Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Έτοιμοι προς εκτόξευση δύο πύραυλοι της Β. Κορέας – Δεν εγγυόμαστε ασφάλεια πρεσβειών δηλώνει η Πιόνγκ Γιάνγκ


Η εν λόγω είδηση έρχεται λίγη ώρα αφότου η Βόρεια Κορέα προειδοποίησε ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των διπλωματικών αποστολών που βρίσκονται στη χώρα από τις 10 Απριλίου, «σε περίπτωση πολέμου», όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας.

Αυξάνεται  η «θερμοκρασία» στην κορεατική χερσόνησο.

Δύο πύραυλοι μέσου βεληνεκούς έχουν τοποθετηθεί σε κινητούς εκτοξευτήρες που βρίσκονται στην ανατολική ακτή της Βορείου Κορέας και είναι έτοιμοι να εκτοξευτούν, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Yonhap της Νοτίου Κορέας, επικαλούμενο στρατιωτικές πηγές στη Σεούλ.

Πρόκειται για πυραύλους τύπου Musudan, οι οποίοι πιστεύεται πως έχουν βεληνεκές περίπου 3.000 χιλιόμετρα, θέτοντας στο πεδίο δράσης τους ολόκληρη τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία αλλά και το νησί του Γκουάμ.

Η εν λόγω είδηση έρχεται λίγη ώρα αφότου η Βόρεια Κορέα προειδοποίησε ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των διπλωματικών αποστολών που βρίσκονται στη χώρα από τις 10 Απριλίου, «σε περίπτωση πολέμου», όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας, επικαλούμενο διπλωματικό σημείωμα που εστάλη στην βρετανική πρεσβεία στην Πιόνγκ Γιάνγκ από τις βορειοκορεατικές Αρχές.

Η σημασία της 10ης Απριλίου δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί. Ωστόσο, η Πιόνγκ Γιάνγκ ειδοποίησε τις νοτιοκορεατικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην βιομηχανική ζώνη του Καεσόνγκ πως θα πρέπει να ολοκληρώσουν την απομάκρυνσή τους από την περιοχή έως τις 10 του Απρίλη, όπως δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των εν λόγω επιχειρήσεων.

Όπως δήλωσε βρετανός αξιωματούχος, το μήνυμα έχει σταλεί και σε άλλες πρεσβείες που εδρεύουν στην βορειοκορεατική πρωτεύουσα.

Η προειδοποίηση της Βορείου Κορέας προκάλεσε την ανησυχία της Ρωσίας, καθώς συνεχίζεται η κρίση στην κορεατική χερσόνησο.

Η Μόσχα βρίσκεται σε επαφή με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία για το επίμαχο, όπως δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στο πρακτορείο Interfax. «Προσπαθούμε να αποσαφηνίσουμε την κατάσταση», προσέθεσε ο ρώσος αξιωματούχος από το Ουζμπεκιστάν όπου βρίσκεται.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επανειλημμένα διαμηνύσει πως θα υπερασπιστούν τους συμμάχους τους στην περιοχή, έναντι της απειλής που προτάσσει η Πιόνγκ Γιάνγκ. Κατά τις τελευταίες ημέρες η Ουάσιγκτον απέστειλε στα νερά του δυτικού Ειρηνικού δύο αντιτορπιλικά εξοπλισμένα με το αντιπυραυλικό βαλλιστικό σύστημα AEGIS, ενώ παράλληλα το Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως θα ενισχύσει τις αμυντικές δυνατότητες των ΗΠΑ τοποθετώντας ένα πυραυλικό αμυντικό σύστημα τύπου THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) στο νησί του Γκουάμ εντός των επόμενων εβδομάδων.

«Οι κινήσεις που έχουμε κάνει είναι σχεδιασμένες προκειμένου να βεβαιώσουν [...] τον αμερικανικό λαό και τους συμμάχους μας ότι μπορούμε να υπερασπιστούμε τις Ηνωμένες Πολιτείες, ότι μπορούμε και θα προστατεύσουμε τους συμμάχους μας», δήλωσε χαρακτηριστικά την Πέμπτη η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ.

Παρά ταύτα, προσέθεσε ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να «αλλάξει πλεύση» εάν η Βόρεια Κορέα «συμμορφωθεί» με τις «διεθνείς υποχρεώσεις της».

Εν τω μεταξύ, στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον πρέσβη της Βορείου Κορέας ο υπουργός Γκιντο Βεστερβέλε. «Του επισημάνθηκε σαφώς ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν αποδέχεται κατά κανέναν τρόπο την πρόσφατη κλιμάκωση από την Βόρεια Κορέα, και σε τόνο και σε περιεχόμενο», δήλωσε, έπειτα από τη συνάντηση, ο εκπρόσωπος του κ. Βεστερβέλε.


Πηγή: http://www.skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου