Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Στουρνάρας: Δύσκολη η διαπραγμάτευση για να πάρουμε τις επόμενες δόσεις!

Περίπου τρεις ώρες διήρκεσε η πρώτη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με την τρόικα, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για τη συμφωνία εκταμίευσης δόσεων συνολικού ύψους 8,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.Το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και η συγχώνευση της Εθνικής με τη Eurobank αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης των επικεφαλής της τρόικας με τη διοίκηση της επιτροπής κεφαλαιαγοράς.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένεται να ζητήσουν αναλυτικές πληροφορίες ως προς τα χρονοδιαγράμματα, τη διαδικασία και τις εγκρίσεις που έχουν δοθεί για τις αυξήσεις του κεφαλαίου των τραπεζών.

Το συγκεκριμένο θέμα μαζί με την κινητικότητα στο δημόσιο αποτελούν για την ώρα, τα βασικά αγκάθια στη διαπραγμάτευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα θεωρεί ότι το σχέδιο που έχει παρουσιάσει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης αν και προβλέπει αποχωρήσεις εργαζομένων από το δημόσιο τομέα δε διασφαλίζει ότι αυτές θα είναι υποχρεωτικές όπως προβλέπει το Μνημόνιο, και πως τελικά θα γίνουν. 

Ως προς την συγχώνευση, οι δανειστές εμμένουν στις ενστάσεις που έχουν διατυπώσει για τη σκοπιμότητα του εγχειρήματος. 

Διαλλακτικοί εμφανίστηκαν στις αλλαγές που προτείνει το υπουργείο Οικονομικών στο ειδικό τέλος ακινήτων. 

Περίπου τρεις ώρες διήρκεσε η πρώτη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με την τρόικα, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για τη συμφωνία εκταμίευσης δόσεων συνολικού ύψους 8,8 δισεκατομμυρίων ευρώ. 

Όπως έγινε γνωστό, ουσιαστικά τέθηκε η ατζέντα που περιλαμβάνει το σύνολο των εκκρεμοτήτων, χωρίς να ληφθούν αποφάσεις.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρα, στη χτεσινή συνάντηση «δεν έκλεισε τίποτα» και δεν θα κλείσει τίποτα αν δεν κλείσουν όλα μαζί. Μάλιστα, ανέφερε πως υπάρχει πολύ δουλειά ακόμα και ενδέχεται οι συναντήσεις να είναι σε καθημερινή βάση.
Ο ίδιος μάλιστα, σε ομιλία του κατά την παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Γ. Πρετεντέρη σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «Τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά, είναι δύσκολα», προσθέτοντας με έμφαση ότι «η διαπραγμάτευση για να πάρουμε τις επόμενες δόσεις παραμένει πολύ δύσκολη».
Ο ίδιος σημείωσε ότι «έχουμε βελτιώσει αρκετές από τις επιδόσεις μας, ιδιαίτερα στον δημοσιονομικό τομέα, στην ανταγωνιστικότητα και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών».
 Παράλληλα, διαβεβαίωσε πως «δουλεύουμε σκληρά νυχθημερόν» για να «λύνουμε τα προβλήματα που ανακύπτουν».
Πέραν αυτών, σημείωσε ότι «δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις και δεν υπάρχουν – δυστυχώς- και διαφορετικές λύσεις», συμπληρώνοντας πως «όσοι λένε ότι υπάρχουν, λένε ψέματα. Η αντιπολίτευση δεν έχει, δυστυχώς, προσφέρει μέχρι σήμερα κάτι δημιουργικό. Επενδύει διαρκώς στην καταστροφή».
Στην συνάντηση με την τρόικα, Θεωρείται βέβαιο ότι εκτέθηκαν από την ελληνική πλευρά οι σχεδιασμοί σχετικά με τη νέα ρύθμιση για το τέλος των ακινήτων, για την κινητικότητα στο δημόσιο καθώς και για τη ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Στο τραπέζι των συζητήσεων βρέθηκε και το θέμα της συγχώνευσης των Εθνική και Eurobank.
Είναι δε χαρακτηριστικό ότι, κατά την αποχώρησή τους από το υπουργείο Οικονομικών, οι τρεις ελεγκτές αποδοκιμάσθηκαν από συγκεντρωμένους πολίτες.


Πηγή: http://www.skai.gr/news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου