Τρίτη 16 Απριλίου 2013

ΑΝΑΤΡΟΠΗ: ΔΕΝ ΕΦΑΡΜOΖΕΤΑΙ ΜΝΗΜOΝΙΟ ΕAΝ ΔΕΝ ΨΗΦΙΣΤΕI ΝΟΜΟΘΕΣIΑ ΑΠΌ ΤΗ ΒΟΥΛH– ΕΠΙΣΤΟΛΉ ΦΩΤΙΆ Γ. ΕΙΣΑΓΓΕΛEΑ


ΑΝΑΤΡΟΠΗ: Δεν εφαρμόζεται Μνημόνιο εάν δεν ψηφιστεί νομοθεσία από τη Βουλή – Επιστολή φωτιά Γ. Εισαγγελέα










Τα πάνω κάτω, φέρνει επιστολή –γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, σύμφωνα με την οποία, η συμφωνία για τη δανειακή σύμβασης  της Κύπρου, η οποία αποτελεί το επισφράγισμα των όσων περιλαμβάνονται στο τελικό κείμενο του Μνημονίου, θα πρέπει να τεθεί  ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής, για τελική έγκριση, αφού πρώτα  επικυρωθεί διά νόμου.
Με βάση το άρθρο 169 του συντάγματος, όπως αναφέρεται στην επιστολή, η συμφωνία για να έχει ισχύ θα πρέπει πρώτα να περάσει από το κυπριακό κοινοβούλιο.
Συγκεκριμένα στην παράγραφο (2) αναφέρεται:
«Η διαπραγμάτευσις πάσης ετέρας συνθήκης, συμβάσεων ή διεθνούς συμφωνίας ως και ή υπογραφή αυτών γίνεται κατόπιν αποφάσεως του Υπουργικού Συμβουλίου, δεν τίθενται όμως εν ισχύ και δεν δεσμεύουσι την Δημοκρατίαν, ειμή εφ’ όσον κυρωθώσι διά νόμου ψηφιζόμενου υπό της Βουλής των Αντιπροσώπων, ότε και συνομολογούνται».


syntagma

Όπως προκύπτει μέσα από την επιστολή, το νομοθετικό σώμα έχει λόγο σε ότι αφορά την επικύρωση της συμφωνίας, αφού δεν πρόκειται για μίας  οικονομικής μορφής και μόνο, συμφωνίας, αλλά για μία συμφωνία στην οποία περιλαμβάνονται πτυχές που άπτονται, μεταξύ άλλων  θεμάτων που αφορούν  άμεσα την  εθνική κυριαρχία της Κύπρου, ενώ προνοείται  και η   εκποίηση κρατικής περιουσίας.
Η επιστολή  του Γενικού Εισαγγελέα αλλάζει άρδην το σκηνικό, καθώς ο Πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος είχε μάλιστα ζητήσει την  γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, θα ενημερώσει σήμερα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, τα οποία θα έχουν και επίσημα λόγο πλέον, αλλά και ευθύνη για την εφαρμογή, ή, όχι του Μνημονίου, έτσι κανείς στο τέλος της ημέρας δεν θα μπορεί να νίψει τας χείρας του, για τις συνέπειες από την εφαρμογή μίας σύμβασης, η οποία προνοεί μεταξύ άλλων, αυξημένες φορολογίες, κατάργηση θέσεων εργασίας, περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.
Με λίγα λόγια επίκειται ακόμη μία κρίσιμη συνεδρία της Ολομέλειας, όπως εκείνη που ακολούθησε της συνεδρίας του Eurogroup της 15ης Μαρτίου, στην οποία θα  κληθούν για μία ακόμη φορά να επικυρώσουν, ή να ακυρώσουν τις επιταγές Τρόικας και Eurogroup.

Πηγή: newsit.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου