Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

«Ενισχύονται» οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας

«Ενισχύονται» οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας

Οι αλλαγές παρέχουν στην MIT περισσότερες δυνατότητες στις παρακολουθήσεις των τηλεπικοινωνιών και στις ξένες επιχειρήσεις, καθώς και μεγαλύτερα προνόμια ασυλίας από ποινικές διώξεις για τα ανώτερα στελέχη
Το κοινοβούλιο της Τουρκίας ενέκρινε σήμερα ένα νόμο για την ενίσχυση των εξουσιών των μυστικών υπηρεσιών της χώρας (MIT), σύμφωνα με το Reuters.

Οι αλλαγές που εγκρίθηκαν από το κοινοβούλιο παρέχουν στην MIT περισσότερες δυνατότητες στις παρακολουθήσεις των τηλεπικοινωνιών και στις ξένες επιχειρήσεις, καθώς και μεγαλύτερα προνόμια ασυλίας από ποινικές διώξεις για τα ανώτερα στελέχη.

Ο έλεγχος του μηχανισμού ασφαλείας βρίσκεται στο επίκεντρο μιας διαμάχης μεταξύ του πρωθυπουργού της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα, Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ και η αδελφότητά του ασκεί επιρροή στο δικαστικό σώμα και την αστυνομία στην Τουρκία.

Ο Ερντογάν κατηγορεί την αδελφότητα του Γκιουλέν ότι βρίσκεται πίσω από μια «συνομωσία» για την εκδίωξή του από την εξουσία.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός ισχυρίζεται ότι το δίκτυο του Γκιουλέν έχει υποκλέψει χιλιάδες τηλεφωνικές συνδιαλέξεις και έχει συλλέξει ανά τα χρόνια δεδομένα τα οποία ο ιεροκήρυκας χρησιμοποιεί με στόχο να αμαυρώσει την εικόνα του Τούρκου πρωθυπουργού, όπως οι πρόσφατες αποκαλύψεις για διαφθορά στον στενό κύκλο του Ερντογάν. Ο Γκιουλέν έχει επανειλημμένως αρνηθεί τις κατηγορίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου