Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Νίπτει τας χείρας ο Σταυράκης και τα ρίχνει όλα στις τράπεζες – Τι κατέθεσε ενώπιον της ερευνητικής


Ως άμοιρος ευθυνών και χειρισμών, παρουσιάστηκε στην κατάθεση του ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής, ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος, υποδεικνύοντας ως υπαίτια για την σημερινή δεινή κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, τα Δ.Σ των τραπεζών, κόμματα, ακόμη και μέλη του πρώην Υπουργικού Συμβουλίου .
Από τις κατηγορίες Σταυράκη δεν ξέφυγε ούτε ο Πρώην Διοικητής της ΚΤ, Αθανάσιος Ορφανίδης, τον οποίο όπως είπε, ο ίδιος είχε παρακαλέσει να σταματήσει τη συμφωνία εξαγοράς της ρωσικής τράπεζας Uni Astron, σε εξωφρενικά υψηλή τιμή.


Έκρινε παράλληλα ότι ευθύνες φέρει και η Εποπτική Αρχή των τραπεζών για τις αποφάσεις των Δ.Σ, ενώ ο ίδιος, όπως είπε, δεν είχε καμία θεσμική αρμοδιότητα.

Μάλιστα δεν παρουσιάστηκε πρόθυμος να καλύψει τα νότα της κυβέρνησης που υπηρέτησε, λέγοντας ότι πολλές φορές απέρριπτε εισηγήσεις και μέτρα του Υπουργείου Οικονομικών, ενώ σε κάποιες άλλες περιπτώσεις που τύγχαναν έγκρισης, απορρίπτονταν από τα πολιτικά κόμματα.
Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην πρόθεση του για αύξηση του εταιρικού φόρου, καθώς και για φορολόγηση των ακινήτων.

Δεν έκρυψε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, υπήρξαν προστριβές του ιδίου με άλλα μέλη του Υπουργικού, σε ότι αφορά τις εισηγήσεις του για τον χειρισμό της οικονομίας, οι οποίες απορρίφθηκαν, όπως για παράδειγμα στην εισήγηση για το μέγαρο πολιτισμού και το δρόμο Πόλης-Πάφου.

Παραδέχθηκε εντούτοις, ότι τα μέτρα που λήφθηκαν δεν ήταν αρκετά, δικαιολογώντας ωστόσο την στάση αυτή της κυβέρνησης, αφού δεν είχαν υπολογίσει σε απροσδόκητα γεγονότα, όπως η έκρηξη στο Μαρί και οι απώλειες που προήλθαν από τους λανθασμένους χειρισμούς των τραπεζών. 

Ο Χαρίλαος Σταυράκης, αναφερόμενος στον αποκλεισμό της Κύπρου από τις διεθνείς αγορές, είπε ότι για 2,5 χρόνια απολαμβάναμε την πλήρη εμπιστοσύνη των αγορών μέχρι τον Μάιο του 2011. Αυτό σήμαινε ότι με τον αποκλεισμό μας το επιτόκιο με το οποίο διαπραγματεύομασταν τα ομόλογα στη δευτερογενή αγορά ανερχόταν στο 6-7%. Ο λόγος που αποκλειστήκαμε είπε, ήταν η σταδιακή διαπίστωση τους, ότι έχουμε το μεγαλύτερο τραπεζικό σύστημα στον κόσμο το οποίο ήταν εκτεθειμένο στην Ελλάδα. Άρα σε εκείνο το σημείο ήρθαν και οι υποβαθμίσεις από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης είπε.

Υποστήριξε ακόμη ότι επί δικής του θητείας η Κύπρος μπήκε στο χάρτη των ρωσικών επενδύσεων, με την υπογραφή σχετικής σύμβασης.

Όσο αφορά την τριετία που υπηρέτησε τα δημόσια οικονομικά ήταν κάτω από το μέσο όρος της Ευρωζώνης.
Τα είπε έξω απ’ τα δόντια η Χρυστυάλλα Γιωρκάτζιη

Στη άγνοια των υπευθύνων να συμμορφωθούν με τις υποδείξεις της, ως Γενική Ελέγκτρια στάθηκε η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, υποδεικνύοντας τις διαχρονικές ευθύνες τους.
Έκανε λόγο για ανοχή, αναξιοκρατία, ευθυνοφοβία, η απαξίωση των νόμων και των θεσμών, διατυπώνοντας μάλιστα την άποψη ότι μια ανθρώπινη τραγωδία, όπως αυτή στο Μαρί και μια οικονομική τραγωδία όπως η σημερινή ήταν περίπου προδιεγραμμένη.
Κατηγόρησε αξιωματούχους και δημόσιους υπαλλήλους, που ενώ παρέλαυνα από πάνελ σε πάνελ, απέφευγαν να συμμορφωθούν με τις φορολογικές υποχρεώσεις τους. Συνολικά είπε οι ανείπρακτες οφειλές από εντάλματα, ανέρχονται στα 135 εκ. ευρώ από 160 χιλιάδες συνολικά εντάλματα. 

Οι υποδείξεις της Γενικής Ελέγκτριας για λήψη μέτρων δεν λαμβάνονταν υπόψη μέχρι που η Αστυνομία αποφάσισε τελικά να το ελέγξει με μέτρο κατά την έξοδο των πολιτών από την χώρα.

Στην αύξηση των δαπανών και ταυτόχρονη μείωση των εσόδων του κράτους, απέδωσε η κυρία Γιωρκάτζιη την μετατροπή του πλεονάσματος του 2008 σε έλλειμμα, χωρίς να παραλείψει να αναφέρει ότι υπήρξαν προειδοποιήσεις για λήψη μέτρων , μέσα από υπηρεσιακά σημειώματα που αγνοήθηκαν. 


NEWSIT.COM.CY

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου