και για το γεγονός ότι συνεχίζεται η λανθασμένη, όπως είπε, πρακτική φορολόγησης των κατοικιών που δεν έχουν πωληθεί.

Κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει εάν σε ποια άλλη χώρα φορολογείται η επένδυση υπονοώντας την ξενοδοχειακή βιομηχανία. 

Διερωτήθηκε παράλληλα κατά πόσον το μέτρο θα αυξήσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και θ’ αυξηθούν τα αναγκαία κεφάλαια των τραπεζών. 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, είναι άκρως λανθασμένη η φιλοσοφία του νομοσχεδίου και διερωτήθηκε κατά πόσον μπορούν να γίνουν τροποποιήσεις ή να καταθέσει νέο νομοσχέδιο ή εάν μπορεί να δεσμευθεί ότι θα επανεξετάσει το νόμο τους επόμενους μήνες. 

Καταλήγοντας υπέδειξε ότι με το νομοσχέδιο τιμωρείται ο νομοταγής πολίτης ο οποίος θα προχωρήσει στην καταβολή του φόρου. 


Η Κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι παρουσιάζονται στρεβλώσεις μέσα από το νομοσχέδιο 

Η Κυβέρνηση πάντως αναγνωρίζει ότι το νομοσχέδιο δεν ενισχύει αλλά υπονομεύεται η την αναπτυξιακή προοπτική, εντούτοις ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν άλλες επιλογές για την ώρα, αφού η ψήφιση του μνημονιακού νομοσχεδίου αποτελεί προϋπόθεση ί προϋπόθεση για την εκταμίευση της πρώτης δόσης. 
Απαντώντας στον Αβέρωφ Νεοφύτου, ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, υπέδειξε ότι τα έσοδα του κράτους θ’ αυξηθούν από €70 εκ. σε €75 εκ. σε μία προσπάθεια μείωσης των δαπανών του δημοσίου και αύξησης των εσόδων για να μην απολυθεί κανένας δημόσιος υπάλληλος. 

Ο Διευθυντής Προϋπολογισμού του Υπουργείου Οικονομικών Σταύρος Μιχαήλ, εξήγησε ότι η τρόικα εισηγήθηκε να προστεθεί στους εκπαιδευτικούς άλλη μια ώρα εργασίας, ωστόσο σημείωσε ότι εάν εφαρμοζόταν το συγκεκριμένο μέτρο θα κατέληγαν στην ανεργία 400 συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί. 

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος, αναγνώρισε το γεγονός ότι το νομοσχέδιο που έχει ενώπιον της η Βουλή είναι βελτιωμένο σε σχέση με το προηγούμενο, αφού προνοεί την αύξηση της φορολογία 4 φορές, από 8, όπως ήταν η αρχική εισήγηση.

Ο κύριος Παπαδόπουλος, εξέφρασε όμως την άποψη, ότι η προτεινόμενη φορολογία θα επιφέρει σημαντικό και βαρύτατο πλήγμα στο τομέα του τουρισμού, που δείχνει κάποια σημάδια ανάκαμψης, ενώ έκρινε ότι στο νομοσχέδιο υπάρχουν πολύ αμφιλεγόμενες πρόνοιες, που αφορούν τις επιβαρύνσεις που θα επιβάλλονται, όταν ένας φορολογούμενος δεν καταβάλλει έγκαιρα τον φόρο.

Ο κ. Παπαδόπουλος μιλώντας για την επιβάρυνση που προνοείται για καθυστερημένους οφειλέτες της τάξης του 20%, ανέφερε ότι αυτή παραβιάζει τη βασική αρχή του Συντάγματος , ότι οι φορολογίες δεν πρέπει να είναι εξοντωτικές και ανέφερε ότι ζητήθηκε από την εκτελεστική εξουσία να επανεξετάσει την πολιτική της μέχρι την Τρίτη που θα τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής το νομοσχέδιο.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης χαρακτήρισε εντυπωσιακό το γεγονός, ότι ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών ομολόγησε ότι πρόκειται για ένα νόμο γεμάτο στρεβλώσεις, εξαιρετικά άδικο και κατά την εκτίμηση του κ. Περδίκη αναποτελεσματικό.

Αφού ανέφερε ότι οι Οικολόγοι θεωρούν «ανοησία» αυτή την πρακτική, είπε ότι όλος ο νόμος αποτελεί «ανοησία», και δεν πρόκειται να αποφέρει την εισπραξιμότητα την οποία υπολογίζουν, με αποτέλεσμα να βρεθεί η κυπριακή οικονομία και οι Κύπριοι γενικώς σε νέες φορολογίες.

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του Βουλευτή Αμμοχώστου Ζαχαρία Κουλία, ο οποίος ανέφερε ότι αν δεν γνώριζε ότι ο Χάρης Γεωργιάδης είναι του ΔΗΣΥ, από τη συζήτηση στην Επιτροπή θα αντιλαμβανόταν ότι ήταν Υπουργός της Κυβέρνησης Χριστόφια και συνεχίζει την εφαρμογή της ίδια πολιτικής.

Ο κ. Κουλίας είπε πως η απάντηση που δόθηκε ότι το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή για να διαφυλαχθεί η αξιοπιστία της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι ως «μας ζητείται να ψηφίσουμε παρανομίες για να έχουμε αξιοπιστία εναντίον της κ. Δρακουλέσκου».

Εξέφρασε την άποψη ότι εξισώσαμε τη κ. Βερκουλέσκου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ανέφερε ότι κατά αναλογία της ιεραρχικής θέσης που κατέχει η κ. Βερκουλέσκου στο ΔΝΤ δεν θα έπρεπε ούτε με τον Διευθυντή Προϋπολογισμού Σταύρο Μιχαήλ να συναντάται, αλλά με κατώτερους υπαλλήλους.


newsit.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου