Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

Οι 17+1 καλύτερες περιπτώσεις ελεύθερων ποδοσφαιριστών

Οι μεταγραφικές συζητήσεις αποτελούν δίχως αμφιβολία, την αγαπημένη ασχολία των φιλάθλων σ' όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου.


Γι' αυτό το λόγο το Contra.gr έψαξε, βρήκε και σας παρουσιάζει τις 18 κορυφαίες περιπτώσεις ελεύθερων ποδοσφαιριστών που θα μπορούσαν, υπό προϋποθέσεις, να απασχολήσουν τις ελληνικές ομάδες κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου.
Από τους "γερόλυκους" Τζερμέιν Τζόουνς, Ουμπέρτο Σουάσο και τον "σκληροτράχηλο" Εμάνουελ Πόγκατετς, μέχρι τους ακριβούς Μόργκαν Αμαλφιτανό και Λεάντρο Νταμιάο.
Αναλυτικά οι επιλογές:

Εμάνουελ Πόγκατετς (32 ετών, Αυστρία)

Ο αριστερόποδαρος κεντρικός αμυντικός έχει διαγράψει μία αξιοπρόσεκτη πορεία στα γήπεδα της Γερμανίας και της Αγγλίας, αγωνιζόμενος, μεταξύ άλλων, με τις φανέλες των Λεβερκούζεν,Βόλφσμπουργκ, Γουέστ Χαμ και Μίντλεσμπρο. Το όνομά του δεν είναι άγνωστο στο ελληνικό κοινό, αφού, κατά το παρελθόν, έχει ακουστεί ως υποψήφιος μεταγραφικός στόχος τόσο του Παναθηναϊκού όσο και του ΠΑΟΚ.


Τον τελευταίο 1,5 χρόνο αγωνίστηκε στο MLS με την Κολόμπους Κρου, όμως από την 1η Ιανουαρίου είναι ελεύθερος να διαπραγματευθεί την μετακίνησή του σε ομάδα της αρεσκείας του. Πρόκειται για μία αξιόλογη και προσιτή λύση σε μία θέση που οι "μεγάλοι" του ελληνικού πρωταθλήματος αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Πιθανότητες να πετύχει: 60%

Καρλ Μεντζανί (30 ετών, Αλγερία)

Ο Αλγερινός αμυντικός είναι "παλιός γνώριμος", αφού φόρεσε τη φανέλα του Ολυμπιακού το πρώτο εξάμηνο της σεζόν 2013-14. Μπορεί στην Ελλάδα να μην έθελξε με την απόδοσή του, αλλά στον ενάμιση -περίπου- χρόνο που αγωνίστηκε με την Τραμπζονσπόρ ανέβασε ξανά τις μετοχές του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο.

Τον περασμένο Νοέμβριου έλυσε τη συνεργασία με την τουρκική ομάδα, εξαιτίας σημαντικών οφειλών προς το πρόσωπό του κι αναζητεί το νέο σταθμό της καριέρας του. Είναι σε καλή ηλικία, έμπειρος, δυνατός στο ψηλό παιχνίδι και μπορεί να αποτελέσει μία αξιόλογη, κι όχι οικονομικά δαπανηρή, κίνηση.
Πιθανότητες να πετύχει: 50%

Ιλσίνιο (30 ετών, Βραζιλία)

Ο πολυσύνθετος Βραζιλιάνος άσος αποχώρησε το καλοκαίρι από τηΣαχτάρ, ύστερα από μία οχταετία, με δύο ενδιάμεσες στάσεις ως δανεικός σε Σάο Πάολο και Ιντερνασιονάλ. Μπορεί να αγωνιστεί με την ίδια ευχέρεια τόσο ως δεξί φουλ μπακ όσο κι ως κεντρικός μέσος. Με την εθνική Βραζιλίας έχει αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008, κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο.

Πιθανότητες να πετύχει: 65%

Γιώργος Γκαλίτσιος (29 ετών, Έλληνας)

Ο 29χρονος αμυντικός απέκτησε σημαντικές εμπειρίες από το εξωτερικό, καθώς αποτέλεσε για τριάμισι χρόνια βασικό κι αναντικατάστατο μέλος της Λόρεκεν, με την οποία μάλιστα κατέκτησε δύο φορές το Κύπελλο Βελγίου.

Τις προηγούμενες ημέρες βρέθηκε μία "ανάσα" από τον ΠΑΟΚ, αλλά την τελευταία στιγμή η μεταγραφή του "ναυάγησε" λόγω της απαίτησης των ανθρώπων του "Δικεφάλου" να υπάρξει μικρή καθυστέρηση στην υπογραφή των συμβολαίων έως ότου επιστρέψει ο Ιβάν Σαββίδης στη Θεσσαλονίκη. Παρόλα αυτά, ο Έλληνας μπακ δεν μπορεί να μείνει στα αζήτητα. Η δυνατότητα να αγωνίζεται με την ίδια ευκολία στην αμυντική και τη μεσαία γραμμή, αποτελεί σίγουρα ένα πλεονέκτημα που δεν περνάει απαρατήρητο.
Πιθανότητες να πετύχει: 50%

Κέβιν Κονστάντ (28 ετών, Γουινέα)

Όπως ο Μεντζανί, έτσι κι ο Κονστάντ αποχώρησε από την Τραμπζονσπόρ εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τουρκικός σύλλογος. Η πλούσια και ξεχωριστή καριέρα στην Ιταλία με τις φανέλες των Κιέβο ΒερόναΤζένοα και Μίλαν σε συνδυασμό με την εξαιρετική ηλικία είναι ικανά να τραβήξουν τα βλέμματα των ελληνικών ομάδων, ενώ το κασέ του δεν είναι ιδιαίτερα απαγορευτικό.

Πιθανότητες να πετύχει: 60%

Χασάν Γεμπντά (31 ετών, Αλγερία)

Πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή με ιδιαίτερα και σπάνια χαρακτηριστικά για τη θέση του αμυντικού χαφ, τα οποία και τον βοήθησαν να πραγματοποιήσει μία αξιόλογη καριέρα, με αποκορύφωμα τη μεταγραφή στη Νάπολι το 2010. Εκτός όμως από την ιταλική ομάδα, έχει αγωνιστεί, μεταξύ άλλων, σε Πόρτσμουθ, Μπενφίκα, Ουντινέζε και Γρανάδα.

Η τελευταία σεζόν τον βρήκε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για χάρη τηςΝτιμπά Γουγιαϊρά, αλλά το καλοκαίρι έμεινε ελεύθερος. Παρότι αποτελεί μία ιδιάζουσα περίπτωση λόγω χαρακτήρα, είναι σίγουρο πως -αγωνιστικά- θα ανέβαζε επίπεδο τις ελληνικές ομάδες.
Πιθανότητες να πετύχει: 30%

Σένιγαντ Ίμπριτσιτς (30 ετών, Βοσνία & Ερζεγοβίνη)

Η καριέρα του διεθνούς Βόσνιου μεσοεπιθετικού έχει πάρει την κατιούσα την τελευταία διετία, καθώς η απόφαση να υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας με τις Ερσίγεσπορ και Καρσίγιακα αποδείχθηκε λανθασμένη. Παρόλα αυτά, βρίσκεται σε μία καλή ηλικία, διαθέτει μεγάλη ποιότητα και σ' ένα πρωτάθλημα όπως το ελληνικό μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Πιθανότητες να πετύχει: 40%

Τζερμέιν Τζόουνς (34 ετών, ΗΠΑ)

Ο Αμερικανός άσος έχει φάει με το... κουτάλι τα γερμανικά γήπεδα, φορώντας τις φανέλες των Άιντραχτ Φρανκφούρτης, Λεβερκούζεν καιΣάλκε. Στους "Βασιλικούς Μπλε" αγωνίστηκε για μία οχταετία (2007-2014), αποτελώντας βασικό κι αναντικατάστατο μέλος της μεσαίας γραμμής. Παρότι αγωνίζεται κυρίως ως αμυντικός μέσος, βοηθάει στον δημιουργικό τομέα, ενώ, παράλληλα, έχει ικανοποιητική επαφή με τα αντίπαλα δίχτυα.

Ύστερα από ένα ανεπιτυχές πέρασμα από την Τουρκία και την Μπεσίκτας, επέστρεψε στις ΗΠΑ για χάρη της Νιου Ίνγκλαντ, από την οποία έμεινε ελεύθερος πριν από λίγες ημέρες. Παρά την "προχωρημένη" -ποδοσφαιρικά- ηλικία του, μπορεί να δώσει λύσεις στις ελληνικές ομάδες σε μία νευραλγική και σημαντική θέση.
Πιθανότητες να πετύχει: 70%

Μάρατ Ισμαΐλοφ (33 ετών, Ρωσία)

Πρόκειται για μία λύση "πολυτελείας", καθώς μπορεί να αγωνιστεί  σε όλες τις θέσεις της μεσοεπιθετικής γραμμής, αλλά κι ως "8άρι". Είναι πολύ καλός με την μπάλα στα πόδια, μαχητικός και αρέσκεται να αγωνίζεται με κάθετες μπαλιές. Τη περυσινή σεζόν έπαιξε ως δανεικός στην Κράσνονταρ από την Πόρτο, έχοντας 17 συμμετοχές με 1 γκολ και 2 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις.

Πιθανότητες να πετύχει: 35%

Μόργκαν Αμαλφιτανό (30 ετών, Γαλλία)

Τον περασμένο Οκτώβρη ο έμπειρος μέσος έλυσε κοινή συναινέσει τη συνεργασία του με τη Γουέστ Χαμ, καθώς είχε τεθεί εκτός ομάδας από τον προπονητή των "σφυριών", Σλάβεν Μπίλιτς.
Θεωρείται απίθανο να μείνει στα... αζήτητα, αφού αποτελεί μία ποιοτική λύση για τη μεσαία και την επιθετική γραμμή, συνδυάζοντας εξαιρετικά δημιουργία και εκτέλεση. Τα προηγούμενα χρόνια είχε υπάρξει ενδιαφέρον από την πλευρά του Ολυμπιακού για την απόκτησή του, επομένως δεν μπορεί να αποκλειστεί μία "αναθέρμανση του φλερτ",ειδικά στην περίπτωση που αποχωρήσει ο Ερνάνι.
Πιθανότητες να πετύχει: 80%

Καρίμ Αΐτ-Φανά (26 ετών, Μαρόκο)

O Μαροκινός μεσοεπιθετικός έχει σταθεί ιδιαίτερα άτυχος, αφού ταλαιπωρήθηκε την τελευταία διετία από σοβαρά προβλήματα τραυματισμών. Αποτέλεσε μέλος της Μονπελιέ τη χρονιά που κατέκτησε το πρωτάθλημα (2011-12), αλλά η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Παρόλα αυτά, βρίσκεται σε καλή -ποδοσφαιρικά- ηλικία και αναζητά μία ομάδα που θα εμπιστευτεί το ταλέντο του και που θα κάνει... υπομονή έως ότου επανέλθει στο κατάλληλο επίπεδο.

Πιθανότητες να πετύχει: 20%

Γιασίν Ελ Γκανασί (25 ετών, Βέλγιο)

Στα πρώτα του βήματα θεωρήθηκε ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του βελγικού ποδοσφαίρου, αλλά η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Ο -μαροκινής καταγωγής- αριστερός εξτρέμ ανήκε για μία εφταετία (2008-14) στη Γάνδη, με ενδιάμεσες στάσεις σε Γουέστ ΜπρομΧέρενφενκαι Αλ Αΐν.

Τελευταίος σταθμός της -μέχρι τώρα- καριέρας του η νορβηγικήΣτάμπαεκ, με την οποία σε 30 αγώνες μοίρασε 15(!) ασίστ και σημείωσε 3 γκολ. Μπορεί να αγωνιστεί με την ίδια ευχέρεια τόσο στο αριστερό όσο και στο δεξί άκρο της επιθετικής γραμμής, ενώ διακρίνεται για την ταχύτητά του. Το συγκεκριμένο... πρότζεκτ θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για μία ελληνική ομάδα, αφού βρίσκεται σε μία καλή ηλικία και έχει σίγουρα μεταπωλητική αξία.
Πιθανότητες να πετύχει: 50%

Ουμπέρτο Σουάσο (34 ετών, Χιλή)

Ο "σκληροτράχηλος" επιθετικός θα έκανε... πλάκα στο ελληνικό πρωτάθλημα ακόμη και σ' αυτή την ηλικία. Φημίζεται για την εκτελεστική του δεινότητα (131 γκολ σε 290 συμμετοχές), χωρίς όμως να υστερεί στο δημιουργικό κομμάτι. Απόδειξη, οι 87(!) ασίστ που έχει μοιράσει κατά τη διάρκεια της καριέρας του. Τον περασμένο Οκτώβριο έμεινε ελεύθερος από τον Κόλο Κόλο και δεν θα έλεγε "όχι" σ' ένα δεύτερο ταξίδι στην Ευρώπη, μετά το πέρασμά από τη Σαραγόσα το δεύτερο μισό της σεζόν 2009-10.

Πιθανότητες να πετύχει: 60%

Γιώργος Σαμαράς (30 ετών, Ελλάδα)

Η καριέρα του Έλληνα άσου έχει πάρει την κατιούσα τον τελευταίο χρόνο. Οι επιλογές των Γουέστ Μπρομ και Αλ Χιλάλ δεν αποδείχθηκαν ικανές να επαναφέρουν τον 30χρονο επιθετικό στο προσκήνιο, ενώ ένας σοβαρός τραυματισμός τον ανάγκασε να μείνει εκτός δράσης για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η Σαμπντόρια βρέθηκε μία "ανάσα" από την απόκτησή του το καλοκαίρι, όμως ο "Sam" δεν κατάφερε να περάσει με επιτυχία τις ιατρικές εξετάσεις. Υπήρξαν φήμες και πληροφορίες για ενδιαφέρον ομάδων του MLS, αλλά -μέχρι στιγμής- δεν έχει επιτευχθεί κάποια συμφωνία.
Πιθανότητες να πετύχει: 50%

Ρομπίνιο (31 ετών, Βραζιλία)

Οι... παλιές αγάπες δεν ξεχνιούνται και σίγουρα στην περίπτωση τουΡομπίνιο ταιριάζει απόλυτα. Ο Βραζιλιάνος άσος βρέθηκε το περασμένο καλοκαίρι πολύ κοντά στην μετακίνησή του στον Ολυμπιακό, όμως τελικά το deal δεν ολοκληρώθηκε. Παρόλα αυτά, ο 31χρονος επιθετικός δεν τα... έβαψε μαύρα και ήρθε σε συμφωνία με την Γκουανζού Έβεργκραντ. Η περιπέτεια της Κίνας έλαβε τέλος την 1η Ιανουαρίου και πλέον ο Ρομπίνιο αναζητά το νέο σταθμό της πλούσιας καριέρας του.

Πιθανότητες να πετύχει: 45%

Λεάντρο Νταμιάο (26 ετών, Βραζιλία)

Ο 26χρονος επιθετικός είναι μία ακριβή, αλλά παράλληλα ιδιαίτερα δελεαστική περίπτωση. Ύστερα από δύο χρονιά στη Σάντος, με έναν ενδιάμεσο σταθμό την Κρουζέιρο, έμεινε ελεύθερος να αναζητά μία νέα περιπέτεια στην καριέρα του, πιθανότατα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Τη σεζόν που ολοκληρώθηκε σημείωσε 8 γκολ και έδωσε 2 ασίστ σε 32 αναμετρήσεις. Είναι 18 φορές διεθνής με τη "Σελεσάο", έχοντας πετύχει 3 γκολ.
Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τη Γαλατασαράι, αλλά τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο έως ότου πέσουν οι υπογραφές. Έχει υψηλό κασέ, όμως μπορεί να ανεβάσει κατακόρυφα το επίπεδο της επιθετικής γραμμής οποιασδήποτε ελληνικής ομάδας.
Πιθανότητες να πετύχει: 75%

Τσίπριαν Μαρικά (30 ετών, Ρουμανία)

Τα τελευταία δύο χρόνια η καριέρα του Ρουμάνου διεθνή επιθετικού βρίσκεται σε... κατακόρυφη πτώση. Η επιλογή να μετακομίσει στηνΚόνιασπορ δεν αποδείχθηκε η ενδεδειγμένη, αφού πραγματοποίησε μετριότατες εμφανίσεις, με αποτέλεσμα να αποτελέσει παρελθόν τον περασμένο Οκτώβριο. Ήδη, αρκετές ομάδες της χώρας του, έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την απόκτησή του, όμως ο 30χρονος άσος αναζητά μία μεγαλύτερη πρόκληση. Το όνομά του ακούστηκε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού για ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, επομένως δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα νέο μεταγραφικό στόρι.

Πιθανότητες να πετύχει: 55%

BONUS: Εμάνουελ Αντεμπαγιόρ (31 ετών, Τόγκο)

Με διαφορά, η πιο ενδιαφέρουσα περίπτωση ελεύθερου ποδοσφαιριστή. Ο Τογκολέζος σταρ έχει διαγράψει μία ξεχωριστή πορεία στα ευρωπαϊκά γήπεδα, η οποία είναι γεμάτη τίτλους και επιτυχίες σε συλλογικό αλλά και σε ατομικό επίπεδο. Ύστερα από τρία χρόνια στην Τότεναμ, αποχώρησε τον περασμένο Σεπτέμβριο, καθώς δεν βρισκόταν στα πλάνα του τεχνικού των "πετεινών", Μαουρίσιο Ποκετίνο.

Όπως είναι λογικό, αρκετοί σύλλογοι από το Νησί εξετάζουν σοβαρά την περίπτωσή του και θεωρείται απίθανο να μείνει χωρίς ομάδα κατά τη διάρκεια της μεταγραφικής περιόδου του Ιανουαρίου. Το προηγούμενο διάστημα, το όνομά του συνδέθηκε και με την ΑΕΚ, αλλά δύσκολα η "Ένωση" θα προχωρήσει σε μία τόσο δαπανηρή κίνηση. Παρόλα αυτά, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί...











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου