Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

NASA: Μυστήριο στον πλανήτη – Άρχισε να παγώνει η Ανταρκτική αλλά η επιφάνεια της θάλασσας ανεβαίνει

NASA: Μυστήριο στον πλανήτη – Άρχισε να παγώνει η Ανταρκτική αλλά η επιφάνεια της θάλασσας ανεβαίνειΗ NASA δημοσίευσε μελέτη της, σύμφωνα με την οποία η Ανταρκτική παγώνει ξανά. Για την ακρίβεια φαίνεται πως ανακτά τα χαμένα κομμάτια του πάγου που είχαν λιώσει λόγω της κλιματικής αλλαγής και του φαινομένου του θερμοκηπίου.



Η μελέτη, αν και δεν αρνείται την υπερθέρμανση του πλανήτη και το λιώσιμο των πάγων, την ίδια ώρα, σημειώνει ότι τα τελευταία 10.000 χρόνια, ο πάγος της Ανταρκτικής έχει αυξηθεί λόγω των χιονοπτώσεων.
Η Εθνική Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία, χρησιμοποίησε δορυφορικές φωτογραφίες για να αναλύσει το πάχος των πάγων της Ανταρκτικής, όπου και διαπιστώθηκε ότι από το 1992 έως το 2001 η Ανταρκτική κέρδιζε 112 δισ. τόνους πάγου κάθε χρόνο, ποσότητα η οποία περιορίστηκε στους 92 δισ. τόνους κάθε χρόνο από το 2003 έως το 2008.
Σύμφωνα με την μελέτη η Ανταρκτική, ενώ προκαλούσε την άνοδο της θάλασσας κατά 0,27 χιλιοστά κάθε χρόνο, τώρα, λόγω του παγώματος ρίχνει την επιφάνεια της θάλασσας παγκοσμίως κατά 0,23 χιλιοστά τον χρόνο.
Το πρόβλημα σε αυτή την... ευχάριστη εξέλιξη για την Ανταρκτική, είναι, σύμφωνα με την NASA, ότι αφού για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας παγκοσμίως δεν ευθύνεται η Ανταρκτική, τότε κάποιος άλλος ευθύνεται για αυτό, όμως αυτή την ώρα κανείς δεν γνωρίζει ποιος.
Πάντως η NASA προειδοποιεί ότι σε 20-30 χρόνια η Ανταρκτική μπορεί να αρχίσει να λιώνει, καθώς προβλέπεται μείωση των χιονοπτώσεων σε τέτοιο επίπεδο που δεν θα βοηθούν στην διατήρηση των παγετώνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου