Καταιγιστικός ο Αντρέας Βγενόπουλος στη συνέντευξη του στην εκπομπή 60 λεπτά, όπου κλήθηκε να απαντήσει σε μία σειρά ερωτημάτων που απασχολούν την κυπριακή κοινωνία σε σχέση με τις ευθύνες τόσο του ιδίου όσο και των διοικήσεων της Λαϊκής Τράπεζας που οδήγησαν στο Βατερλό της κυπριακής οικονομίας. Ο ισχυρός άντρας της Μαρφίν κλήθηκε να απαντήσει σε θέματα όπως την παραχώρηση δανείων στην Ελλάδα και την αγορά των ελληνικών κρατικών ομολόγων, επιλέγοντας όμως την επίθεση κατά των δημοσιογράφων και του κυπριακού κατεστημένου, το οποίο όπως είπε, τον έχει στοχοποιήσει. Πάντως η μοναδική ευθύνη που αποδέχεται έχει να κάνει με την αποχώρηση του, αφού όπως υποστήριξε, εάν δεν έφευγε από την Κύπρο, η κυπριακή οικονομία και το τραπεζικό σύστημα δεν θα οδηγείτο στην καταστροφή.
Υπό την εποπτεία των δύο Κεντρικών Τραπεζών τα δάνεια στην Ελλάδα
Απαντώντας στο θέμα της παραχώρησης δανείων από την Λαϊκή Τράπεζα σε τράπεζες του εξωτερικού, μεταξύ των οποίων και ελληνικές τράπεζες, οι οποίες στη συνέχεια διοχέτευαν τη ρευστότητα τους στην Μαρφίν Εγνατία, είπε ότι αυτό είναι γεγονός. Παρόλα αυτά, υποστήριξε, ορθός γινόταν αυτή η πρακτική, νοουμένου ότι υπήρχαν ανταγωνιστικοί όροι. Παράλληλα η πρακτική αυτή γινόταν υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος καθώς και της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου. Προσπαθώντας να αποδείξει ότι αυτό δεν γινόταν μόνο από πλευράς της Λαϊκής, είπε ότι τα δάνεια που δόθηκαν στην Ελλάδα από την Λαϊκή, ανέρχονταν στα 12,2 δις σε σχέση με την Τράπεζα Κύπρου της οποίας ανέρχονταν στα 9,5 δις. Η μικρή αυτή διαφορά προήλθε, είπε, από το γεγονός ότι η τράπεζα ήταν αποτέλεσμα της συγχώνευσης δύο ελληνικών τραπεζών από τη Λαϊκή.
«Τα MIG-οδάνεια δεν έχουν ως εξασφαλίσεις μόνο μετοχές, υπάρχει ένα πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό που έχουν άλλου είδους εξασφαλίσεις. Από τα δάνεια που δόθηκαν έχουν εξοφληθεί ένα ποσοστό 50% και τώρα η Τράπεζα Πειραιώς που δεν θα έχει «εχθρότητα και έλλειψη επικοινωνίας με τους πελάτες» πιστεύω ότι οι επισφάλειες θα είναι λιγότερες από 20%, λιγότερες και από τα στεγαστικά. Λέτε ότι πήραμε τα λεφτά από την Κύπρο και τα πήγαμε στην Ελλάδα. Για κοιτάξτε πόσα κεφάλαια φέραμε όταν έγιναν οι συγχωνεύσεις, για κοιτάξτε τι επενδύσεις έχουμε κάνει. Δεν υπάρχει ούτε ένα δάνειο που δόθηκε το οποίο δεν έχει εξασφαλίσεις από 150% έως 450%. Αυτά τα δάνεια μετά την ύφεση έχουν μειωμένες εξασφαλίσεις. Τα δάνεια τα οποία παραχωρήθηκαν με επιτόκιο 1%, είχαν περισσότερες εξασφαλίσεις ακόμη και σε ρευστό. Αυτά τα δάνεια είχαν απόδοση στη Λαϊκή Τράπεζα της τάξης του 20% με 30%. Η ποινική δικαιοσύνη της Ελλάδας δεν βρήκε τίποτα μεμπτό σε αυτές τις περιπτώσεις.
Επιπλέον ο κ. Βγενόπουλος δήλωσε πως τους 17 μήνες που μεσολάβησαν από την αποχώρηση του από την Τράπεζα η νέα διοίκηση δεν είχε επικοινωνία με τους πελάτες με αποτέλεσμα τα δάνεια να μην είναι ενήμερα.
Καθ’ όλα νόμιμα τα δάνεια για αγορά μετοχών της MIG
Σχολιάζοντας την έκθεση της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της Ελληνικής Βουλής, το οποίο αναφερόταν σε παραχώρηση δανείων με «σκανδαλώδη» ευνοϊκούς όρους, για αγορά μετοχών της MIG, ο Αντρέας Βγενόπουλος είπε ότι η έκθεση αυτή απαντήθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία δεν εντόπισε κάτι το μεμπτό. Παρόλα αυτά είπε δεν δημοσιεύτηκε η σχετική έκθεση που απαντούσε ουσιαστικά στις κατηγορίες. Από τη στιγμή είπε που η Τράπεζα της Ελλάδος, θεώρησε ότι τα δάνεια που χορηγήθηκαν δεν υπερέβησαν τα όρια που προβλέπονται από το νόμο, καθώς και εξυπηρετούνταν κατά τη συντριπτική πλειοψηφία τους δεν υπάρχει οτιδήποτε μεμπτό. Από τα 214 δάνεια που χορηγήθηκαν από την Μαρφίν, μόνο 4 δεν εξυπηρετούνταν, ενώ 95 είχαν ήδη αποπληρωθεί, οπότε οι ισχυρισμοί είναι αβάσιμοι, είπε χαρακτηριστικά.
Τα στοιχεία εναντίον μου είναι «παντζάρια σκορδαλιά»
Κανένα βάσιμο στοιχείο δεν υπάρχει εναντίον του δήλωσε κατηγορηματικά ο Αντρέας Βγενόπουλος, κληθείς να σχολιάσει την έρευνα η οποία βρίσκεται στην Βουλή και εμπλέκει 11 συνολικά άτομα σε ότι αφορά τους χειρισμούς τους στις τράπεζες. Ο Αντρέας Βγενόπουλος είπε ότι οι όποιες αγωγές δεν κατατέθηκαν μέχρι σήμερα επειδή ακριβώς δεν υπάρχουν βάσιμα στοιχεία. «Τα στοιχεία που έχουν είναι παντζάρια σκορδαλιά, εντελώς αβάσιμα», είπε χαρακτηριστικά.
Κωμικοτραγικοί οι Σαρρής και Φιλίππου
Δριμεία επίθεση εξαπέλυσε κατά των διοικήσεων του Μιχάλη Σαρρή και του Αντρέα Φιλίππου, τους οποίους χαρακτήρισε κωμικοτραγικούς για τους χειρισμούς τους. Τόνισε ότι ο Σαρρής παραδέχθηκε σε συνέντευξη του ότι ο ίδιος έδειξε μεγάλες επισφάλειες ακόμα και όταν οι συνεργάτες του στη Λαϊκή δεν ήταν υπέρ, γιατί ο ίδιος ήταν υπέρ της διαφάνειες. Έτσι είπε η τράπεζα έδειξε πολύ μεγάλες ζημιές οι οποίες αύξησαν σημαντικά τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίσης, ενώ προηγουμένως οι ανάγκες της τράπεζας ανέρχονταν στα 1,8 δις και είχε κριθεί βιώσιμη. Θα μπορούσαν τότε είπε, να χειριστούν καλύτερα τα δάνεια και να έρθουν σε επικοινωνία με τους πελάτες τους. Αντ’ αυτού επιβάρυναν τον Κύπριο φορολογούμενο με αναγκαία δήθεν κεφάλαια, κατέληξε.
Ένα από τα δυστυχήματα για όσους διοίκησαν την τράπεζα τους τελευταίους 18 μήνες, είναι ότι η Τράπεζα Πειραιώς που εξαγόρασε τα παραρτήματα στην Ελλάδα, θα αντιστρέψει τις προβλέψεις και θα δείξει ότι τα δάνεια εξυπηρετούνται. «Τότε όλοι αυτοί θα τρέχουν να κρυφτούν», είπε χαρακτηριστικά.
Για την υπόθεση Μιλόσεβιτς
Ο κ. Βγενόπουλος άφησε αιχμές για την εμπλοκή Μιλόσεβιτς στην Λαϊκή και για χαριστικά δάνεια που δόθηκαν σε γιο αξιωματούχου τα οποία αργότερα παραγράφηκαν. Ο κ. Βγενόπουλος υποστήριξε ότι τότε τον πίεσαν να μην ασχοληθεί με αυτά τα ζητήματα αλλά πλέον θα τα αποκαλύψει όλα στην ερευνητική επιτροπή.
Τι μας οδήγησε στην καταστροφή
Ο κ. Βγενόπουλος επανέλαβε σε διαφορετικές φάσεις της συζήτησης ότι οι δύο σημαντικότεροι παράγοντες που οδήγησαν την Κύπρο στην καταστροφή ήταν το ξέπλυμα χρήματος και η απαξίωση των τραπεζών. Συγκεκριμένα για την απαξίωση των τραπεζών κατηγόρησε ανοιχτά τους πολιτικούς, τους τραπεζίτες και τον Τύπο γιατί όπως υποστηρίζει όταν απευθυνόμασταν στους Ευρωπαίους δηλώνοντας πως για την έλλειψη ρευστότητας ευθύνεται η μη ρύθμιση του PSI εκείνοι μας έλεγαν πως φταίνε αυτοί που έκλεψαν τις τράπεζες βασισμένοι στα όσα λεγόταν στην Κύπρο.
«Τίποτα δεν θα είχε συμβεί αν δεν υπήρχαν οι παράνομες και καταχρηστικές συμπεριφορές του κυπριακού κράτους. Η τελευταία πράξη που κάναμε πριν την αποχώρηση ήταν να ζητήσουμε την κάλυψη του κυπριακού κράτους επειδή χρειαζόμασταν κεφάλαια λόγω της αγοράς των ομολόγων. Αυτό που ζητούσαμε ήταν αν δεν μπορούσαμε να καλύψουμε στο 100% την έκδοση και καλύψουμε το 51% να παραμείνουν οι τράπεζες υπό ιδιωτικό έλεγχο για να εξασφαλίσουμε τις επενδύσεις των ιδιωτών. Δεν το δέχθηκαν και τελικά καταλήξαμε εκεί που φτάσαμε», είπε.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι είχε προτείνει κληθεί η Black Rock για να ανακαλυφθούν οι ανάγκες του χαρτοφυλακίου ώστε να δούμε με πιο τρόπο σύντομα και άμεσα να κάνουμε τις διαδικασίες ώστε να τις κρατήσουμε ιδιωτικές.
«Στις 24 Ιουλίου του 2012 έστειλα επιστολή στην Κεντρική και είπα στο Διοικητή ότι συνομίλησα με την Goldman Sachs και τη Morgan Stanley και του πρότεινα να συζητηθεί η συγχώνευση της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής με το σκεπτικό ότι η ανάγκες που θα προέκυπταν θα μπορούσαν να υπερκαλυφθούν από την αυξημένη κερδοφορία που θα έφθανε το 1.5 δις. Μου απάντησε ότι θα το εξετάσουν αλλά δεν προχώρησε καθόλου», είπε.
Για το πόρισμα της Alvares & Marsal
Έκανε παιδική δουλειά η A&M, σύμφωνα με τον κ. Βγενόπουλο. "Η Alvares & Marsal αποφεύγει να αναφερθεί στις ευθύνες του διοικητή της Κεντρικής που έδωσε την εντολή για τα ελληνικά ομόλογα. Αυτό που έπρεπε να απαντήσει το πόρισμα είναι τι έφταιξε και καταλήξαμε στην κρατική στήριξη. Συνεργάστηκαν μαζί μας μόνο σε δύο θέματα, στην τριπλή συγχώνευση του 2006 και τη συγχώνευση με την Εγνατία. Εμείς τους ζητήσαμε να μιλήσουμε για τα πιο σημαντικά ζητήματα και δεν μου απάντησαν ποτέ. Μαθαίνουμε ότι ο λόγος για τον οποίο δεν προχώρησε σε έρευνα για τη Λαϊκή είναι ότι το ζήτησε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Λαϊκής Ανδρέας Φιλίππου", υπογράμμισε.
Για την Ερευνητική Επιτροπή
"Μαθαίνω ότι η επιτροπή θα ξεκινήσει έρευνά από το 2006. Οι δύο σημαντικές κατηγορίες που οδήγησαν στο bail-in είναι το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και η δυσφήμιση του τραπεζικού συστήματος, οπότε θα έπρεπε να καλύψει από περίοδο πολύ πιο πριν. Θα συμβάλω με όποιο τρόπο μπορώ στις έρευνες της επιτροπής και θα στείλω εντός της εβδομάδας επιστολή με κάποιες παρατηρήσεις. Πάντως αν πιστεύετε ότι τα θέματα που πρέπει να εξεταστούν θα καλυφθούν σε 3 ή 6 μήνες δεν είσαστε ρεαλιστές", δήλωσε, σχολιάζοντας τον διορισμό της Ερευνητικής Επιτροπής
πηγή: sigmalive
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου