Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

Κύπρος: Αυταπατώνται οικτρά όσοι πιστεύουν πως θα αποχωρήσει ο τουρκικός στρατός

Την πλήρη διάψευση όσων πιστεύουν και ελπίζουν ότι με την αναμενόμενη επίλυση του κυπριακού προβλήματος που τοποθετείται μέσα στο 2016, θα επέλθει η αν όχι άμεση, σταδιακή αποχώρηση των κατοχικών τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο, προβάλλει η τουρκική εφημερίδα Zaman.


Οι λόγοι για τους οποίους η Τουρκία ποτέ δεν θα αποδεχτεί μια τέτοια κίνηση είναι πολλοί, όπως τους αναλύει ο Mehmet Çetingüleç, έγκριτος Τούρκος αρθρογράφος της εφημερίδας Zaman.
Σύμφωνα με τον Τούρκο αρθρογράφο, ο κυριότερος λόγος για τον οποίο η Τουρκία βιάζεται να επέλθει η επίλυση του κυπριακού είναι η εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων της κυπριακής ΑΟΖ στην οποία θα βάλει «χέρι», ενώ παράλληλα θα προωθείται η συνεργασία με το Ισραήλ για την διοχέτευση των ενεργειακών κοιτασμάτων του Ισραήλ και της Κύπρου μέσω Τουρκίας στην Ευρώπη.
Αλλά πέραν τούτου, λόγοι καθαρά στρατηγικής φύσεως επιβάλλουν στην Τουρκία όχι μόνο να αποχωρήσει στρατιωτικά από την νήσο, αλλά αντίθετα να ενισχύσει και άλλο την στρατιωτική της παρουσία εκεί.
mehmet-çetingüleç-1-620x330
Όπως αναφέρει ο Mehmet Çetingüleç, η ανατολική Μεσόγειος έχει αποβεί σαν μια από τις πιο «καυτές» περιοχές του πλανήτη. Αυτή την περίοδο συγκεκριμένα στην περιοχή πλέουν πολεμικά πλοία 11 χωρών.
Ο ρωσικός στόλος με 11 πολεμικά πλοία. Οι Αμερικανοί με ένα αεροπλανοφόρο και άλλα εννέα πολεμικά πλοία. Η Γαλλία με ένα αεροπλανοφόρο και τέσσερα πολεμικά πλοία. Η Ιταλία με δυο πολεμικά πλοία, ενώ υπάρχει ναυτική παρουσία της Ελλάδας, Πορτογαλίας, Αγγλίας, Καναδά, Ισπανίας, Βελγίου και Ολλανδίας.
Με αυτή την κατάσταση είναι αδύνατο οι Τούρκοι να αγνοήσουν την στρατηγική σημασία της Κύπρου, που αυτή την στιγμή είναι το μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο στην Α. Μεσογείου. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Enterprise έχει μήκος 342 μέτρα και μεταφέρει 60 πολεμικά αεροσκάφη. Το μεγαλύτερο ρωσικό αεροπλανοφόρο, το Sovetskogo Soyza Kuznetsov, έχει μήκος 305 μέτρα. Το κινεζικό αεροπλανοφόρο Vargav έχει μήκος 306 μέτρα.
Απέναντι σε όλα αυτά η Τουρκία έχει να αντιπαραθέσει το “αεροπλανοφόρο» της κατεχόμενης Κύπρου με 3.355 τετραγωνικά χιλιόμετρα και τις μεγαλύτερες δυνατότητες αεροπορικής παρουσίας.
Η Άγκυρα, σύμφωνα με τον Τούρκο αρθρογράφο, έχει αναβαθμίσει πολύ ψηλά την στρατηγική σημασία της Κύπρου και να μην ελπίζει κανείς ότι θα υπάρξει κάποια προοπτική να αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα από το νησί, ιδιαίτερα στην σύγχρονη συγκυρία όπου στην περιοχή παίζονται τα μεγαλύτερα στρατηγικά παιχνίδια με φόντο τα τεράστια ενεργειακά κοιτάσματα.
«Ας… πανηγυρίζουν οι Γιουνάνηδες, πιστοί στους δυτικούς αφέντες τους ότι φέτος θα επιλυθεί το κυπριακό αλλά με την τουρκική κατοχή μόνιμα πάνω από το κεφάλι τους!».
Aferin!


Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου