Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Φούλε: Προσβλέπουμε σε άμεση επανέναρξη διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό

Στρασβούργο: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσβλέπει σε πλήρη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων το ταχύτερο δυνατόν με στόχο την επίτευξη ταχείας ολοκλήρωσης των συνομιλιών, παρότι κατανοούμε ότι η άμεση προτεραιότητα της Δημοκρατίας της Κύπρου είναι αλλού", δήλωσε ο αρμόδιος για την διεύρυνση της ΕΕ Επίτροπος Στέφαν Φούλε, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής για την πρόοδο που ενδεχομένως παρουσιάζει η Τουρκία στην ενταξιακή της πορεία.


Φούλε: Προσβλέπουμε σε άμεση επανέναρξη διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό

"Δεν θα πρέπει να υπάρχουν ταμπού στην προσπάθεια για μια γενική διευθέτηση του κυπριακού ζητήματος και ελπίζω ότι το γενικό θετικό κλίμα θα μεταμορφωθεί σε ευκαιρία που θα είναι προς όφελος και της ε/κ και της τ/κ κοινότητας, ενώ μια διευθέτηση θα συμβάλει σημαντικά στη διαμόρφωση ενός καλύτερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος και θα απελευθερωθεί το πλήρες οικονομικό δυναμικό του νησιού και στον ενεργειακό τομέα», διευκρίνισε ο Επίτροπος.

Ο κ. Φούλε εκτίμησε ακόμη ότι «οι πρόσφατες εξελίξεις στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας δημιουργούν λόγους αισιοδοξίας» και υπάρχει η πεποίθηση ότι μπορεί να ξεκινήσουν ξανά κεφάλαια διαπραγματεύσεων το 2013.

Σημειώνεται πρόοδος ως προς τη συνεργασία στη μετανάστευση και τις θεωρήσεις, επεσήμανε, ενώ από τη στιγμή που θα εφαρμοστεί σωστά ο νόμος για τους αλλοδαπούς και τη διεθνή προστασία  που υιοθετήθηκε από το ΕΚ, θα καλύπτει και κάποια σημαντικά ζητήματα περί του ειδικού χάρτου για τις θεωρήσεις.

Ως προς το διάλογο για την Εξωτερική Πολιτική μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, ο κοινοτικός Επίτροπος υπογράμμισε ότι έχει εντατικοποιηθεί, εκφράζοντας την προσδοκία να οδηγήσει σε αυξημένη ευθυγράμμιση της Τουρκίας με τις θέσεις της ΕΕ.

"Εκτιμούμε και υποστηρίζουμε τη συνεχή ενεργό δράση της Τουρκίας για τη Συρία και το ζωτικό ανθρωπιστικό ρόλο της στην αντιμετώπιση της εισροής προσφύγων από τη Συρία», τόνισε, προσθέτοντας ότι η Τουρκία φιλοξενεί πάνω από 190.000 πρόσφυγες από τη Συρία και ότι η προσέγγιση μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ είναι επίσης μία θετική εξέλιξη.

Υπογράμμισε όμως ότι, παρά τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στον τομέα σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων, παραμένουν διατάξεις στην τουρκική νομοθεσία που δημιουργούν ανησυχίες, κυρίως όσον αφορά την ελευθερία έκφρασης και την ελευθερία της συνελεύσεως και της ομαδικής συμμετοχής. 

Πηγή: philenews 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου