Κυριακή 14 Απριλίου 2013

H Πιονγκγιάνγκ απέρριψε πρόταση για διάλογο με τη ΣεούλΗ Βόρεια Κορέα απέρριψε σήμερα την πρόταση για διάλογο της Σεούλ όσον αφορά το μέλλον του βιομηχανικού συγκροτήματος Κεσόνγκ που ενδέχεται να κλείσει ελλείψει προμηθειών υλικών και εργατικού δυναμικού.
Ο βορράς έχει απαγορεύσει από τις 3 Απριλίου στους Νοτιοκορεάτες την πρόσβαση στο συγκρότημα, το οποίο βρίσκεται στο έδαφός του και σε απόσταση 10 χλμ. από τα σύνορα. Απέσυρε επίσης 53.000 εργαζόμενούς του στο εργοστάσιο την περασμένη Τρίτη, μεσούσης της έντασης στη χερσόνησο.
Αξιωματούχος αρμόδιος για τις διακορεατικές σχέσεις είχε καλέσει την Πέμπτη την Πιονγκγιάνγκ να "προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων" με σκοπό να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο που άνοιξε το 2004 σε μια συμβολική βούληση για συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.
Ωστόσο η Πιονγκγιάνγκ απέρριψε σήμερα την πρόταση του νοτιοκορεάτη υπουργού Ενοποίησης Ρίο Κιλ-Τζάε χαρακτηρίζοντάς την "στερούμενη σημασίας και ύπουλη" που έχει τελικό στόχο την εισβολή στη Βόρεια Κορέα, όπως δήλωσε. "Θεωρούμε την πρόταση αυτή κενή, στερούμενη σημασίας", είπε ανώτερος αξιωματoύχος της Επιτροπής του Βορρά για μια ειρηνική ενοποίηση της Κορέας, σε συνέντευξή του στο βορειοκοεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.
"Αν ο Νότος θέλει πράγματι να αρχίσει διαπραγματεύσεις ... θα πρέπει να αφήσει την τακτική αντιπαράθεσης που τηρεί", πρόσθεσε αναφερόμενος στις ετήσιες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας που διεξάγονται στο νότο της χερσονήσου.
Η βιομηχανική ζώνη του Κεσόνγκ όπου λειτουργούν 123 νοτιοκορεατικές επιχειρήσεις, παρέμενε μέχρι πρότινος ανοικτή παρά τις επανειλημμένες κρίσεις στη χερσόνησο, εκτός από σπάνιες και πολύ σύντομης διάρκειας εξαιρέσεις. Ο κύκλος εργασιών στο Κεσόνγκ το 2012 ανήλθε σε 469,5 εκατομμύρια δολάρια (366 εκατομμύρια ευρώ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου