Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Reuters: Η Κύπρος οδεύει στην έξοδο από το ευρώ


Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το μικρό νησί της Μεσογείου οδεύει στην έξοδο από το ευρώ. Αυτό θα είχε καταστροφικές συνέπειες στον πλούτο, θα ενισχύσει τον πληθωρισμό, θα οδηγήσει σε χρεοκοπία και θα αφήσει την Κύπρο χωρίς φίλους σε μια προβληματική γειτονιά. Ακόμη και έτσι, και όσο διαρκούν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, οι φωνές που ζητούν την επιστροφή στην κυπριακή λίρα θα αυξηθούν.

Τις καταστροφικές συνέπειες από ενδεχόμενη έξοδο της Κύπρου από το ευρώ, περιγράφει στο άρθρο του ο αρθρογράφος του Reuters, Hugo Dixon.

Reuters: Η Κύπρος οδεύει στην έξοδο από το ευρώ


Οπως υποστηρίζει στο κείμενό του, είναι ανόητο να ξεχάσει κανείς την Κύπρο, τώρα που δεν βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μετά από τη διάσωση των 10 δισ. ευρώ και την αποτροπή ενός bank run.


Ο αρθρογράφος του Reuters τονίζει ότι ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης είναι κατά της εξόδου από το ευρώ, αλλά το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης θέλει την έξοδο. Ενα μικρότερο κόμμα της αντιπολίτευσης θέλει την παραμονή στο ευρώ αλλά χωρίς την Τρόικα, ενώ και ο Αρχιεπίσκοπος της χώρας, που έχει επιρροή, είναι επικριτικός με την Τρόικα.
«Εάν η Κύπρος επαναφέρει την κυπριακή λίρα, η αξία της θα καταρρεύσει. Κανείς δεν ξέρει πόσο, αλλά οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι μπορεί να είναι και μέχρι 50%. Οι Κύπριοι διαμαρτύρονται για το μαζικό κούρεμα που υπέστησαν οι μεγάλοι καταθέτες στις δύο μεγαλύτερες τράπεζες. Μια τέτοια σημαντική υποτίμηση θα κατέστρεφε τον πλούτο όλων των άλλων καταθετών», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Εν τω μεταξύ, η υποτίμηση θα ενίσχυε τον πληθωρισμό. «Η Κύπρος είναι μια μικρή ανοιχτή οικονομία. Εισάγει όλο το πετρέλαιο. Επίσης στηρίζεται στο φθηνό εργατικό δυναμικό των μεταναστών στους κλάδους του τουρισμού και της γεωργίας. Μετά από μια υποτίμηση, το κόστος τους σε τοπικό νόμισμα θα αυξηθεί. Αυτό σημαίνει ότι το όποιο κέρδος σε ανταγωνιστικότητα, θα χαθεί».

Η χρεοκοπία ίσως μοιάζει ελκυστική επιλογή, καθώς η Λευκωσία θα πετάξει από πάνω της ένα πολύ μεγάλο χρέος. Αλλά δεν θα είναι απλό. Θα έχει να αντιμετωπίσει αγωγές, και εάν η κεντρική τράπεζα της Κύπρου δεν κατορθώσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του ELA, θα πρέπει να αναλάβει το κόστος η ΕΚΤ. «Η ευρωζώνη δεν θα είναι καθόλου ικανοποιημένη, και τουλάχιστον, θα επιμείνει σε κάποιο σχέδιο αποπληρωμής του χρέους».
Όπως εκτιμά ο Hugo Dixon, η Κύπρος θα αρνηθεί να πληρώσει. Όμως δεν είναι όπως η Αργεντινή. Το μικρό της μέγεθος την καθιστά ευάλωτη στο να δεχθεί ισχυρές πιέσεις. Εάν προσπαθήσει να τηρήσει σκληρή στάση έναντι των εταίρων της στην ευρωζώνη, το πιθανότερο είναι ότι και οι ίδιοι θα απαντήσουν «παίζοντας σκληρά. Μπορεί ίσως να βρουν έναν τρόπο για να βγάλουν την Κύπρο από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, υποστηρίζει ο αρθρογράφος, θα αποτελέσει ένα ακόμη πλήγμα για την Κύπρο. Οι καλύτερες εμπορικές της δυνατότητες είναι εντός της Ένωσης. Οι περισσότεροι από τους «γείτονές» της, όπως η Συρία και η Αίγυπτος, δεν είναι σε καλή κατάσταση. Και η Τουρκία είναι εκτός συζήτησης εάν δεν βρεθεί κάποια λύση στο κυπριακό.
«Η Κύπρος θα δυσκολευτεί επίσης να εκμεταλλευθεί τα κοιτάσματα φυσικού αερίου εάν εγκαταλείψει την ΕΕ. Η Τουρκία, η οποία προσπαθεί ήδη να την εμποδίσει, θα της είναι πιο εύκολο να το κάνει εάν η Λευκωσία μείνει χωρίς φίλους».

Επομένως, το να εγκαταλείψει το ευρώ δεν θα ήταν καλή επιλογή, αλλά και το να μείνει δεν είναι εξίσου καλή επιλογή. Το ΑΕΠ μπορεί να υποχωρήσει κατά 20% τα επόμενα δύο χρόνια, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις. Και όσο περισσότερο διαρκούν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, τόσο περισσότερο οι Κύπριοι θα αισθάνονται ότι δεν είναι έτσι κι αλλιώς μέλη της ένωσης, καθώς ένα ευρώ στην Κύπρο δεν είναι ίσο με ένα άλλο στον υπόλοιπο κόσμο.
Η τρόικα θα πρέπει να βοηθήσει να αρθούν οι περιορισμοί το συντομότερο δυνατό. Διαφορετικά η Κύπρος μπορεί να εγκαταλείψει την ευρωζώνη και όσο μικρή και εάν είναι, να την αποσταθεροποιήσει.


Πηγή:  | iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου