Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΑΟΚ-Σαχτιόρ 2-1 με γκολ στις καθυστερήσεις!

 H κεφαλιά του Ζβόνιμιρ Βούκιτς λύτρωσε τον ΠΑΟΚ που ήταν μπροστά στο φάσμα της γκέλας στην πρεμιέρα της φάσης των ομίλων του Europa League (2-1). Ο Αθανασιάδης είχε ισοφαρίσει το γκολ-πέναλτι του Κάνιας στην άδεια Τούμπα.


Με τον Σαλπιγγίδη στον πάγκο, λόγω υπεροχής της Σαχτιόρ σε ύψος και με τους Λάζαρ, Τζιόλη και Νίνη να συνθέτουν την τριάδα πίσω από τον Αθανασιάδη, ο Στέφενς (που ήταν στην εξέδρα, τιμωρημένος) επιχείρησε να κατεβάσει μια ομάδα που θα ελέγξει το ματς, θα πιέσει από παντού, θα σουτάρει και θα βρει τρόπο να τρυπήσει την άμυνα των Καζάκων.
Εν πολλοίς το κατάφερε, ωστόσο η τελική προσπάθεια και το επιτυχημένο τελείωμα, αποτέλεσε το αδύνατο σημείο του ΠΑΟΚ στο πρώτο ημίχρονο.
Ήδη από το ξεκίνημα, οι γηπεδούχοι ανέλαβαν τον έλεγχο και προσπάθησαν να διασπάσουν την άμυνα της Σαχτιόρ. Τα σουτ του Λάζαρ στο 2', του Λούκας στο 7' και στο 16' και η καταπληκτική σέντρα-σουτ του Νίνη στο 15', έδειξαν προθέσεις, όχι όμως και ουσία. Οι περισσότερες προσπάθειες κατέληγαν πάνω στον Μόκιν, μέχρι και το 18', οπότε οι φιλοξενούμενοι είχαν την πρώτη καλή στιγμή τους με την κεφαλιά του Γκαζαριάν.
Οι παίκτες της Σαχτιόρ έκαναν πολλά λάθη και πούλαγαν συνεχώς τη μπάλα στο κέντρο, αλλά κλασσική ευκαιρία από τον ΠΑΟΚ δεν δέχτηκαν. Και όχι μόνο αυτό, αλλά από το 25' και μετά, οπότε και είχαν άλλη μία αξιόλογη αλλά άστοχη κεφαλιά με τον Τζίντιτς, άρχισαν να ισορροπούν. Στο 39' ο Γκαζαριάν είχε άλλο ένα σουτ που κατέληξε άουτ, με τους Καζάκους να δείχνουν περισσότερο θάρρος και να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες.
Ο ΠΑΟΚ όμως ήταν καλύτερος. Κατέβαινε και έμπαινε στην αντίπαλη περιοχή εύκολα. Απειλούσε, αλλά δεν πέτυχε ούτε ένα σωστό τελείωμα. Είχε κι άλλες τελικές, με τον Λάζαρ στο 22' και με τον Στοχ στο 34', αλλά έπρεπε να πιάσει την αντίπαλό της από το "λαιμό" και να είναι πιο ψύχραιμος και εύστοχος.
Αυτή ήταν και η οδηγία στα αποδυτήρια κατά την ανάπαυλα. Ο ΠΑΟΚ χρειαζόταν ένα γρήγορο γκολ. Και ήρθε το γρήγορο γκολ. Αλλά στο τέρμα του...
Ήταν το 49' όταν ο Κάνιας μπήκε με φόρα στην περιοχή του ΠΑΟΚ, με "παρτενέρ" τον Κατσουράνη που πήγε πάνω του να τον μαρκάρει. Μια ελαφρά επαφή που φάνηκε να υπάρχει χαμηλά στα πόδια, ήταν αρκετή για να βρεθεί ο Κάνιας στο έδαφος και ο διαιτητής να δείξει χωρίς δισταγμό πέναλτι. Το εκτέλεσε ο ίδιος παίκτης που το κέρδισε, ο Χακόμπο δεν κατάφερε μαντέψει σωστά και η Σαχτιόρ άνοιξε το σκορ.
Ο ΠΑΟΚ έπρεπε να επιτεθεί, να πιέσει ψηλά και να επιδείξει ψυχραιμία προκειμένου να ανατρέψει την εις βάρος του κατάσταση. Λίγο έλειψε να ισοφαρίσει στο 57', αλλά το σουτ του Λάζαρ βρήκε στο κάθετο δοκάρι, ενώ ένα λεπτό αργότερα, μπήκε στο παιχνίδι ο Σαλπιγγίδης για να παίξει ο ΠΑΟΚ με δύο επιθετικούς και να σκοράρει.
Η πίεση άρχισε να γίνεται ασφυκτική από την πλευρά των παικτών του "δικεφάλου του Βορρά", αλλά η δημιουργία ευκαιριών ήταν και παρέμενε μια δύσκολη υπόθεση. Χρειάστηκε να φτάσουμε στο 75' για να μαζέψουν για πρώτη φορά οι παίκτες της Σαχτιόρ τη μπάλα από τα δίχτυα τους. Ένα άψογα εκτελεσμένο κόρνερ του Λούκας από δεξιά και ένα κοντινό στην κίνηση πλασέ του Αθανασιάδη, ήταν τελικά αρκετό.
Αλλά μια εντός έδρας ισοπαλία κόντρα σε ομάδα από το Καζακστάν, είναι απαγορευτικό αποτέλεσμα για ομάδα που θέλει να διακριθεί στη διοργάνωση. Ο ΠΑΟΚ πέρασε μπροστά για να πετύχει το δεύτερο γκολ, απέκτησε αριθμητικό πλεονέκτημα στο 87' με την αποβολή του Ποριβάεφ με δεύτερη κίτρινη, απώλεσε σπουδαία ευκαιρία με κεφαλιά του Στοχ στο 90' και τελικά... λυτρώθηκε στο 91'!
Ήταν μια καταπληκτική μακρινή σέντρα του Λίνο απ' ευθείας για το κεφάλι του Βούκιτς που σκόραρε έχοντας μπει στο παιχνίδι μόλις πέντε λεπτά πριν. Έστω και έτσι, το "τρίποντο" ήρθε και ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε όπως όφειλε τις υποχρεώσεις του στο Europa League.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου