Υπενθυμίζεται ότι μετά την απόφαση του Eurogroup ο Πρόεδρος της Ευρωομάδας, Γιέρουν Ντάισελμπλουμ είχε δηλώσει ότι το παράδειγμα της Κύπρου θα χρησιμεύσει ως πρότυπο για μελλοντικές διασώσεις, για να ανασκευάσει αργότερα τη δήλωση, αυτή ύστερα από έντονες αντιδράσεις και απωλειών στις αγορές.
Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι οι μέτοχοι, ομολογιούχοι και ανασφάλιστοι καταθέτες θα πρέπει να συμμετέχουν σε μελλοντικές τραπεζικές διασώσεις, υποστηρίζοντας τατόχρονα ότι η Κύπρος, όπου στη διάσωση συμμετείχαν οι καταθέτες, παραμένει ακόμη μια μοναδική περίπτωση, σύμφωνα με το περιοδικό Wirtschaftswoche.
Σύμφωνα με το περιοδικό, ο κ. Σόιμπλε ανέφερε ότι άδικα επικρίθηκε ο κ. Ντάισελμπλουμ για τις αναφορές του. "Αλλά η Κύπρος θα μπορούσε να είναι μοντέλο για το μέλλον. Οι αγορές το παρανόησαν αυτό, νομίζοντας ότι υπάρχει κίνδυνος αυτό που έγινε στην Κύπρο να γίνει αλλού. Αλλά αυτό δεν ισχύει γιατί η Κύπρος είναι μια πολύ μοναδική περίπτωση", κατέληξε.
Ερωτηθείς αν η περίπτωση της Κύπρου με την συμμετοχή των καταθετών είναι μοναδική, ο κ. Σόιμπλε απάντησε λέγοντας ότι "η συμμετοχή ιδιοκτητών, ομολογιούχων και ανασφάλιστων καταθετών (πέραν των €100.000) πρέπει να είναι ο κανόνας αν ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα είναι προβληματικό" και πρόσθεσε: "Διαφορετικά δεν θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τον πρόβλημα της επανάληψης του ιδίου φαινομένου (moral hazard), όπου οι τράπεζες οι οποίες, διεξάγουν συναλλαγές που εμπεριέχουν ρίσκο και κάνουν μεγάλα κέρδη, να φορτώνουν μετά στο δημόσιο τις ζημιές τους όταν καταρρεύσουν".
Όπως είπε, "αυτό δεν μπορεί να επιτραπεί".
πηγή: newsit.com.cy
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου