Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Κυπριακή διάλεκτος με βαθιές ελληνικές ρίζες!!!

Φοιτητής τότε στη Αθήνα με καταγωγή από την Κύπρο, δεχόμουν ερωτήσεις από Ελλαδίτες συμφοιτητές μου του τύπου "τι γλώσσα μιλάτε στη Κύπρο;" "τι θρησκεία έχετε στη Κύπρο" και δεν σας κρύβω αρχικά ότι με ενοχλούσε.

Με ενοχλούσε όχι ότι δεν ήξεραν αλλά ο απαξιωτικός τρόπος που με ρωτούσαν. Είναι γνωστό ότι στα σχολεία της Ελλάδος τα πράγματα που μαθαίνουν στα παιδιά για την Κύπρο είναι ελάχιστα ως μηδενικά. Θυμάμαι χαρακτηριστικά όταν μια φίλη μου δασκάλα έκανε την πρακτική της σε κάποιο δημοτικό της Αθήνας άκουγε την κανονική δασκάλα να λέει στα παιδιά ότι ο Γρηγόρης Αυξεντίου απαγχονίστηκε από τους Άγγλους αποικιοκράτες (!!!). Εν πάση περιπτώσει το θέμα είναι ότι οι Ελλαδίτες δεν διδάχτηκαν σημαντικές λεπτομέρειες, οι οποίες θα ενδυνάμωναν τις σχέσεις Κύπρου και Ελλάδας.


Ακόμα και ο όρος "Ελλαδίτες" που αναφέρεται στους κατοίκους της Ελλάδας ενοχλεί κάποιους επιμένοντας ότι ο ορθός όρος είναι "Έλληνες". Αυτό βέβαια είναι μια λανθασμένη άποψη διότι "Έλληνες" είναι και οι Έλληνες μετανάστες της Αμερικής, της Αυστραλίας και σε όποιο άλλο μέρος του Πλανήτη χτυπά η ελληνική καρδιά. Έλληνες είναι και οι Έλληνες της Κύπρου. Επομένως ο όρος "Ελλαδίτες" σωστά αναφέρεται στους κατοίκους της Ελλάδας.

Πάμε τώρα στη κυπριακή διάλεκτο που τόσο χλευάζεται από κάποιους. Η ελληνικότητα της κυπριακής διαλέκτου αποδεικνύεται από το "βόρτακο". Βόρτακος λοιπόν σημαίνει βατράχι και είναι ακριβώς η ίδια λέξη, την οποία χρησιμοποιούσαν για να περιγράψουν το γνωστό αμφίβιο οι Αρκάδες (το αρχαιότερο ελληνικό φύλο), αλλά και οι Αχαιοί που το 12ο αιώνα π.Χ. αποίκισαν την Κύπρο. Περί ιστορίας ως εδώ. Απλώς να προσθέσω ότι η κυπριακή διάλεκτος θεωρείται από ιστορικούς, ως η μοναδική πραγματικά ζωντανή ελληνική διάλεκτος. Αυτά για όλους εκείνους που χλευάζουν στο άκουσμα της διαλέκτου ή εκείνους που υποστηρίζουν ότι οι Κύπριοι δεν μιλάμε ελληνικά.

Μια άλλη απόδειξη είναι ότι χρησιμοποιούνται λέξεις ακριβώς ίδιες όπως χρησιμοποιούνταν στην εποχή του Ομήρου. Τέτοιες λέξεις είναι "βουρώ", "πιντώνω", "καταϊσευκω" που δεν θα μπω στη διαδικασία να εξηγήσω σε Έλληνες τι σημαίνουν ελληνικές λέξεις. Αναμφίβολα η κυπριακή διάλεκτος δέχεται επιρροές από πολλές χώρες αλλά ο κύριος κορμός της είναι ελληνικός.

Στο τέλος να προσθέσω ότι εδώ και αρκετό καιρό παρατηρείται μια ακατανόητη αψιμαχία μεταξύ Ελλαδιτών και Κυπρίων. Οι Ελλαδίτες παραπονιούνται γιατί οι Κύπριοι τους αποκαλούν "καλαμαράδες" και ειλικρινά πρώτη φορά βλέπω ανθρώπους να τους αποκαλούν μορφωμένους (αυτό σημαίνει ο καλαμαράς) και να μην τους αρέσει και να δυσανασχετούν! Όσοι πάλι δεν γνώριζαν τι σημαίνει η λέξη ας μάθουν τώρα. Άλλοι πάλι λένε ότι οι Κύπριοι ειναι συμφεροντολόγοι γιαυτό θέλουν να έχουν στενές επαφές με την Ελλάδα. Και εγώ ερωτώ από που και ως που συμφεροντολόγοι; Τα μεγαλύτερα δεινά στη νεότερη Κυπριακή ιστορία τα προκάλεσαν οι ελληνικές κυβερνήσεις (όχι ο λαός) και πάλι η Κύπρος δεν απαρνιέται την μητέρα Ελλάδα. Ξεχνάμε την εισβολή του 1974 που προκλήθηκε λόγω της προδοσίας της Χούντας ή ξεχνάμε το ότι η Κύπρος δέχτηκε απλόχερα το κούρεμα του ελληνικού χρέους για να διευκολυνθεί η Ελλάδα με αποτέλεσμα να ζημιώσει η Κύπρος 4 δισεκατομύρια; Η Κύπρος το ξέχασε, καλό είναι να το θυμάται όμως η Ελλάδα για να αντιμετωπίζουν αυτό το λαό με περισσότερο σεβασμό... αυτό μόνο ζητάμε!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου