Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

Τελεσίγραφο της Ρωσίας στην Τουρκία μέσω Ο.Η.Ε.: Κάτω τα χέρια από την Κύπρο

Η Τουρκία έπρεπε να γνωρίζει ότι η κίνησή της να καταρρίψει το μαχητικό αεροσκάφος των Ρώσων και να σκοτώσει τον έναν πιλότο, θα είχε σοβαρές συνέπειες έως και την διάλυση της πανσπερμικής χώρας, που καταδυναστεύει τόσο καιρό την ευρύτερη γειτονιά μας.



Οι Ρώσοι μάλιστα δεν έχουν μείνει μόνο στις οικονομικές κυρώσεις που ήδη έχουν κοστίσει εκατομμύρια στην Τουρκία. Η αντιπαράθεση περνά σε άλλα φάση. Ήδη τρέμουν τα γόνατα των Τούρκων από την πρόθεση της Ρωσίας να εγκαταστήσει πυραύλους S-400 στην συριακή πόλη της Λαττάκειας, μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Τουρκία με προφανή στόχευση στο τουρκικό έδαφος.


Πέραν τούτου όμως η Ρωσία έστειλε μέσω Ο.Η.Ε. σαφή προειδοποίηση στην Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές κινήσεις της στην Κύπρο, προκαλώντας την αντίδραση Βρετανών και Αμερικανών, που ρίχνουν τις μάσκες τους και δείχνουν ποιον σιγοντάρουν να δρα εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων.
Συγκεκριμένα, παρά την ομόφωνη υιοθέτηση του ψηφίσματος 2263 για την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, μέχρι τις 31 Ιουλίου, στην συζήτηση που ακολούθησε εντός του Συμβουλίου Ασφαλείας σημειώθηκε αντιπαράθεση Ρωσίας, Βρετανίας και ΗΠΑ, ενώ παράλληλα και η Αίγυπτος στην παρέμβασή της έθεσε θέμα για τον μη αναφορά της Τουρκίας στο κείμενο.


Ο Ρώσος αντιπρόσωπος επέκρινε με αυστηρό ύφος την Άγκυρα για τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Κύπρου, έθεσε υπό αμφισβήτηση τις προθέσεις της Τουρκίας, η οποία εποφθαλμιά την κυριαρχία σε ολόκληρο το νησί. Υπογράμμισε συγκεκριμένα, ότι στο ψήφισμα υπάρχουν σοβαρά σφάλματα, γιατί οι συντάκτες του δεν έλαβαν υπόψη «την παρουσία στην Κύπρο όχι μόνο των δύο κοινοτήτων αλλά και ενός ακόμη παίκτη, της Τουρκίας, η οποία διατηρεί μία τεράστια στρατιωτική παρουσία στη νήσο και της οποίας η πραγματική σχέση με την διευθέτηση του Κυπριακού δεν είναι ακόμη καθαρή». 


Ως παράδειγμα παρέθεσε το γεγονός ότι η τουρκική αεροπορία συστηματικά παραβιάζει τον κυπριακό εναέριο χώρο. «Είμαστε πεπεισμένοι πως παρόμοιες πράξεις οι οποίες έχουν αρνητική επίπτωση στην ατμόσφαιρα των διαπραγματεύσεων και βλάπτουν την πολιτική αεροπορία της περιοχής θα πρέπει να σταματήσουν», τόνισε. 

Σε Συρία, Κύπρο, Αιγαίο και Στενά, η Ρωσία δεν πρόκειται πλέον να αφήσει την Τουρκία σε ησυχία. Στην Άγκυρα έπαιξαν και έχασαν. Η ρωσική υπερδύναμη θα τους θυμίσει πολύ σύντομα ότι τα ψέματα και οι προκλητικές ενέργειες έχουν το τίμημά τους. Αργά ή γρήγορα αυτό πληρώνεται. Και η Ρωσία είναι σε θέση να το κάνει.


Να σημειωθεί ότι η Ρωσία με την Κύπρο, έχουν υπογράψει σημαντική στρατιωτική συμφωνία, με το «αεροπλανοφόρο της Μεσογείου», όπως ονομάζεται η Μεγαλόνησος, να παρέχει στρατιωτικές διευκολύνσεις στην Μόσχα. Εν ολίγοις η Ρωσία διατηρεί συμφέροντα στην Κύπρο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου