Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Περισσότεροι από 5.000 Έλληνες πάσχουν από Λύκο

Περισσότεροι από 5.000 Έλληνες πάσχουν από ΛύκοH συντριπτική πλειοψηφία είναι γυναίκες


Στο... στόχαστρο του Λύκου, του πιο γνωστού αυτοάνοσου νοσήματος -συστηματικός ερυθηματώδης λύκος είναι η επιστημονική του ονομασία- βρίσκονται τουλάχιστον 5.000 άνθρωποι στη χώρα μας, με τη συντριπτική πλειοψηφία να είναι γυναίκες. 

Η νόσος είναι εννιά φορές συχνότερη στις γυναίκες από τους άνδρες και συνήθως εμφανίζεται σε γυναίκες ηλικίας 14-40 ετών, ανέφερε ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Δημήτρης Μπούμπας, την Τετάρτη με αφορμή την έναρξη του 9ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για το Λύκο στην Αθήνα (ολοκληρώνεται το Σάββατο 26 Απριλίου).
 
Όπως εξήγησε ο καθηγητής, στα αυτοάνοσα νοσήματα το ανοσολογικό σύστημα, που υπό φυσιολογικές συνθήκες προστατεύει το σώμα μας από μικρόβια, στρέφεται εναντίον διαφόρων οργάνων του. Το όνομα «Λύκος» (Lupus στα Λατινικά) χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά πριν 300 περίπου χρόνια για τα δερματικά εξανθήματα που παραμόρφωναν το πρόσωπο σαν να το είχε δαγκώσει  λύκος. 
 
Παρόλο που ο Λύκος μπορεί να είναι σοβαρή ασθένεια, η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της έχει βελτιώσει κατά πολύ την πρόγνωση αυτών των ασθενών, δίνοντάς τους τη δυνατότητα στους περισσότερους να ζουν μια φυσιολογική ζωή. 

Έξι στους δέκα Έλληνες ασθενείς έχουν ήπιο Λύκο που προσβάλλει κυρίως το δέρμα και τις αρθρώσεις και αντιμετωπίζεται με υδροξυχλωροκίνη (πλακενίλ) σε συνδυασμό με χαμηλές δόσεις κορτιζόνης. 

Ωστόσο, σε 1 στις 4  περιπτώσεις Λύκου μπορεί να προσβληθούν εσωτερικά όργανα όπως οι νεφροί, η καρδιά, το αίμα, οι πνεύμονες και ο εγκέφαλος. Σε αυτές τις περιπτώσεις,  χρησιμοποιούνται μεγαλύτερες δόσεις κορτικοειδών, ανοσοκατασταλτικά καθώς και στοχευμένες -βιολογικές θεραπείες. Σύμφωνα με τον ειδικό, ακόμη και στις πιο βαριές περιπτώσεις Λύκου, οι σύγχρονες θεραπείες ελέγχουν αποτελεσματικά τη νόσο, βάζουν δηλαδή τη νόσο σε ύφεση στο 80- 90% των περιπτώσεων. 
 
Το 9ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο του Λύκου που διοργανώνεται στην Αθήνα (Ξενοδοχείο Χίλτον, 23-24 Απριλίου 2014), πραγματοποιείται κάθε τρία χρόνια σε χώρες με σημαντική παρουσία στην έρευνα και θεραπεία της νόσου με τη συμμετοχή ιατρών, νοσηλευτών και συλλόγων ασθενών κυρίως από την Ευρώπη αλλά και από την Αμερική. Κορυφαίοι ιατροί και ερευνητές από ολόκληρο τον κόσμο θα αναφερθούν στις  νέες θεραπείες, νέα στοιχεία για το τι προκαλεί τον Λύκο καθώς επίσης και σε πρακτικά ζητήματα στη φροντίδα των ασθενών. 

Παράλληλα με το επιστημονικό πρόγραμμα θα υπάρξει και ένα πρόγραμμα ενημέρωσης των ασθενών με Λύκο και των οικογενειών τους το Σάββατο 26 Απριλίου 2014 καθώς και η δυνατότητα παρακολούθησης των επιστημονικών παρουσιάσεων του Συνεδρίου. 

Στο συνέδριο θα ανακοινωθούν επίσης για πρώτη φορά τα αποτελέσματα μίας μεγάλης εθνικής μελέτης (LYCOS) από τα  μεγαλύτερα κέντρα περίθαλψης ασθενών με ΣΕΛ στην Ελλάδα (Αθήνα, Ηράκλειο, Ιωάννινα, Λάρισα, Θεσσαλονίκη), με σκοπό να εκτιμηθούν τα κλινικά χαρακτηριστικά των ασθενών με ΣΕΛ και να αξιολογηθεί το άμεσο ιατρικό κόστος αντιμετώπισης της νόσου στη χώρα μας. 
 

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου