Σε δηλώσεις του για την αυριανή Ιδρυτική Συνέλευση Συμμαχίας Πολιτών, η οποία θα πραγματοποιηθεί η ώρα 11:30 π.μ στην Αίθουσα Α της Κρατικής Έκθεσης, στη Λευκωσία, ο κ. Λιλλήκας τόνισε ότι "θα έπρεπε το μνημόνιο και η δανειακή σύμβαση να τεθούν σε δημοψήφισμα" και πως "ούτε η Κυβέρνηση ούτε η Βουλή νομιμοποιείται να αποφασίσει για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα".
Κάλεσε δε τους βουλευτές να εξεύρουν άλλες εναλλακτικές λύσεις.
Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι η Κύπρος έχει εισέλθει σε μια κρίσιμη καμπή της ιστορίας της και οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει είναι ιστορικής σημασίας. "Από τις αποφάσεις που θα ληφθούν αυτή την περίοδο θα εξαρτηθεί το παρών και το μέλλον. Την οικονομική εξάρτηση της Κύπρου στο Μνημόνιο της Τρόικας θα ακολουθήσει η προσπάθεια επιβολής λύσης του Κυπριακού στη βάση του Σχεδίου Ανάν. Η οικονομική κρίση και η κοινωνική εξαθλίωση στην οποία βρίσκεται σήμερα τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα αποτελούν ιδανικές συνθήκες για την επιβολή καταστροφικής λύσης στο Κυπριακό", σημείωσε.
Σ’ αυτές τις δύσκολες και κρίσιμες ώρες, είπε, το βάρος της αντίστασης και της διεκδίκησης των εθνικών μας δικαιωμάτων, πέφτει στους ώμους των πολιτών.
Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες, σημείωσε, πραγματοποιείται αύριο, στις 11:30 ώρα το πρωί η Ιδρυτική Συνέλευση της Συμμαχίας Πολιτών.
"Καλούμε όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα ιδεολογίας και ταυτότητας, να δώσουν δυναμικά το παρών τους. Να συστρατευθούν μαζί μας στον αγώνα για ανατροπή των σχεδιασμών που θέλουν να μετατρέψουν την Κύπρο σε προτεκτοράτο της Τρόικας, να υποθηκεύσουν το Φυσικό μας Αέριο και να παραδώσουν την Κύπρο στον έλεγχο της Τουρκίας", πρόσθεσε.
Καλούμε όλους τους πολίτες, συνέχισε, που πιστεύουν στις αρχές της συμμετοχικής δημοκρατίας, στην κοινωνική δικαιοσύνη, στη διεκδικητική πολιτική και στον αγώνα για μια πατρίδα ελεύθερη και ανεξάρτητη, να ενώσουν τη φωνή τους με τη δική μας.
Η Συμμαχία Πολιτών είναι Κοινωνικό Κίνημα, ανέφερε, που θέλει να δώσει δύναμη και ρόλο στους πολίτες, μακριά και έξω από στεγανά και κατεστημένα.
Ερωτηθείς αν το Κίνημα του θα έχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση αφού πληροφορίες φέρουν ένταξη του Ζαχαρία Κουλία και του Νίκου Κουτσού, είπε πως "δεν θα ήθελα να μιλήσω εκ μέρους των βουλευτών. Θα προτιμήσω οι ίδιοι οι βουλευτές να ανακοινώσουν τις αποφάσεις τους.
Κληθείς να σχολιάσει περίπτωση που το μνημόνιο και η δανειακή σύμβαση θα εγκριθούν, αν θα υπάρχει δρόμος επιστροφής, είπε πως "αν αυτό γίνει πραγματικότητα τότε θα είναι πολύ δύσκολος ο δρόμος της επιστροφής και θα χρειάζεται μια ανατρεπτική πολιτική για να σπάσουμε τις δεσμεύσεις που θα αναληφθούν από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Τρόικα".
Κατά την άποψη μου, συνέχισε, επιβάλλεται πρώτον να απορριφθεί κι αυτός πρέπει να είναι ο πρώτος στόχος και να δοθεί λύση στα προβλήματα του δημόσιου χρέους εκτός Τρόικας.
Γι αυτό, σημείωσε, η ευθύνη πέφτει στους ώμους των βουλευτών. Από τους βουλευτές, συνέχισε, εναπόκειται αν θα υποθηκεύσουν το μέλλον της Κύπρου στην Τρόικα και να ακολουθήσουν μια αξιοπρεπή πορεία που θα μας επιτρέψει να διατηρήσουμε την εθνική μας κυριαρχία και ανεξαρτησία.
"Δεν αποδέχομαι την λογική που ακούω από κάποιους βουλευτές πως όποιοι απορρίπτουν το μνημόνιο να υποβάλουν εναλλακτικές λύσεις. Εχουν υποβληθεί πάρα πολλές εναλλακτικές λύσεις, αναμένω από τους βουλευτές όπως κι όλος ο λαός να μελετήσουν σε βάθος αυτές τις εναλλακτικές λύσεις. Αλλά είναι υποχρέωση των βουλευτών να μελετήσουν σε βάθος τις συνέπειες - οικονομικές και κοινωνικές - του μνημονίου προτού αποφασίσουν.
Αναμένω ακόμα από τους ίδιους τους βουλευτές εκείνοι να επεξεργαστούν εναλλακτικές λύσεις εάν πιστεύουν ότι το μνημόνιο θα είναι καταστροφικό και να μην αναμένουν από άλλους να κάμουν την δική τους την δουλειά", πρόσθεσε.
Η δική μου η άποψη, συμπλήρωσε, είναι ότι ούτε η Κυβέρνηση ούτε η Βουλή νομιμοποιείται να αποφασίσει για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα.
"Δεν έχουν λάβει λαϊκή εντολή να δεσμεύσουν τις μελλοντικές γενιές. Θα έπρεπε το μνημόνιο και η δανειακή σύμβαση να τεθούν σε δημοψήφισμα, αυτό απαιτεί η Δημοκρατία", κατέληξε ο κ. Λιλλήκας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου