Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Δίδουν ευρωπαϊκά κονδύλια για στήριξη της Κύπρου


Έτοιμη να στηρίξει περαιτέρω την Κύπρο με την παροχή  κονδυλίων παρουσιάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, εκφράζει την αλληλεγγύη του προς της Κύπρο και επισημαίνει πως η Δημοκρατία θα μπορούσε να επωφεληθεί από ευρωπαϊκά κονδύλια, τόσο κοινωνικής όσο και αγροτικής στήριξης. Συγκεκριμένα, ηη Κύπρος μπορεί να διεκδικήσει και  να λάβει ποσό ύψους 945 εκατ. ευρώ στη διάρκεια της επόμενης επταετίας από την ΕΕ με τη μορφή κοινοτικής συμμετοχής σε συγχρηματοδοτούμενα έργα και ως απευθείας πληρωμές προς αγρότες για την ανάπτυξη της περιφέρειας.

Η επιστολή, την οποία παρουσίασε το Sigmalive, έφτασε τη Δευτέρα στο Προεδρικό και απαντά σε αντίστοιχη επιστολή που είχε στείλει προ ημερών ο Πρόεδρος σε σχέση με το θέμα.  Ο κ. Μπαρόζο, θέτει μια σειρά από ζητήματα, τα οποία στοχεύουν  προς την κατεύθυνση της ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας.

Μεταξύ άλλων, εισηγείται ανακατανομή κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ένωσης, ενώ επισήμανε πως ο ίδιος θα βοηθήσει και για επιπρόσθετη βοήθεια προς την Κύπρο, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν με τον κοινοτικό προϋπολογισμό, με συνολική κατανομή 945 εκατομμυρίων ευρώ, τα 514 εκ. κάτω από την ομπρέλα της κοινωνικής συνοχής και τα 431 εκ. για την αγροτική ανάπτυξη.

Την ίδια στιγμή, καλεί τη Λευκωσία να επιδιώξει προχρηματοδότηση από κονδύλια που δικαιούται στα πλαίσια του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (2014-2020), προτρέποντας την να καταθέσει το συντομότερο δυνατό τους σχεδιασμούς της.

Παράλληλα αφήνει «ανοιχτό παράθυρο» διεκδίκησης  χρημάτων από τη μελλοντική πρωτοβουλία για  απασχόληση των νέων, Όπως αναφέρει, αν και η πρωτοβουλία αυτή δεν έχει ολοκληρωθεί, ο ίδιος κατ’ εξαίρεση θα στήριξε την Κύπρο προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε συνέχεια της επιστολής του,  ο κ. Μπαρόζο δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει προκαταβολικές πληρωμές από τον κοινοτικό προϋπολογισμό προς την Κύπρο, έτσι ώστε τα κονδύλια που έχουν προγραμματιστεί για την επόμενη επταετία να καταβληθούν νωρίτερα, υποβοηθώντας την τραυματισμένη οικονομία της χώρας.
Πηγή: Sigmalive

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου