Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

FAZ: Από το Grexit στο Schexit;

Προκειμένου να μην διακινδυνεύσει έξοδο από τη ζώνη του Σένγκεν, η Ελλάδα συνεργάζεται καλύτερα για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., σημειώνει η FAZ. Εκτενείς αναφορές στην άρση των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.
 
FAZ: Από το Grexit στο Schexit;



Η επίσημη επίσκεψη του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Βερολίνο και οι συναντήσεις του με τον Γερμανό ομόλογό του και την καγκελάριο τραβούν τα φώτα της δημοσιότητας από την οπτική γωνία της συνέντευξης που παραχώρησε ο κ. Παυλόπουλος στο σημερινό φύλλο της Süddeutsche Zeitung. Το μεταναστευτικό και η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. είναι δύο συνδεόμενα μεταξύ τους θέματα, τα οποία θα συζητηθούν και τα οποία επιβαρύνουν και τις δύο χώρες, ανέφερε στο μεταξύ προχθές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.
"Ο κίνδυνος Schexit φέρνει αποτελέσματα"
Σε άρθρο του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung ο ανταποκριτής της γερμανικής εφημερίδας στην Αθήνα κάνει λεπτομερή αναφορά στη δυσαρέσκεια έναντι της Ελλάδας αναφορικά με τον ελλιπή τρόπο φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.. Η δυσαρέσκεια διατυπώθηκε, όπως υπενθυμίζει, από τον Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής της Κ.Ο. του Λαϊκού Κόμματος στην Ευρωβουλή, ο οποίος πρότεινε μάλιστα την προσωρινή έξοδο της χώρας από τη ζώνη του Σένγκεν και στη συνέχεια από τον Μάρκους Ζέντερ, υπουργό Οικονομικών της Βαυαρίας, ο οποίος από την πλευρά του ανέφερε ότι το τρίτο πρόγραμμα θα έπρεπε να είχε συνδεθεί και με τον όρο διαφύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.. "Αλλά όταν ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίκο είπε ότι έφτασε η ώρα να βγει η Ελλάδα από το Σένγκεν (…) ανησύχησε η Αθήνα, γιατί επανήλθε στη μνήμη ότι το καλοκαίρι του 2015 παραλίγο να επέλθει ένα Grexit και ότι τέτοιες συζητήσεις μπορεί να έχουν απρόβλεπτη δυναμική, τη στιγμή μάλιστα που η νέα λέξη Schexit γεννήθηκε πολύ γρήγορα".
Ο Γερμανός αρθρογράφος υπενθυμίζει επίσης τις αιτιάσεις του επικεφαλής της Frontex Φαμπρίτσε Λετζέρι ότι η Αθήνα καθυστερεί την ενεργοποίηση μεθοριακών φυλάκων από άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε. και συνεχίζει: "Οι συζητήσεις περί Schexit έφεραν αποτελέσματα. Πριν από την επίσκεψη Παυλόπουλου σήμερα στο Βερολίνο, Ευρωπαίος διπλωμάτης ανέφερε ότι οι Έλληνες αντελήφθησαν πως δεν πρόκειται να αποφύγουν το καθήκον και την υποχρέωση ταυτοποίησης των προσφύγων. Γνωρίζουν ότι βρίσκονται υπό παρακολούθηση κι έτσι τώρα εργάζονται καλύτερα".
"Νικητής το Ιράν"
Εκτενείς είναι και οι αναφορές στον γερμανόφωνο τύπο σχετικά με την άρση των κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης, κάτι που ανήκει στις ελάχιστες θετικές ειδήσεις από την αρχή της νέας χρονιάς. Ωστόσο, εμφανής παραμένει ο σκεπτικισμός στην τάξη των αρθρογράφων. Ενδεικτικό επ΄αυτού είναι το σχόλιο της ελβετικής Neue Zürchner Zeitung: "Το πώς θα εξελιχθεί το Ιράν μένει ανοικτό. Εν ανάγκη μπορεί η Τεχεράνη να αγνοήσει το διεθνές δίκαιο, όπως έκανε πρόσφατα παραβιάζοντας την απαγόρευση εκτόξευσης βαλλιστικού πυραύλου. Διαφαίνεται επίσης ότι το καθεστώς των κληρικών θα συνεχίσει να δαιμονοποιεί τις ΗΠΑ, ως μέσο αυτονομιμοποίησής του. Η συμφωνία της Βιέννης βασίζεται στην ελπίδα ότι κάποια στιγμή το Ιράν θα αναγνωρίσει το πλεονέκτημα της επανένταξης στην παγκόσμια οικονομία και θα μετριάσει την αντιδυτική πολιτική του".
Για την εφημερίδα Lidove noviny της Πράγας νικητής παραμένει το Ιράν. "Όποιος αμφιβάλλει, δεν έχει παρά να ξαναθυμηθεί πρόσφατα γεγονότα. Το Ιράν συνέλαβε Αμερικανούς ναύτες για να τους απελευθερώσει στη συνέχεια ‘μετά τυμπάνων'. Προχώρησε σε δοκιμή βαλλιστικών πυραύλων παραβιάζοντας ψηφίσματα των ΗΕ. Ακολούθησαν συνέπειες; Καμιά. Η έλλειψη πίεσης από τις ΗΠΑ είναι ενδεικτική για την εποχή Ομπάμα. Οι ΗΠΑ συμφιλιώνονται με τους εχθρούς τους και αγνοούν του συμμάχους τους".



Ειρήνη Αναστασοπούλου
​Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου