Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Πώληση χρυσού σημαίνει εσαεί παραμονή στην τρόικα!



Μια από τις πιο τραγικές σελίδες της κυπριακής ιστορίας, καταγράφεται μέσα από την κατάρρευση, της Λαϊκής τράπεζας και τις τεράστιες χρηματοδοτικές ανάγκες του συνόλου των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, οι οποίες οδηγούν ολόκληρο το οικοδόμημα της χώρας, σε πρωτόγνωρα μονοπάτια.

Η κυπριακή κυβέρνηση ούτε το 1974, όταν η Τουρκία άρπαξε το 40% του Εθνικού πλούτου της, δεν αναγκάστηκε να πουλήσει μέρος των αποθεμάτων χρυσού.

Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών και Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αυξέντης Αυξεντίου σε δηλώσεις στο newsit.com.cy, διευκρίνισε ότι είναι απόφαση της κυβέρνησης η πώληση χρυσού επειδή δεν βγαίνει στις υπολογισμούς που κάνει για εξεύρεση των απαιτούμενων κεφαλαίων από άλλες πηγές.

Αν και δεν συμφωνεί στην πώληση του χρυσού όπως λέει υπογραμμίζει ωστόσο ότι «αν και δεν είναι ευχάριστο πράγμα να πουλήσεις τα αποθέματα χρυσού εντούτοις φαίνεται ότι φθάσαμε στην έκτακτη εκείνη ανάγκη που επιβάλλεται να πουλήσουμε».

«Ο χρυσός» προσθέτει «είναι εκεί για την έσχατη ανάγκη η οποία φαίνεται ότι είναι τώρα αυτή η ανάγκη». 

Ο οικονομολόγος Στέλιος Πλατύς σε δηλώσεις του στο newsit.com.cy, εξέφρασε επίσης την κάθετη αντίθεση του, στη πώληση των αποθεμάτων τονίζοντας ότι «τα αποθέματα χρυσού τα πουλάς όταν εξαντλήσεις όλα τα άλλα περιθώρια. 
Πρόκειται για μια λανθασμένη στρατηγική και συνταγή της τρόικα».

Παράλληλα εξέφρασε την πεποίθηση ότι «ακόμη και αν πουληθεί ο χρυσός δεν πρόκειται να συμβάλει στην άμβλυνση των προβλημάτων και των τεράστιων ελλειμμάτων της οικονομίας».

Ο κ. Πλατύς επέκρινε την τρόικα ακόμη μια φορά για κακοδιαχείριση υπογραμμίζοντας ότι «δεν την ενδιαφέρει η επάνοδος ή το μέλλον της κυπριακής οικονομίας» προσθέτοντας ότι ακολουθούν και άλλα πολύ πιο σκληρά μέτρα.

Πάντως η κυβέρνηση δεν φαίνεται να εισπράξει όσα υπολογίζει διότι η τιμή του χρυσού έκανε την μεγαλύτερη βουτιά των τελευταίων 30 χρόνων με πτώση κατά 9% ή 100δολ ανά ουγγία, μετά την είδηση των προθέσεων της Κυπριακής Κυβέρνησης 

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ήλπιζε να διαθέσει το 80% των 446.000 ουγγιών που υπολογίζεται ότι έχει ως αποθεματικό η Κεντρική Τράπεζα. Με την τιμή των 1.560 δολ. που διαπραγματευόταν ο χρυσός πριν την ανακοίνωση των προθέσεων της κυπριακής κυβέρνησης, οι κυπριακές αρχές εκτιμούσαν ότι το σύνολο των αποθεμάτων άξιζε €530 εκ. οπότε θα αντλούσε γύρω στα €425εκ.

Τις ανησυχίες των κυπρίων οικονομολόγων ενισχύουν σημερινές δηλώσεις αξιωματούχου των Moody’s, ο οποίος κρούει το καμπανάκι ότι η πώληση χρυσού δυσκολεύει την έξοδο από την τρόικα.

«Η πρόθεση της Κύπρου να πουλήσει το χρυσό της, καθιστά δύσκολη της έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη, στην περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο», δήλωσε σε συνέντευξη του στο Reuters, ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος Moody Vincent Truglia

Η απαίτηση της ΕΚΤ θα καταστήσει την έξοδο της χώρας ιδιαίτερα δύσκολη, είπε ο οικονομολόγος, ο οποίος υποστηρίζει εδώ και χρόνια ότι «η Ευρωζώνη πρέπει να συρρικνωθεί ή να εξαφανιστεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου