Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015

Και όμως γίνεται: Οδήγηση μόνο με την κίνηση των ματιών!

Και όμως γίνεται: Οδήγηση μόνο με την κίνηση των ματιών!Χρειάζεται απλά να κοιτάς τα εικονίδια στην οθόνη ενός tablet και το αμαξίδιο κινείται προς την αντίστοιχη κατεύθυνση.



Ο Στιβ Γκλίσον είναι πρώην παίκτης του αμερικανικού ποδοσφαίρου και απόφοιτος του πανεπιστημίου της πολιτείας της Ουάσινγκτον, στο Σιάτλ. Τα τελευταία χρόνια πάσχει από Αμυοτροφική Πλάγια Σκλήρυνση (ALS) ή και νόσο του Λου Γκέρινγκ.

Το καλοκαίρι του 2014, όταν το μπουγέλωμα έγινε μόδα προκειμένου να συγκεντρωθούν περισσότερα χρήματα για την έρευνα γύρω από τη νόσο, ο Στιβ Γκλίσον έθεσε μια πρόκληση στους μηχανικούς της Microsoft, με την οποία συνεργάζεται για την ανάπτυξη τεχνολογιών που βοηθούν τους πάσχοντες από ALS.

Μη μπορώντας πλέον να κινήσει ούτε τα δάχτυλά του, για να ελέγξει τον μοχλό κατεύθυνσης στο αμαξίδιό του, τους ζήτησε να τον βοηθήσουν να ανακτήσει τη στοιχειώδη αυτονομία κίνησής του.

Δεκάδες μηχανικοί της Microsoft καταπιάστηκαν με την προσπάθεια. Αξιοποιήσαν τα αποτελέσματα έρευνας της εταιρείας πάνω στη βελτιωμένη φυσική αλληλεπίδραση με τον χρήστη μόνο από την κίνηση του ματιού (Eye-Gaze Tracking), μέσω αισθητήρων που μπορούν να εντοπίζουν το που ακριβώς κοιτάμε.

Έγραψαν μια εφαρμογή, η οποία αναλαμβάνει να κάνει τη «μετάφραση» των οπτικών εντολών προς τον μηχανισμό κίνησης του αμαξιδίου. Η εφαρμογή έχει ένα απλό περιβάλλον χρήσης, με μεγάλα εικονίδια που αντιστοιχούν σε συγκεκριμένες κινήσεις: Μπρος, πίσω, δεξιά, αριστερά, επί τόπου στροφή, σταμάτημα.

Προέβλεψαν επίσης, για προφανείς λόγους ασφάλειας, να δίνεται εντολή ακινητοποίησης μόλις ο χρήστης αποστρέψει το βλέμμα του από την οθόνη, ή για οποιοδήποτε άλλον λόγο χαθεί η οπτική επαφή. Προσάρμοσαν ένα Surface Pro 3 και έναν αισθητήρα (PCEye Go) της tobii dynavox –η οποία πρωτοπορεί στον συγκεκριμένο τομέα- και μετά από μερικές εβδομάδες δοκιμών πέτυχαν τον στόχο τους.

Στην πράξη απαιτείται μόλις ένα λεπτό για τις απαραίτητες ρυθμίσεις και την προσαρμογή του συστήματος στα βιομετρικά χαρακτηριστικά του καθενός. Χρειάζεται απλά να κοιτάς ένα εικονίδιο και το αμαξίδιο κινείται προς την αντίστοιχη κατεύθυνση.

Το επίτευγμα των μηχανικών από το Ρέντμοντ δίνει μια πρώτη γεύση για το πόσο θα αλλάξει τα επόμενα χρόνια η επικοινωνία μας με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τις μηχανές, στην κατεύθυνση της φυσικής αλληλεπίδρασης μέσω της φωνής, των κινήσεων ή ακόμα και του που κοιτάμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου