Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Συμφώνησαν το μνημόνιο με ουρά το «ξέπλυμα»

Συμφώνησαν το μνημόνιο με ουρά το «ξέπλυμα»Δουβλίνο: Σε πολιτική συμφωνία για το κυπριακό μνημόνιο κατέληξαν χθες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αλλά συνδέοντας την αποδέσμευση της πρώτης δόσης με την ολοκλήρωση της έρευνας για το ξέπλυμα χρήματος.

Παράλληλα, οι υπουργοί προσβλέπουν σε ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων της Κύπρου με τη Ρωσία για την αναδιάρθρωση του υφιστάμενου δανείου των €2,5 δισ.

Η εκταμίευση της πρώτης δόσης θα γίνει στα μέσα Μαΐου, υπό την προϋπόθεση ότι το Μνημόνιο θα έχει εγκριθεί από τα εθνικά κοινοβούλια της Ευρωζώνης και την Κυπριακή Βουλή μέχρι τις 24 Απριλίου, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Μέχρι τα μέσα Μαΐου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και ο εξωτερικός έλεγχος στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου, ώστε να διαπιστωθεί αν εφαρμόζεται η νομοθεσία για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Η ολοκλήρωση του ελέγχου αποτελεί προϋπόθεση για να εκταμιευθεί η πρώτη δόση. «Καλωσορίζω την πολιτική συμφωνία επί του Μνημονίου. Πλέον είναι ανοικτός ο δρόμος για την ολοκλήρωση των νομοθετικών διαδικασιών έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Είναι πλέον σημαντικό να εφαρμοστούν όσα αποφασίστηκαν», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Όλι Ρεν, συμπληρώνοντας ότι «η Επιτροπή είναι έτοιμη να βοηθήσει τον κυπριακό λαό να υπερβεί τις δυσκολίες που διέρχεται».

Σύμφωνα με τον κ. Ρεν, όσοι λένε ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Κύπρου αυξήθηκαν στα 23 δισεκατομμύρια ευρώ και τα 10 δισεκατομμύρια των δανείων δεν επαρκούν «μπερδεύουν τα μήλα με τ’ αχλάδια και βγάζουν στο τέλος πορτοκάλια».

Πάντως, εμφανίστηκε αβέβαιος για τις αναπτυξιακές προοπτικές της κυπριακής οικονομίας, χωρίς να αποκλείει ότι η συρρίκνωση του ΑΕΠ της Κύπρου θα φτάσει το 15%. 


Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο επικεφαλής του Eurogroup, σημείωσε ότι η συμμετοχή του ESM θα είναι €9 δισ. και το ΔΝΤ θα συμβάλει με €1 δισ. και κατά συνέπεια το ποσό των €10 δισ. δεν αλλάζει. 

Σχετικά με μεγαλύτερες κεφαλαιακές ανάγκες που προκύπτουν για την Κύπρο, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν είπε ότι υπάρχει σύγχυση σχετικά με τα ποσά γιατί οι διαρροές εγγράφων των τελευταίων ημερών αφορούν διαφορετικές περιόδους και εκτιμήσεις. Υποστήριξε ότι τα €17 δισ. αφορούν τις καθαρές χρηματοδοτικές ανάγκες (net financing needs), ενώ τα €23 δισ. αφορούν τις μικτές (gross) χρηματοδοτικές ανάγκες της Κύπρου.

Προσέθεσε ωστόσο ότι σε αυτό το τελευταίο ποσό υπάρχουν και κάποια «μαξιλάρια» που θα προορίζονται να καλύψουν πιθανά επιπλέον κόστη, ενώ παραδέχθηκε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες υπάρχει κάποια αβεβαιότητα για τα μεγέθη.

Τo Εurogroup θεωρεί ότι υπάρχουν τα απαραίτητα στοιχεία ώστε να ξεκινήσουν οι εθνικές διαδικασίες που απαιτούνται για την επίσημη έγκριση της οικονομικής βοήθειας ύψους έως 10 δισ. από τον ESM, αναλόγως της συμμετοχής του ΔΝΤ. Καταγράφει ότι το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ αναμένεται να εξετάσει το αίτημα της Κύπρου για 3ετές δάνειο (Extended Fund Facility) περίπου 1 δισ. στις αρχές Μαΐου. Ως εκ τούτου, το ποσόν του ESM θα ανέλθει έως €9 δισ. 

πηγή: http://www.philenews.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου