Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Λιοντάρια που εξαφανίστηκαν πριν από 10.000 χρόνια, βρέθηκαν άριστα διατηρημένα σε σπηλιά στη Σιβηρία (Video)

Το είδος έχει εξαφανιστεί και οι επιστήμονες σκέφτονται να το κλωνοποιήσουν!


Πριν από 10.000 χρόνια το συγκεκριμένο αιλουροειδές που μοιάζει με το λιοντάρι, όπως το ξέρουμε σήμερα, ήταν ο κορυφαίος θηρευτής στην ευρύτερη περιοχή της Σιβηρίας και της Βόρειας Ασίας.
Ταχύτατο, πανέξυπνο, δυνατό και ευέλικτο βρισκόταν στην κορυφή της πυραμίδας. Και όμως αυτό το είδος έχει εξαφανισθεί εδώ και χιλιάδες χρόνια. Υπήρχε μόνο μια αναφορά σε διάφορες εγκυκλοπαίδειες που είκαζαν για την ύπαρξη του.
Πριν από λίγες ημέρες όμως Ρώσοι επιστήμονες που μελετούσαν μέσα σε μια σπηλιά, έναν πανάρχαιο παγετώνα, ανακάλυψαν το είδος αυτό. Δυο λιονταράκια σε εξαιρετικά καλή κατάσταση, διατηρημένα από το κρύο, «αναπαύονταν» για χιλιάδες χρόνια. Αύριο δε η Ακαδημία επιστημών της Ρωσίας, πρόκειται επίσημα να ανακοινώσει την ανακάλυψη αυτή.
Οι επιστήμονες που εξέτασαν τα 2 λιονταράκια παρατήρησαν ότι οι ιστοί τους είναι άθικτοι κάτι που σημαίνει πως μπορούν να πάρουν το DNA τους και να τα κλωνοποιήσουν. Ενδεχόμενο που αφήνουν ανοιχτό να γίνει. Βέβαια αυτό θα μπορέσει να συμβεί ύστερα από ενδελεχή μελέτη και ύστερα από ένα με δυο χρόνια.
Οι επιστήμονες είχαν μπει στη σπηλιά, μελετούσαν τον παγετώνα και δήλωναν τυχεροί εάν θα μπορούσαν να βρουν έστω και υπολείμματα από κάποιο μαμούθ. Αντί αυτού βρήκαν τα δυο λιονταράκια, με τη γούνα τους, και με τα εσωτερικά τους όργανα άθικτα. Μοιάζουν σαν να κοιμούνται. Έναν ύπνο που διαρκεί 10.000 χρόνια.
Τα λιονταράκια τα ονόμασαν Ουγιάν και Ντίνα, και η ηλικία τους όταν πέθαναν δεν πρέπει να ήταν μεγαλύτερη των 3 εβδομάδων, αφού ακόμη από τα ούλα τους δεν είχαν «σκάσει» τα δόντια τους. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η μητέρα τους τα είχε αφήσει μέσα στη σπηλιά για να αναζητήσει τροφή, όταν ο παγετώνας που ερχόταν προκάλεσε κατολίσθηση, τα εγκλώβισε και στο τέλος τα τύλιξε και τα διατήρησε παγωμένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου