Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Guardian: Το σχέδιο για πραξικόπημα επί Παπανδρέου και η άνοδος της Χρυσής Αυγής

Το πραξικόπημα "που δεν έγινε", η άνοδος της Χρυσής Αυγής και η κατάρρευση των θεμελίων του δημοκρατικού πολιτεύματος. Το αφιέρωμα του Guardian για το νεοναζιστικό μόρφωμα του Ν. Μιχαλολιάκου


Αφιέρωμα στη Χρυσή Αυγή, τα Τάγματα Εφόδου και τους τρόπους δράσεις της, πραγματοποιεί σήμερα ο Guardian, ενώ το κείμενο υπογράφει ο δημοσιογράφος Richard Seymour.
Στο κείμενο γίνονται σαφείς αναφορές στους κινδύνους που εγκυμονεί το κόμμα της Χρυσής Αυγής, με βασική επίπτωση τη διατάραξη των θεμελίων του δημοκρατικού πολιτεύματος.
"Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πλέον τοξική. Η άνοδος του νεοναζιστικού μορφώματος και η δολοφονία του Παύλου Φύσσα είναι πλέον καταστάσεις που απειλούν την χώρα".
Το δημοσίευμα, αναφέρεται στις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες "στοιχεία του Ελληνικού Στρατού εκπαιδεύουν ομάδες κρούσης της Χρυσής Αυγής, ενώ 3.000 χρυσαυγίτες φέρονται να δέχονται εκπαίδευση για μάχη από στρατιωτικούς υποστηρικτές του κόμματος".
Στη συνέχεια, ο Guardian αναφέρεται και στην κυβέρνηση Παπανδρέου και τις φήμες περί πραξικοπήματος που είχαν ακουστεί τότε:
"Υπήρχαν φήμες για ένα πιθανό πραξικόπημα, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου είχε υποσχεθεί δημοψήφισμα στους Έλληνες για τα πακέτα λιτότητας. Στο στρατό, υποτίθεται πως υπήρχε μια κατάσταση συναγερμού σχετικά με την πιθανή ανάγκη να παρέμβει σε περίπτωση κοινωνικών αναταραχών, ενώ το γεγονός ότι ο τότε υπουργός Άμυνας ένιωσε την ανάγκη να αποστρατεύσει αρκετούς ανώτατους αξιωματικούς, τροφοδότησε επίσης αυτή την φημολογία.
Ένα χρόνο μετά, η κεντροαριστερή εφημερίδα "Το Βήμα" εξακολουθούσε να γράφει για ένα πραξικόπημα που δεν έγινε, υποθέτοντας πως οι ενέργειες του υπουργού Άμυνας εμπόδισαν ένα πραξικόπημα, αν και φαίνεται πως οι αποστρατεύσεις προκλήθηκαν από το γεγονός πως οι αξιωματικοί του στρατού πήραν άμεσες αποφάσεις κατά των μειώσεων στις συντάξεις. Μέχρι στιγμής είναι φημολογία".
Στο δημοσίευμα, υπογραμμίζεται επίσης:
"Η παρουσία μιας μεγάλης και ολοένα αυξανόμενης νεοναζιστικής οργάνωσης όπως η Χρυσή Αυγή, η οποία πήρε σχεδόν 7% στις εκλογές του 2012, μπορεί και να είναι μια μεγάλη πρόκληση για την Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Σε αυτές τις ίδιες εκλογές, περίπου οι μισοί αστυνομικοί φέρονται να έχουν ψηφίσει την Χρυσή Αυγή.
Τμήματα του ελληνικού κρατικού μηχανισμού, προσελκύονταν πάντοτε από αυτή την ακροδεξιά οργάνωση. Επακόλουθες αποκαλύψεις επισημαίνουν πως υπάρχει μια στενή σχέση μεταξύ της Χρυσής Αυγής και της ΕΛ.ΑΣ, την ίδια στιγμή που οι αντιφασίστες αποτελούν αντικείμενο βασανισμού στα χέρια της Αστυνομίας. Επίσης, υπάρχει μια γενική κρατική ανοχή στη βίαιη και ρατσιστική δημόσια συμπεριφορά της Χρυσής Αυγής''.
Και προστίθεται: "Η δολοφονία του αριστερού μουσικού Παύλου Φύσσα έχει πυροδοτήσει μια οργισμένη αντίδραση από την ελληνική Αριστερά. Οι ακτιβιστές επικαλούνται το βίντεο από κάμερα ασφαλείας σύμφωνα με το οποίο η αστυνομία ήταν παρούσα και δεν έκανε τίποτα για να προσπαθήσει να αποτρέψει την δολοφονία. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως ένας μεγάλος αριθμός διοικητών της αστυνομίας και των ειδικών δυνάμεων απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους. Η δυνατή κοινωνική αντίδραση συμπίπτει με την απειλή της κυβέρνησης να απαγορεύσει την Χρυσή Αυγή.
Η Χρυσή Αυγή, εμφανίζεται σε κάποιες δημοσκοπήσεις σαν το τρίτο κόμμα στην Ελλάδα, αν και η σταθερή βάση της υποστήριξης της φαίνεται να κυμαίνεται σε μονοψήφια ποσοστά και έχει πέσει μετά την δολοφονία του Φύσσα.
Οπως και να έχει, η επιμονή στους ψήφους του κόμματος παρά τις προηγούμενες βίαιες προκλήσεις του και τους υποτιθέμενους δεσμούς της με το κράτος, επισημαίνουν πως ακόμη και εάν απαγορευτεί θα συνεχίσει να υπάρχει σε κάποια μορφή και θα παραμένει απειλή. Το κλασσικό φασιστικό - παραστρατιωτικό στυλ του 1920 που έχει η Χρυσή Αυγή δεν αποτελεί έκπληξη. Η ερώτηση είναι άλλη: Γιατί στοιχεία του κράτους τα οποία έχουν πληγεί από την ύφεση έχουν τέτοιο συσχετισμό με την Χρυσή Αυγή;".
"Στο πλαίσιο της λεγόμενης κρίσης χρέους της Ελλάδας, τα βίαια πακέτα λιτότητας τα οποία έχουν επιβληθεί από τους ηγέτες της Ε..Ε και της άρχουσας τάξης σε συνδυασμό με την κοινωνική κατάρρευση, έχουν προκαλέσει κρίση. Οι σχέσεις των κυρίαρχων κομμάτων με την πολιτική τους βάση έχει αρχίσει να αποσυντίθεται. Τα υπουργεία έχουν επανειλημμένως βρεθεί σε αδιέξοδο. Η επιβολή της λιτότητας, κρατά ανοιχτούς τους νέους ανταγωνισμούς μέσα στην κυβερνητική ελίτ, όπως φάνηκε και στην προσπάθεια του Σαμαρά να κλείσει την ΕΡΤ. Οι περικοπές έχουν εξασθενήσει την ικανότητα του κράτους.
Για μια περίοδο, η εμπειρία της Ελλάδας από τις γενικές απεργίες, τις καταλήψεις και τις διαμαρτυρίες των κοινωνικών κινημάτων, έφτασε κοντά στην εξέγερση. Αυτό είναι το πιο κοντινό που αποκαλεί ο Gramsci ως κυβερνητική κρίση. Ο πολιτικός έλεγχος του κράτους έχει αρχίσει να καταρρέει. Η κατάρρευση της εξουσίας είναι αυτή η οποία τροφοδοτεί την Χρυσή Αυγή».
Η κατάσταση είναι τοξική. Η λιτότητα δεν έχει κάνει τον κύκλο της περισσότερο από την ύφεση ή την κοινωνική δυστυχία που προκλήθηκε. Η μόνη λύση της Αριστεράς για να αχρηστεύσει την Χρυσή Αυγή, είναι να εμποδίσει τις δραστηριότητες της και να την ''τελειώσει'' ως μια αποτελεσματική στις οδομαχίες φασιστική οργάνωση", ολοκληρώνει το δημοσίευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου